Din nou despre consumul de zahăr (video în articol)

Despre consumul excesiv de zahăr se scrie și se vorbește mult. Cu toate dovezile aduse  de către cercetători și specialiști ai OMS și ai altor organizații, băuturile carbogazoase și produsele procesate sunt în continuare consumate peste măsură.

Am povestit cu Ruxandra Luca pentru emisiunea Prietenii de la 11 despre consumul de zahăr în exces, puteți vedea în reportajul de la finalul articolului despre ce este vorba.

Mai am de adăugat doar atât:

-efectele pe care consumul mare de zahăr pe perioade lungi le are asupra organismului, sunt multe: pe lângă crearea condițiilor favorabile pentru instalarea sindromului metabolic (obezitate abdominală, LDL colesterol mărit, trigliceride mărite, hipertensiune arterială, apariția diabetului zaharat de tip II), avem scăderea secreției de leptină, hormonul sațietății, schimbări comportamentale similare adicției de substanțe interzise.

-în industria alimentară sunt folosiți pe scară largă mulți îndulcitori de tipul siropurilor de glucoză-fructoză, sirop de porumb, sirop de fructoză etc. Aceștia sunt mai ieftini și îndulcesc mai tare decât zahărul obișnuit, dar conțin de regulă fructoză în cantitate mare. Fructoza spre deosebire de zahăr, nu are nevoie de insulină pentru a fi procesată, ea este metabolizată direct în ficat. Când organismul primește mai multă fructoză decât poate procesa, începe să o stocheze în ficat sub formă de depozite de grăsime. Așa ajungem la ceea ce se numește ficat gras sau steatoză hepatică, la trigliceride mărite și la restul problemelor despre care am scris mai sus.

Organizația Mondială a Sănătății recomandă un consum de 3-4 lingurițe de zahăr pentru copii pe zi și 5-6 pentru adulți. În reportaj eu le-am transformat în cuburi de zahăr, și ca să înțelegeți de unde am scos cele 18 cuburi pentru 500 ml  băutură carbogazoasă (pe care am folosit-o la filmare), iată și calculul: 1 cub de zahăr are 3 grame (1 linguriță cam 5 g), în 500 ml de băutură carbogazoasă, găsim  54 g de zahăr. Asta ca să știți ce beți. Ca idee, cantitatea asta dintr-o singură sticlă, poate fi jumătate din cantitatea de zahăr folosită pentru o tavă întreagă de prăjitură de casă. Sticla o putem goli în 5 minute, o tavă de prăjitură nu prea cred că putem mânca o dată…

-legat de consumul de sucuri proaspăt stoarse, din punct de vedere al cantității de zaharuri conținute (aici e vorba despre fructoză), nu e mare diferență față de un suc carbogazos…Mai bine mâncăm fructul crud.

-mierea este mai bună decât zahărul doar din punct de vedere al vitaminelor și mineralelor conținute. Din punct de vedere al efectelor asupra organismului, acestea sunt cam aceleași ca la zahăr. În plus, o linguriță cu miere este mai calorică decât una de zahăr, deci îngrașă mai mult.

Cam asta pe scurt, vă las să urmăriți și reportajul și atenție la ce mâncați sau beți!

http://a1.ro/prietenii-de-la-11/video/efectele-negative-ale-consumului-excesiv-de-zahar-id729124.html

LATER EDIT: Am mai scris și aici despre zaharuri, dacă vreți să citiți mai mult.

Dacă doriți să fiți la curent cu ultimele articole publicate pe blog, puteți urmări și pagina de Facebook aici

Sursa foto: Pixabay

(Visited 74 times, 1 visits today)

Adauga un comentariu

Adresa ta de email nu va fi publicată. Câmpurile obligatorii sunt marcate cu *

Acest site folosește Akismet pentru a reduce spamul. Află cum sunt procesate datele comentariilor tale.