Prima mea intalnire cu bumbacul organic a avut loc dupa ce Tudor a fost diagnosticat cu dermatita atopica pe la varsta de 3 luni. La el s-a manifestat prin aparitia unor pete rosii si aspre pe burtica, pete bine delimitate a caror culoare se accentua si unde pielea se si descuama. A urmat bineinteles o perioada de vizite la medici dermatologi, 5 la numar, care mai de care cu referinte mai bune, de la care am plecat cu fix 5 opinii diferite si 5 recomandari diferite. De la “mami ai grija ce mananci” (era in perioda in care el inca mai avea colici, mancam aproape exclusiv supa de pui- si nu din comert ci din ograda matusi-mii careia i-am jumulit tot ce avea saraca de la pui la curca- cred ca si acum ma tine mine si inca odata ii multumesc pentru ca m-a aprovizionat in acea perioada) si pana la “cu ce il imbraci?” si “cu cei ii speli hainele?”
Asa mi-am dat seama ca “atopic” este un diagnostic pe care dermatologii il pun atunci cand nu sunt foarte siguri de cauze…si din pacate cel putin pe partea asta de dermato cred ca sunt inca multe necunoscute…
Am schimbat nenumarate crème de la Avene si pana la Bioderma- am aflat ca fiecare copil reactioneaza la altceva- si am ajuns si la capitolul haine.
Bineinteles ca ii cumparasem doar hainute din bumbac, nimic sintetic, dar tot citind despre aceasta afectiune am gasit si articole si informatii despre bumbacul organic.
Asa am aflat care este diferenta dintre bumbacul conventional si cel organic, am aflat ca termenul acesta poate si este folosit si de marii retaileri indiferent daca hainele pe care ei le produc contin 1% sau 50% bumbac organic, asa am aflat ca tot acestia nu pomenesc insa nimic de modul de prelucrare pe care il folosesc la hainutele organice: daca este cel conventional (si cu siguranta este pentru ca nu au certificari care sa demonstreze contrariul) se utilizeaza substante toxice:formaldehyde, cloruri, substante pentru lungirea si subtierea fibrei- pt ca altfel n-ar putea sustine pretul mic- vopseluri toxice, TOATE regasindu-se in mod rezidual in fibra de bumbac chiar si dupa mai multe spalari.
Asa am ajuns la concluzia ca imi doresc pentru Tudor haine curate, lipsite de substante nocive si asa am ales sa lansez acum un an Minoki. Ma uit si acum cu uimire si as spune aproape cu ciuda la hainutele pe care le-a purtat doua sezoane si care acum i-au ramas mici pentru ca arata impecabil chiar si dupa nu stiu cate spalari…
De-a lungul timpului, am primit intrebari legate de haine din bumbac organic pentru adulti si nu prea am stiut ce sa raspund pentru ca pe piata din Romania eu n-am gasit pana cum haine certificate GOTS. Spun pana acum, pentru ca la ultimul targ Dichisar, am gasit tricouri din bumbac certificat PENTRU ADULTI!
Da, cineva bine informat si cu constiinta etica s-a gandit si la noi . Eu am achizitionat un tricou de la Urban Division asa se numeste brandul si sunt tare multumita. Marturisesc ca initial am vazut mesajul care mi se pare funny (noroc ca fii-miu mai are pana sa invete sa citeasca 🙂 ) si ii multumesc Mirunei Ioani pentru ca a pus poza cu el pe facebook, altfel nu m-as fi repezit la cumparaturi in sambata aceea ploioasa 🙂 dar cand am ajuns si am citit eticheta am fost tare placut surprinsa.
Am aflat de la Alexandra Visan creatoarea colectiei ca tricourile sunt croite in strainatate dar imprimate aici si au o multime de certificari care sa ateste faptul ca provin din cultura organica dar si ca procesul de productie respecta normele GOTS si normele privind respectarea conditiilor de munca pentru muncitori. Ma bucur pentru ca usor, usor apar si intreprinzatori cu constiinta etica, pentru care mai conteaza si altceva decat profitul…
Asadar, daca doriti sa purtati bumbac organic acum aveti unde sa gasiti. Ca si la mancare, va recomand sa cititi etichetele 🙂 , de multe ori puteti gasi lucruri frumoase si folositoare chiar daca nu poarta un nume celebru si nu se gasesc in malluri.
Sursa foto: Pixabay, Urban Division, LQDC organic children clothing, arhiva personala