Sa fim constienti! Astazi despre diabet

Ziua de 14 noiembrie este Ziua Mondiala a Diabetului. Nu este in nici un caz o zi de sarbatoare ci mai degraba o zi in care sa reflectam putin si sa devenim mai constienti de toate lucrurile care ne pot afecta sanatatea.

Diabetul este boala care apare atunci cand pancreasul nu produce suficienta insulina (tip II) sau in unele cazuri nu produce deloc (tip I).

Diabetul de tip I este practic o boala autoimuna, in care sistemul imunitar distruge celulele din pancreas care produc insulina. Cauzele exacte ale acestei boli nu se cunosc insa si din pacate nu se cunosc nici remedii, pacientii trebuie sa-si administreze doza sau dozele de insulina injectabila toata viata.

Diabetul de tip II este o afectiune prin care organismul nostru devine rezistent la insulina si/sau isi pierde capacitatea de a o produce. Spre deosebire de tipul I, diabetul de tip II poate fi si o consecinta a unui stil de viata defectuos si este o afectiune pe care o putem preveni si chiar trata. Factorul genetic are si el ceva de spus in acest caz insa mai ales daca acest lucru este cunoscut (daca exista cazuri in familie), diabetul poate fi prevenit prin modificarea stilului de viata: alimentatie corecta, sport, evitarea fumatului si a bauturilor alcoolice, etc.

Factorii de risc pentru aparitia diabetului de tip II sunt: predispozitia genetica, obezitatea (in principal persoanele cu depuneri de grasime in jurul abdomenului au un risc crescut), hipertensiunea arteriala, alimentatia incorecta (consum mare de alimente prajite, produse procesate, produse de patiserie, dulciuri in exces, fainoase in exces, alcool, fumat, stress, sedentarism).

Mai exista un tip de diabet, Diabetul gestational este cel care se dobandeste in timpul sarcinii si care de regula dispare dupa nastere. Sunt mai expuse riscului de a dezvolta acest tip de diabet femeile care nasc dupa varsta de 30 ani, care au in familie cazuri de diabet de tip II, au avut sindromul ovarului polichistic sau au dezvoltat acest tip de diabet la sarcinile precedente.

Asadar, dupa cum vedeti mai sus, singurul tip de diabet asupra caruia noi putem interveni este diabetul de tip II. Mai ales cand stim ca avem in familie cazuri, cred ca suntem datori sa ne tratam corpul cu respect si sa-l ajutam sa functioneze cat mai bine pentru cat mai mult timp.

Diabetul de tip II nu este o joaca, este o afectiune serioasa care poate produce in timp pagube insemnate: poate produce probleme grave la rinichi, poate provoca infarct, poate determina opturarea arterelor, amputarea membrelor inferioare, orbire, afectiuni psihice, etc.

Astazi pe 14 noiembrie- cand este Ziua Mondiala a Diabetului incerc sa trag un semnal de alarma, aceasta afectiune este un fel de “pradator silentios”, nu se manifesta brusc iar simptomele pot fi usor confundate (senzatie de sete, senzatie de oboseala, letargie, senzatie acuta de foame, taieturile sau ranile se vindeca greu, incetosarea vederii, dureri de cap, ameteala, crampe musculare).

Ca sa va dati seama cat este de important sa constientizam efectele acestei boli, va mai spun doar ca ea este obiect de studiu in toate cursurile de nutritie pe care eu le-am urmat, de la cel pentru copii la cel de nutritie sportiva… Sa fim atenti la starea de sanatate, macar o data pe an sa facem un set de analize, sa alegem  un stil de viata sanatos si sa ne tratam corpul cu respect daca vrem ca acesta sa ne raspunda la fel.

Haideti sa fim constienti de cat de importanta este sanatatea si sa nu o mai privim cu detasare…cand o pierdem poate fi deja prea tarziu…

Iata aici si un link util http://educatie-diabet.ro/

 

 

Sursa foto:Pixabay

(Visited 32 times, 1 visits today)

Adauga un comentariu

Adresa ta de email nu va fi publicată. Câmpurile obligatorii sunt marcate cu *

Acest site folosește Akismet pentru a reduce spamul. Află cum sunt procesate datele comentariilor tale.