Una dintre retetele mele favorite este cea de briose cu faina integrala, reteta pe care incerc sa o imbunatatesc in permanenta spre bucuria lui Tudor si a prietenilor mei. A prietenilor mei, pentru ca am ajuns la concluzia ca cele mai bune dulciuri sunt cele pe care le imparti cu prietenii 🙂 asa se mai distribuie si din calorii…
Iata reteta mai jos, glazura am facut-o pentru prima data si a fost foarte apreciata.
Pentru 12 briose:
300g faina integrala
2 banane mari foarte coapte
1 lingurita praf de copt
1 varf de lingurita bicarbonat de sodiu
100 g zahar de cocos
280 ml iaurt sau lapte batut
1 ou mare batut putin
75 g ulei masline/cocos
Pentru glazura
1 cutie crema de cocos
1 cutie branza mascarpone
zeama de la ½ lamaie
putina miere dupa gust(nu stiu exact cat am pus, cred ca 2 lingurite, am pus cate putin si am gustat pana mi s-a parut suficient de dulce)
zmeura pentru decor
Am pornit cuptorul la 180 grade si am pus hartie de briose in formele speciale, apoi am zdrobit bananele cu furculita. Am amestecat toate ingredientele uscate intr-un bol si in mijloc am turnat oul, laptele batut, uleiul si bananele. Am amestecat foarte bine apoi am pus compozitia in forme. Am lasat la cuptor aproximativ 30 minute. Poate dura mai mult sau mai putin depinde de cat de coapte sunt bananele. Cel mai bine este sa le scoateti din cuptor cand trec testul scobitorii.
Le-am scos si le-am pus pe un gratar la racit.
Crema am preparat-o astfel: am amestecat cu mixerul crema de cocos cu branza mascarpone, zeama de lamaie si mierea apoi am pus-o intr-un bol la frigider.
Briosele le-am ornat cu crema exact inainte sa le servesc iar boabele de zmeura au fost proaspat culese din gradina :).
Au fost excelente la micul dejun a doua zi dar si cadoul perfect pentru prieteni dragi. Noroc ca lui Tudor i-am dat sa manance cu masura altfel nu am mai fi avut ce duce cadou 🙂
Sursa foto:arhiva personala
O varianta vegetala ai? De cand am descoperit sensibilitatea lui Andrei la lactate, am lasat briosele si imi e tare dor de ele 🙁
Buna! Da, am și o variantă vegetală: 2 cani de făină integrală, 2 banane mari foarte coapte, 1/2 linguriță bicarbonat, 1 linguriță praf de copt 1 linguriță scorțișoară,1 cana lapte vegetal de orez, cocos, etc, zahar brut dupa gust, merișoare uscate sau afine. Amesteci ingredientele uscate într-un bol, pasezi bananele cu furculița si apoi amesteci totul cu laptele vegetal. La final pui merișoarele. Pui în forme de brioșe și bagi la cuptorul preîncalzit la 180 g. Lași cam 10 minute apoi mai scazi putin temperatura și dupa 20 de minute verifici cu scobitoarea dacă sunt gata. Poftă bună! 🙂
Multumesc, le incerc sambata!
Revin iar si iar la briosele tale si fac oameni fericiti, iti multumesc!
Cu mesajul tău mi-am început dimineața, îți mulțumesc mult! Mă bucur dacă îți plac!