Dacă tot am filmat recent despre micul dejun, m-am gândit să scriu și despre cină. Asta mi-a adus aminte de seria rețetelor #easydinner, lansată acum câteva luni.
Cina este o provocare pentru mulți dintre noi, pentru că seara când ajungem acasă după o zi lungă, ne-am dori ca în bucătărie să se întâmple ceva magic, care să pună mâncare proaspătă și gustoasă pe masă, cu un efort cât mai mic.
Ei bine, se poate cu un efort minim, așa că am decis să vă prezint mai jos câteva rețete ușor de preparat, potrivite pentru întreaga familie. Pentru unele rețete am folosit cuptorul astfel încât am putut să mai fac și altceva până a fost gata mâncarea.
Deși prefer să mănânc carbohidrați la micul dejun și prânz, uneori mai fac și compromisuri și mănânc la cină. Lui Tudor îi plac pastele, iar nevoile lui nutriționale nu sunt ca ale mele, așa că țin cont și de acest aspect. Iată prima rețetă:
PASTE LA CUPTOR CU ROȘII, ROZMARIN ȘI BRÂNZĂ
Asta este o variantă a rețetei clasice de paste cu roșii, numai că, fiind băgată la cuptor, are alt gust.
Ingrediente pentru o tavă de 20*30 cm:
- 4 roșii coapte
- 3 linguri ulei de măsline
- 4 căței de usturoi
- 350 g telemea proaspătă de oaie tăiată în două
- rozmarin, cimbru și sare după gust
- 350 g paste integrale
Preparare:
Am uns tava cu cele trei linguri de ulei de măsline. Am pus roșiile pe care le-am crestat puțin cu un cuțit și le-am învârtit prin uleiul din tavă. Am adăugat și cățeii de usturoi, rozmarin, cimbru, sare și cea mai mare dintre cele două bucăți de telemea. Eu n-am tăiat brânza în felii egale, estimez că prima bucată a avut 200 g și cealaltă 150 g. Am pus și apă pe fundul tăvii, asta e important ca să se poată forma sosul.
Am pus apoi deasupra hârtie de copt umezită și stoarsă, și am băgat tava în cuptorul încins la 200 g cam 15 minute.
Cât au stat roșiile la cuptor, am pus apă cu sare la fiert și am fiert pastele al dente. După 15 minute, am scos tava din cuptor și am încercat roșiile și cățeii de usturoi cu furculița. Pentru că toate erau moi iar brânza se topise, am zdrobit legumele (tot cu furculița) și le-am amestecat.
Peste ele am pus pastele scurse și am rupt cealaltă bucată de brânză. Am mai băgat la cuptor vreo 5 minute să se rumenească puțin și să se topească brânza. Dacă atunci când verificați roșiile și usturoiul vedeți că nu s-au înmuiat, le mai lăsați puțin la cuptor.
A ieșit ce vedeți mai jos, peste paste am pus câteva frunze verzi de linte, am avut câteva casolete cu microplante în casă.
Gustul a fost plăcut, nu se simt prea tare usturoiul și rozmarinul. Inspirația pentru rețeta asta vine tot de la Jamie Oliver, doar că el folosea ricotta în loc de telemea, mai avea ceva ardei iute și coajă de lămâie pe acolo.
Nouă ne-a plăcut și în varianta adaptată.
Cât timp au stat roșiile la cuptor și pastele la fiert, am mai intrat în bucătărie doar cât să învârt în paste, în rest m-am jucat cu Tudor.
Timp de preparare: 35 minute
TARTINE CU ROȘII ȘI BRÂNZĂ
Când ne grăbim foarte tare și nu avem chef să punem cuptorul la treabă, câteva roșii tocate amestecate cu sare, busuioc, usturoi și puțină brânză, sunt soluția ideală. Câteva picături de ulei de măsline deasupra, și gata.
Bine, în poză arată frumos, Tudor preferă de regulă să mănânce roșiile și brânza cu furculița și felia de pâine sau crackersul cu mâna.
Timp de preparare 10 minute
HUMUS DE CASĂ CU LEGUME ȘI LIPIE GRAHAM
Simplu de făcut, gata imediat, o cină bogată în proteine vegetale, vitamine, minerale și ceva carbohidrați complecși.
Ingrediente:
- 1 conservă de năut
- 2-3 linguri ulei de măsline
- 1 cățel de usturoi
- boia dulce
- sare
- zeamă de lămâie după gust
- puțină apă
- ardei
- morcov
- castravete
- lipie graham
Am scurs și am spălat bine conserva de năut, am pus-o în blender cu usturoiul și restul ingredientelor. Am pasat și am adăugat și puțină apă pentru a deveni mai păstos amestecul. De data asta n-am pus tahini pentru că n-am avut.
Am curățat și feliat legumele. Pentru aceia dintre voi care m-au întrebat, am găsit lipie graham la Mega, conține doar făină, sare, drojdie și apă.
Timp de preparare 15 minute
PEȘTE LA CUPTOR ÎNVELIT ÎN PESMET CU BOIA ȘI CIMBRU
Înainte să vă gândiți că durează mult și că nu puteți face asta seara, vă spun că prepararea a durat 35 minute. Am scos dimineața din congelator fileul de cod și l-am lăsat în frigider la dezghețat. Prefer în general peștele proaspăt, dar când nu găsesc ce vreau, mai apelez și la variante congelate.
Tudor este într-o perioadă în care nu prea mai mănâncă pește, așa că am zis să încerc varianta de fish fingers la cuptor, poate, poate. Lângă ele am făcut sosul lui preferat, iaurt cu usturoi, sos la a cărui preparare a ajutat și el 🙂
Am făcut și o salată din mix de frunze, uneori mai apelez la pungile ready to eat, este un amestec care îmi place mult, cel care conține și morcov. Am făcut un sos din ulei de măsline și oțet balsamic și deasupra am pus o linguriță de semințe de cânepă decorticate.
Ingrediente pentru fish fingers:
- 4 bucăți mari de file de cod
- pesmet
- 2 ouă bătute
- boia dulce
- cimbru după gust
- sare
- fulgi de chili
- iaurt
- usturoi după gust
Am uscat bine peștele cu ajutorul unor șervețele de hârtie și l-am feliat în bucăți de 1,5-2 cm.
Am pus pesmetul pe o farfurie întinsă și l-am amestecat cu sare, boia, fulgi de chili și cimbru după gust.
Am pornit cuptorul la 180 g. Am trecut bucățile de pește prin ou apoi prin amestecul de pesmet cu mirodenii și le-am pus într-o tavă de cuptor pe hârtie de copt.
Le-am lăsat până s-au rumenit (cam 12-15 minute) apoi le-am întors și pe partea cealaltă cu ajutorul unei spatule, ușor, ca să nu se rupă. Cred că au avut nevoie de încă 5 minute.
Le-am servit cu pâine integrală, deși dacă aș fi avut în casă, aș fi făcut câteva chipsuri din cartof dulce tot la cuptor. Puteam să le pun pe o altă tavă și să le coc în același timp cu peștele. Mă rog, băgate puțin mai repede la cuptor…
Concluzia lui Tudor a fost următoarea: “Mami, mie nu-mi place peștele, dar ăsta îmi place.”
Acestea au fost o parte din rețetele preparate de mine săptămâna trecută la cină. Sper să vă placă și nu uitați, bucătăria este un loc în care puteți să improvizați. Totul este să aveți ceva ingrediente de bază în casă. Pentru inspirație legată de conținutul cămării, puteți consulta articolul Alinei Trifu. Cam ce are ea, am și eu în casă 🙂
Dacă doriți să fiți la curent cu ultimele articole publicate pe blog, puteți urmări și pagina de Facebook aici
Sursa foto:arhiva personală
🙂 ok, o să mai caut lipiile acelea bune, deși în Ploiesti nu prea găsești toate sortimentele… Și voi incerca și varianta de năut la conservă. Cel uscat este mai greu de preparat…
Multumesc pentru ideile minunate:)
Da, așa e, uneori varianta la conservă e ok, totul e să nu aibă zahăr adăugat. Mulțumesc și eu pentru apreciere!