Nouă ne place să mâncăm dovleac. Nu neapărat copt la cuptor, cât mai degrabă preparat în diferite moduri. Săptămâna trecută mi-am adus aminte de rețeta de tartă, săptămâna asta am făcut brioșe.
Rețeta de mai jos este bună și pentru cei care au intoleranță/sensibilitate la gluten, pentru că am folosit făină de cocos. O aveam în casă și pentru că în două luni expira, am decis să o folosesc, ca să nu uit de ea și să o arunc. Indiferent de ingrediente, mie brioșele mi se par foarte ușor de făcut.
INGREDIENTE
Aluat
- 110g făină de cocos
- 1 linguriță scorțișoară
- 1/2 linguriță nușcoară proaspăt rasă
- 1 linguriță ghimbir proaspăt ras
- 1 linguriță praf de copt
- 4 ouă
- 3/4 cană de piure de dovleac
- 1 lingură de lapte vegetal (eu am folosit de migdale)
- 1 linguriță de oțet de mere
- 60 ml de sirop de curmale (ăsta este un îndulcitor nou pe care l-am descoperit, are un gust ușor caramelizat și este făcut din suc concentrat de curmale)
Topping
- 250g brânză mascarpone
- 250g brânză proaspătă de vaci
- 2 lingurițe miere
Preparare
Am pus dovleac la fiert și apoi l-am pasat. Pentru că am avut mai mult, ce mi-a rămas, am pus în pungi la congelator. Este prima dată când încerc să congelez piure de dovleac, o să văd dacă va mai putea fi folosit. Asta pentru că n-am găsit pe cineva în piață dispus să-mi vândă mai puțin de o jumătate de dovleac…
Am preîncălzit cuptorul la 180 grade. Am pus hârtie pentru brioșe în formă.
Am amestecat făina de cocos cu condimentele și praful de copt. Separat, am bătut ouăle spumă cu mixerul și am adăugat siropul de curmale. Siropul este maro, așa că maro vor fi și brioșele. Puteți folosi însă alt îndulcitor, eu am fost curioasă să-l testez pe acesta. Am adăugat piureul de dovleac, laptele de migdale și oțetul și am amestecat bine.
Am pus și ingredientele uscate și am amestecat totul ușor, nu cu mixerul ci cu o spatulă. Am lăsat aluatul să se odihnească 5 minute, apoi l-am pus în formă și l-am băgat la cuptor la 180 grade, timp de 20 minute. Încercați cu scobitoarea să vedeți dacă sunt gata. Cred că trebuia să amestec praful de copt cu oțetul, dar am uitat și le-am pus separat.
Aluatul seamănă cu nisipul kinetic, ca să știți 🙂
Au ieșit 1o brioșe cu dovleac. Brioșele s-au crăpat puțin la suprafață și nici nu cresc foarte tare pentru că nu sunt din făină de grâu. Ca să arate frumos, am făcut și un topping din brânză mascarpone amestecată cu brânză de vaci proaspătă și 2 lingurițe rase de miere. Mie brioșele mi s-au părut mai gustoase a doua zi, le-am păstrat la frigider peste noapte.
Ca fapt divers, o brioșă are 206 kcal.
Poftă bună!
Citește și:
https://carmenradu.ro/retete/idei-pentru-o-cina-rapida/
https://carmenradu.ro/retete/un-fel-de-cheesecake-la-pahar-cu-mango-si-capsune/
Dacă doriți să fiți la curent cu ultimele articole publicate pe blog, puteți urmări și pagina de Facebook aici
Sursa foto: Arhiva personală