Cum arată lista mea de cumpărături

Alimentația corectă începe cu lista de cumpărături! Propoziția aceasta este foarte cunoscută și folosită și pe bună dreptate. Totul începe cu o bună organizare înainte de a pleca la piață, iar pentru a putea găti mese echilibrate și sănătoase trebuie să învățăm să alegem corect. 

Iată mai jos cum arată o listă a  alimentelor pe care noi le consumăm des:

  • legume și fructe proaspete, de sezon, din piață. Știu, veți spune că și piețele au fost invadate de produse de import și că este greu uneori să le deosebești. Sunt perfect de acord, dar mai sunt și unele piețe în care poți găsi și producători autohtoni. Căutați cu răbdare pentru că merită și cu puțină atenție puteți face diferența între leguma perfectă și lucioasă și cea mai mică și poate puțin pătată.
  • lactate de capră pe care până de curând le cumpăram din supermarket. Acum am descoperit ferma Caprina, am testat și ne-au plăcut.
  • nuci, pe care le cumpărăm tot din piață sau migdale/caju de la Bebe Tei unde le gasim la cele mai bune prețuri. Sunt pline de grăsimi bune, de magneziu, fier, calciu și vitamina E. Eu le mănânc ca și gustare sau peste salate.
  • avocado, minunea verde. Da, nu este un fruct autohton dar mie imi place  pentru că este foarte bogat în vitamine, magneziu, potasiu și grăsimi bune. Avocado poate fi folosit în salate, creme tartinabile sau chiar pentru prepararea unor deserturi.
  • cereale de ovăz/mei/hrișcă, în combinație cu iaurt și fructe sunt micul dejun pe care îl mâncăm cel mai des.
  • ouă, pe cât posibil de la țară. Dacă nu am, cumpăr ouă bio.
  • quinoa, este ușor de folosit, fie în budinci dulci fie ca pilaf cu legume.
  • orez integral, bogat în fibre și minerale ( magneziu, mangan, zinc). Ne-am obișnuit cu gustul și cu faptul că uneori fierbe mai greu dar pentru conținutul de fibre merită.
  • somon afumat, nouă ne place în diferite variante de salate sau chiar și în tarte.
  • semințe de chia, bogate în omega 3 și antioxidanți, în fibre și minerale( calciu, magneziu, fier, zinc,etc). Nici nu-ți vine să crezi că semințele acelea mici conțin atâtea lucruri bune pentru noi. Da, știu, nici ele nu sunt autohtone dar eu cred că trebuie să luam și ce este bun de pe la alții nu doar ce este rău ( legume arătoase dar goale 🙂 )
  • n-am scris nimic despre ulei, în ultimii ani am adus sau ne-am rugat prietenii care au fost în Grecia în vacanțe să ne aducă ulei grecesc extravirgin procesat la rece cumpărat de la micii fermieri.
  • carne mai primim de la țară așadar nu prea cumpărăm. Dcă rămân fără provizii aleg vita, porcul sau curcanul, nicidecum puiul.

Cam asta ar fi pe scurt lista noastră, ne ferim de produse procesate sau semipreparate, pește preferăm pescuit nu de acvacultură.  Singurele dulciuri care există în casă sunt 1 tabletă de ciocolată cu 75% cacao pentru zile…negre și biscuiți îndulciți cu sirop de struguri pentru domnii mei când au pofte 🙂 și eu n-am apucat să prestez brioșe sau alte chestii homemade.

Pe lista voastră de cumpărături ce alimente se găsesc cel mai des?

 

 

Sursa foto: Pixabay

(Visited 54 times, 1 visits today)

12 Comments

  1. Raluca Loteanu 24/04/2017 at 5:56 AM

    Foarte utila lista, iti multumesc pentru inspiratie!

    Reply
    1. Carmen Radu 24/04/2017 at 6:16 AM

      Cu drag! La tine cred că este puțin mai greu acum cu produsele autohtone, știu că mi-ai mai povestit…

      Reply
  2. o femeie 24/04/2017 at 10:51 AM

    Si eu cu piata. Am identificat bastinasi (si de lactate si de legume), dar as vrea sa ma abonez la un cos de legume de sezon, direct de la producator. Cum o parte (MICA) de legume vine din recolta proprie, afirm ca o leguma netratata are pete, multe pete, si forme neregulate. Nu am reusit sa am niciun dovlecel, castravete, frunze de spanac/macris/salata cu forma ca de supermarket iar petele sunt fie de la ploaie, de la loviturile din cauza mea, etc.

    Am lista, cantitati, si program/traseu. Nu, nu e nimic mai bun ca untul de tara pe o felie de paine proaspat coapta.

    Reply
    1. Carmen Radu 24/04/2017 at 11:19 AM

      Dacă reușești măcar o mică parte să cultivi este absolut minunat. Așa strâmbe și mici cum sunt, nu contează. Tanti de la care cumpăr roșii de exemplu, mi-a spus că nu le stropește cu nici o substanță care să le accelereze creșterea(este și ultima din piață la care apar roșiile) dar că folosește totuși ceva pentru dăunători, altfel n-ar putea să facă față. Măcar a fost cinstită. Tot ea m-a învățat să țin legumele în apă cu oțet câteva minute înainte să le spăl. Ai dreptate, untul de țară pe pâine coaptă în vatră este altceva…

      Reply
  3. Roxana 26/04/2017 at 12:55 PM

    Orezul integral fierbe mult mai repede daca il inmoi inainte

    Reply
    1. Carmen Radu 26/04/2017 at 3:00 PM

      Mulțumesc mult pentru sfat! Cam cât îl lași? Eu de exemplu lintea o pun la hidratat seara și a doua zi fierbe în 15 minute. E la fel și la orez sau îl lași mai puțin?

      Reply
      1. Alexandra 28/04/2017 at 12:50 PM

        Cât timp fierbeți orezul integral?

        Reply
        1. Carmen Radu 28/04/2017 at 1:31 PM

          Nu știu exact, dar cred că durează aproape o oră, tot timpul am senzația că nu se mai termină. Am înțeles însă că dacă este hidratat în prealabil durează mai puțin așadar o să încerc să văd cum iese.

          Reply
  4. Idriceanu 28/04/2017 at 7:36 PM

    Cam aşa arată si lista noastră. Plus mălai -suntem mari consumatori de mămăligă, muştar fără zahăr, mult chefir, ghimbir, sardine la conservă, linte, fasole (verde congelată, boabe uscată sau boabe la conservă), brânză de vaci (o amestec cu avocado adesea), unt de arahide, rondele de orez, multă apă plată şi minerală.

    Reply
    1. Carmen Radu 29/04/2017 at 7:09 PM

      Super! Mulțumesc pentru idei, sardine nu prea am mai mâncat în ultima vreme, ar cam trebui să le pun pe listă. Tudor este fan mămăligă cu brânză 🙂 cred că este pe primul loc în topul preferințelor lui…alături de carne.

      Reply
  5. Alexandra 30/04/2017 at 10:14 AM

    Atunci când cumpărați carne din comerț ce surse alegeți? Luați din supermarket?

    Reply
    1. Carmen Radu 30/04/2017 at 5:00 PM

      Carne de vită cumpăr de la o măcelarie turcească, aici este site-ul http://www.macelarieturceasca.ro/, iar de porc de la o măcelărie din Piața 16 Februarie dar nu știu cum se numește. Din hypermarket mai cumpăr pește pescuit dacă găsesc, carne( vită/porc) foarte, foarte rar dacă chiar nu ajung la cele două magazine. Pui nu cumpăr din comerț deși îmi spunea cineva că la Lidl există pui crescut lent. Nu știu însă cât de lent, asta n-am reușit să aflu.

      Reply

Adauga un comentariu

Adresa ta de email nu va fi publicată. Câmpurile obligatorii sunt marcate cu *

Acest site folosește Akismet pentru a reduce spamul. Află cum sunt procesate datele comentariilor tale.