Garnituri pentru friptura la grătar

Când spui 1 Mai, te gândești la mare dar și la grătar. Trebuie să recunoaștem că așa cum sunt pastele pentru italieni și coq au vin sau fondue pentru francezi, așa este grătarul pentru noi, românii: esența majorității întâlnirilor, de când dă colțul ierbii și până cad frunzele.

“Ce facem în weekend, facem un grătar?” sau “Mergem și noi la iarbă verde? Facem și un grătar, că mi-e o poftă de mici…”

Eu una recunosc că mă bucur în fiecare weekend de treaba asta cu grătarul, atât bunicii lui Tudor cât și o mare parte a prietenilor noștri stau la curte. Bine, fie vorba între noi, apreciez faptul că de gătit se ocupă bărbații, alergatul în jurul grătarului ca să nu capăt aromă de fum, nu este printre activitățile mele preferate 🙂

Știu cât de important este micul în ierarhia preferințelor culinare, n-o să vă spun să nu mâncați și nici n-o să mă ascund după deget, spunând că eu nu mănânc. Pentru că o fac. Doar că aleg să pun lângă, un muștar fără zahăr și  pâine integrală.

În afară de mici, pe grătar mai stau și fripturi, așa că m-am gândit să vă fac câteva propuneri de garnituri:

 Orez negru și piure de ardei galben. Rețeta am încercat-o săptămâna trecută, a fost foarte gustoasă, și am pus lângă cele două, mușchiuleț de porc făcut pe tigaia grill.

Am fiert orezul negru în apă cu sare ( nu mă întrebați cât, niciodată nu sunt atentă la timp). Am pus peste o cană de orez două căni de apă. Nouă ne place al dente, dacă vouă însă vi se pare că mai trebuie fiert, puneți o cantitate mai mare de apă și îl lăsați mai mult.

Pentru piureul de ardei avem nevoie de ardei galbeni, ceapă albă, sare, piper, ulei de măsline. Se toacă legumele mărunt, se unge o tigaie cu o lingură de ulei de măsline și se pun legumele. Se perpelesc puțin, apoi se adaugă apă (nu foarte multă) și se lasă să fiarbă până se înmoaie. Se pun apoi la blender.

 

Salată de ardei copți cu usturoi și pătrunjel. Găsiți aici rețeta, am mâncat prima dată anul trecut. Mi s-a părut genial de simplu. Ardeiul poate fi și și el copt pe grătar, dar înaintea cărnii, ca să aveți timp să-l curățați și să-l preparați.

 

Salată de morcov și țelină cu semințe. Aici lucrurile sunt simple: rădăcinoasele date pe răzătoare, amestecate cu ulei de măsline și zeamă de lămâie și deasupra pus un mix de semințe: susan alb și negru, floarea soarelui și dovleac. Semințele le puteți încălzi câteva minute într-o tigaie, pentru a-și elibera aromele.

 

Dovlecel cu usturoi la grătar

Dovleceii se taie felii și se asezonează cu usturoi tocat, sare și puțin ulei de măsline, cu vreo două ore înainte de a ajunge pe grătar. Au cu totul alt gust 🙂

Couscous cu roșii cherry și ceapă verde

Se pune couscous-ul într-un vas termorezistent, se acoperă cu apă fiartă și se pune un capac. După 2 minute se afânează cu o furculiță. Legat de cantități, acestea depind de cât de mulți sunteți la masă, eu măsor de regulă 3 linguri couscous/persoană, iar legumele sunt la alegerea voastră. Se asezonează cu ulei de măsline.

 

Eu vă mai urez doar poftă bună și distracție plăcută, oriunde petreceți zilele astea!

 

 

 

Dacă doriți să fiți la curent cu ultimele articole publicate pe blog, puteți urmări și pagina de Facebook aici

 

Sursa foto: Arhiva personală

(Visited 7.147 times, 1 visits today)

Adauga un comentariu

Adresa ta de email nu va fi publicată. Câmpurile obligatorii sunt marcate cu *

Acest site folosește Akismet pentru a reduce spamul. Află cum sunt procesate datele comentariilor tale.