Am introdus in alimentatia lui Tudor destul de repede mei, quinoa si ovaz. Am incercat si cu amaranth insa acesta nu a fost foarte bine primit…
De ce quinoa, mei si ovaz?
Quinoa este foarte bogata in proteine, mai contine si magneziu, mangan, cupru, vitamina B2 si este extrem de versatila putand fi preparata atat cu legume cat si cu lapte si fructe.
Meiul contine cantitati importante de cupru, fosfor, mangan, magneziu si este foarte bogat in fibre. Deasemenea, datorita faptului ca nu contine gluten poate fi introdus si in alimentatia bebelusilor/copiilor care au intoleranta la gluten.
Ovazul contine fibre, vitamina E, si complex de vitamine B, magneziu, fier, cupru mangan si zinc.
Atentie insa atunci cand cumparati cereale sau pseudocereale, alegeti varianta simpla, nerafinata, pentru ca prin rafinare se pierd multe dintre proprietati.
Iata mai jos si 3 variante de retete. Eu am folosit la preparare si lapte de orez pana cand a implinit Tudor 8 luni pentru ca inca avea dermatita atopica si mi-a fost teama sa introduc laptele de vaca, insa se poate folosi si acesta sau lapte de capra. Am folosit si lapte de migdale sau apa. In ceea ce priveste laptele de orez, mi-am asumat ca ocazional sa-l folosesc. Sunt studii care sustin ca orezul n-ar trebui consumat în cantități mari și în mod frecvent de bebeluși (de exemplu, n-ar trebui inlocuit laptele matern/formula cu acesta, datorita continutului de arsenic inorganic).
Piure de mei cu stafide si lapte de orez
5 linguri de mei, 20 stafide, lapte vegetal/apa/lapte de vaca/capra in functie de consistenta.
Puneti intr-o strecuratoare sau castron meiul si il spalati in vreo 2-3 ape. Il puneti apoi intr-o cratita cu apa sa depasesca cu 2-3 degete meiul si adaugati stafidele. Puneti totul la fiert. Il verificati sa nu dea in clocot sau sa nu se prinda. Daca mai este nevoie mai completati cu apa. Meiul este gata cand il gustati si este moale.
Il scurgeti de apa apoi il puneti intr-un bol si adaugati lapte de orez. Blenduiti si verificati iarasi consistenta.
Este gata cand si stafidele s-au blenduit bine, nu mai sunt bucati mari.
Cand ii serviti bebelusului piureul, daca este prea consistent puteti sa-l mai subtiati cu putin lapte de orez.
Piure de ovaz cu stafide sau 2 caise uscate
5 linguri de fulgi de ovaz, 20 stafide sau 2 caise uscate, lapte vegetal/apa/lapte de vaca/capra in functie de consistenta.
Se prepara ca si piureul de mei dar atentie, ovazul fierbe mai repede si trebuie amestecat permanent dupa ce incepe sa fiarba ca sa nu se lipeasca de cratita. La fel ca si la reteta precedenta, cand ii serviti bebelusului piureul daca este prea consistent puteti sa-l mai subtiati cu putin lapte de orez.
Piure de quinoa cu stafide sau 2 caise uscate
5 linguri de quinoa, 20 stafide 2 caise uscate, lapte vegetal/apa/lapte de vaca/capra in functie de consistenta.
Se prepara ca si piureul de mei dar quinoa este posibil sa mai necesite apa. Este gata cand gustati si este moale si translucida.
Pofta buna!
Sursa foto:Pixabay
Buna! Laptele de orez se folosește după 5 ani din cauza conținutul mare de arsenic. .Sau cel puțin eu așa am citit … În cărțile de diversificare .
Bună, da știu la ce faci referire. Eu am găsit acum ceva vreme studii care se referă la cerealele pentru bebeluși,folosite în primele luni de diversificare sau la borcănele care conțin orez. Am găsit însă numai pentru bebeluși, nu și pentru copii mai mari de peste 2 ani și mai mult referire la consumul frecvent și în cantitate mare (înlocuirea laptelui matern/formulă cu lapte de orez de exemplu). Mă refer la studii, nu la articole sau cărți. Eu mi-am asumat ca ocazional să folosesc laptele de orez, Tudor a avut o dermatită atopică și după înțărcare am folosit lapte praf formulă HA iar pentru prepararea ocazională a rețetelor acestora am folosit ocazional și lapte de orez, ca să nu introduc laptele de vacă. Am mai preparat și cu apă sau lapte de migdale. Sunt multe discuții legate și de cerealele de porumb, de proveniența acestuia și de faptul că este modificat genetic și că poate fi nociv…Dar tu ai dreptate, o sa refac putin articolul si o să precizez că asta a fost alegerea noastră punctual. Tudor e bine, sănătos,a scăpat și de dermatită. Mulțumesc pentru mesaj!
Piure de mei am dat si eu copilului meu destul de des. I-a placut mult 🙂
Este destul de bine primit, nu are un gust foarte intens și e plin de vitamine și minerale. Să fiți sănătoși!