Despre curaj și pasiune: interviu cu Cristina Oțel

Pe Cristina Oțel am cunoscut-o acum aproximativ 3 ani. Știți cum e, de multe ori imaginea din online este diferită de omul din spatele tastaturii. Ei bine, Cristina este așa cum citiți pe blogul ei: cu sufletul acolo, deschisă, echilibrată, prietenoasă. Dacă aș alege un singur cuvânt care să o caracterizeze-deși mi-ar fi tare greu- acela ar fi blândețe. Cristina nu este doar blogger, este trainer cu mulți ani de experiență în spate, coach, antreprenor. Despre jobul ei, despre curaj și pasiune, vă invit să citiți în interviul de mai jos.

cristina otel

 

  1. În nișa de parenting, părinții te cunosc prin prisma blogului tău, cristinaotel.ro. Tu ești însă și antreprenor, așa că te rog să ne povestești puțin despre asta.

Și când te gândești că blogul a început ca un exercițiu de consolidare a brandului personal… 😊 Da, deși am un blog care de 4 ani e numit mereu printre cele mai vizibile pe nișa de parenting conform Zelist și Revista Biz, de meserie sunt trainer și coach. Am peste 11 ani de experiență în learning & development și toate certificările mele sunt în acest domeniu. În blog sau scris nu am atestate, doar dorința de a le fi oamenilor mai aproape, de a-i ajuta. Revenind la întrebarea ta, timp de aproape 12 ani am lucrat într-una dintre cele mai mari corporații din industria IT, ca trainer și training manager. Decizia de a porni pe cont propriu a venit în timpul celui de-al doilea concediu de maternitate și a fost rezultatul unei…treziri. Am intrat într-un proces conștient de transformare personală din dorința de a trăi aliniat cu valorile mele și de a avea un impact mai mare, de a însoți cât mai multe persoane în drumul spre ei înșiși. De la începutulu lui 2018 lucrez ca soloprenor și îmi desfășor activitatea, atât cu organizații, cât și cu persoane fizice, sub ”umbrela” Soul Bloom.

 

  1. Îți trebuie curaj pentru a renunța la un job într-o companie și a porni o afacere pe cont propriu. Ce te-a determinat să faci acest pas?

Cum spuneam și mai devreme, o mare parte a motivației mele are legătură cu a servi unui scop mai mare decât mine. O altă motivație, cel puțin la fel de puternică, o reprezintă copiii mei, Alex (aproape 8 ani) și Sara (3 ani). Am devenit mult mai conștientă de valorile mele, de ce consider eu important în viața asta scurtă și am ales să merg pe un drum care îmi permite să maximizez timpul de calitate cu ei, să jonglez mai liber cu timpul și să le fiu alături oricând au nevoie. Am câștigat multe de când lucrez pe cont propriu, dar am și renunțat asumat la multe: siguranța financiară, la rutina previzibilă care uneori îmi aducea confort, la câteva obiceiuri, la niște convingeri despre ce și cum ar trebui să fie.

 

  1. Pentru mine, atunci când asist la o prezentare sau la un curs, este important ca omul din fața mea să îmi capteze atenția. Care sunt calitățile pe care trebuie să le aibă un trainer bun?

Am scris la un moment dat pe blog despre cum văd eu un trainer bun. Aș separa calitățile în două categorii: unele care îl vizează pe trainer și altele care vizează felul în care se poziționează în relația cu participanții la cursurile sale. Ca profesionist trebuie să înveți continuu, să te perfecționezi, să fii pasionat de ceea ce faci, să cauți metode noi pe care să le folosești pentru a facilita procesul de învățare, să înțelegi care sunt atuurile tale, ce ai tu special și poți folosi în avantajul tău ca trainer, să fii curios, organizat, un bun comunicator, să știi să duci cap-coadă procesul de training (care nu începe și nu se termină în sala de curs), să înțelegi cum funcționează creierul și cum învață adultul. În ceea ce privește relația cu cei care vin la cursuri, cred că e important să fii cu mintea deschisă, să nu pleci de pe o poziție de ”eu le știu pe toate”, să nu îți propui să îți impui punctul de vedere, să te concentrezi pe participanți și pe nevoile lor, nu pe ale tale, să pui mai multe întrebări, să asculți mai mult, să personalizezi materialele și modul de livrare în așa fel încât să atingi cât mai multe preferițe de învățare, să fii empatic, relaxat și să știi să creezi un mediul propice învățării. Piece of cake, nu? 😊

 

  1. O altă activitate a ta este cea de coaching. De ce ai ales să faci asta?

Chemarea am simțit-o încă de acum câțiva ani și era inclus în planul meu de dezvoltare pentru când m-aș fi întors din concediul de maternitate. Cum socotelile mi se schimbaseră, am făcut școala de coaching imediat ce Sara a fost suficient de mare să pot lipsi de lângă ea – au fost 3 luni în care am lipsit multe weekend-uri de acasă. Odată ce am simțit pe pielea mea experiența coaching-ului am înțeles exact ce mă atrăgea la idee: spațiul sigur care se creează între coach și coachee, încrederea mea în abilitățile oamenilor cu care lucrez de a-și depăși obstacolele, oportunitatea de a fi catalizator pentru procesele lor de transformare personală. Să primesc vești de la clienți despre reușitele lor uimitoare uneori este una dintre cele mai mari mulțumiri pentru mine din postura de coach. Nu degeaba motto-ul Soul Bloom este ”Shine like only you can!”.

 

  1. Care este cel mai dificil lucru din viața de antreprenor cu care te-ai confruntat până acum?

Să întorc oglinda spre mine, să mă cunosc, să devin tot mai conștientă de cine sunt, ce fac și de ce. Să ies de pe pilot automat a însemnat să înfrunt frici, să eșuez, să am curajul să mă expun și să ”încasez” niște respingeri și să rescriu multe convingeri limitative. Uitându-mă înapoi simt o satisfacție imensă și sunt mândră de tot ce fac, iar asta îmi dă energia potrivită pentru a merge mai departe.

  1. Unde te putem găsi?

În online sunt de găsit pe blog, pe pagina Soul Bloom unde sunt puse și toate workshop-urile deschise, pe Youtube sau SoundCloud pentru podcast-ul Pauza de Bine și pe conturile de Instagram.

În offline, în iunie voi avea 6 sau 7 ateliere prin țară, iar apoi, cât lumea va fi plecată în vacanță voi lucra la cursul online de Life Design și la noile proiecte pentru toamnă.

Cristina, mă bucur că te cunosc! Trebuie să repetăm treaba cu cafeaua 🙂

 

Citește și: https://carmenradu.ro/recomandari/nevoile-copiilor-si-fricile-parintilor/

 

Dacă doriți să fiți la curent cu ultimele articole publicate pe blog, puteți urmări și pagina de Facebook aici

Sursa foto:arhiva personală Cristina Oțel

 

(Visited 57 times, 1 visits today)

Adauga un comentariu

Adresa ta de email nu va fi publicată. Câmpurile obligatorii sunt marcate cu *

Acest site folosește Akismet pentru a reduce spamul. Află cum sunt procesate datele comentariilor tale.