Finalul anului și apropierea Sărbătorilor ne fac de multe ori să fim mai deschiși către cei care au nevoie de ajutor. Poate și din cauza faptului că există primele de final de an și atunci când primim mai mulți bani decidem să și dăruim din ei, poate din cauza Spiritului Sărbătorilor…nu știu exact de ce, dar este bine că facem bine.
La finalul anului apar cele mai multe evenimente de strângere de fonduri pentru copii, familii nevoiașe, bătrâni. Despre unii binefăcători nu auzim deloc sau auzim puțin. Despre alții, auzim mai mult.
Ar fi minunat să putem ajuta pe tot parcursul anului, unii o fac cu siguranță. Cu puțin, cu mai mult, nici nu contează, pentru că un pahar cu apă se umple picătură cu picătură, nu?
Eu am ales astăzi să strâng într-un articol o parte dintre cauzele pe care le-am întâlnit și pe care le-am susținut cum am putut de-a lungul timpului. Este greu să alegi, dar poate vă ajută.
Părintele Constantin Daniel Ivan mi-a fost vecin de bloc timp de 6 ani. Ne-am cunoscut când împingeam cărucioarele cu copiii noștri, care sunt născuți la o diferență de 2 luni. La vremea aceea nu știam că este preot, așa că pentru mine a fost tot timpul Dani, tatăl lui Matei. Anul trecut am aflat că se ocupă de oamenii din parohia sa așa cum ar trebui să facă orice preot: strânge bani pentru a oferi o masă caldă la prânz celor mai nevoiași dintre ei, ajută copiii să aibă un loc unde pot veni să-și facă lecțiile, construiește un centru social pentru copii abandonați. Asociația Cheia Raiului este asociația pe care conduce, eu îmi propun ca la vară să merg cu Tudor acolo, să vadă și o altă față a lucrurilor.
Asociația Spitale Curate. De ei mă leagă niște amintiri minunate: atelierul caritabil pe care l-am organizat în decembrie 2016, dar și faptul că prin intermediul lor, am cunoscut-o pe cea care mi-a devenit colegă de campanii și prietenă, Alina Trifu. Alexandra Răureanu se ocupă de copiii bolnavi de cancer, încearcă să le facă zilele cât mai ușoare. Din punctul meu de vedere, Alexandra este un erou.
Asociația Maria Holtzhauser derulează programe de susținere a cazurilor sociale, contribuie la renovarea școlilor și grădinițelor, susține campanii precum „Îmbracă un bătrân” sau „Îmbracă un copil”. Așa cum scrie în prezentarea de pe site “o mână de oameni, aflaţi sub îndrumarea doamnei Maria Holtzhauser sub deviza voluntariatului, și-a pus tot ce are la dispoziţie în slujba binelui”.
De Asociația Touched România am aflat de la Mariana Stan, cea care organizează evenimentul Red Carpet cu Supereroi. Asociația ajută mamele și copiii aflați în dificultate, victime ale violenței domestice, sărăciei și excluziunii sociale, oferindu-le consiliere, sprijin financiar și programe educaționale.
Magicamp nu mai are nevoie de nici o prezentare, cu toții știm ce a făcut și ce face Vlad Voiculescu acolo, alături de alți oameni sufletiști. Unul dintre proiectele Asociației despre care poate nu se cunosc prea multe, este Magic Box. Acesta este modul în care un colet care conține alimente de bază, îmbrăcăminte, încălțăminte, produse de igienă, pleacă în fiecare lună către aproximativ 300 de familii aflate în situații vulnerabile.
Asociația Dragoste Desculță. Despre ei am aflat de la prietena mea Alina Gheorghiescu. Programul pe care Asociația îl are în derulare până la 20 decembrie se numește “Încalță un înger”, mai multe detalii găsiți aici. Am făcut și eu împreună cu Tudor un colet în care am pus o pereche nouă de cizme, o carte, biscuiți, șosete noi și obiecte de igienă pe care le-am ales amândoi. M-am bucurat să-l văd că se implică, deși încă nu înțelege 100% de ce unii copii sunt în situații vulnerabile.
Sunt nevoi simple: o haină, o pătură, o pereche de cizme, mănuși, o portocală. Asta cu portocala mi-a rămas în minte de anul trecut, dintr-o scrisoare de Crăciun a unui copil dintr-un sat uitat de lume.
O portocală, vă dați seama? Nu un kilogram, ci un singur fruct…Pentru marea majoritate dintre noi, o portocală înseamnă normalitate, fructul pe care iarna îl punem în coș, în fiecare săptămână. Pentru copilul acela înseamnă cea mai mare bucurie de Crăciun…
Indiferent ce cauză alegeți să susțineți, indiferent cu ce sumă sau cu ce obiecte, să fiți siguri că gestul vostru contează enorm pentru un suflet pe care poate, nu-l veți cunoaște niciodată. De Crăciun fii mai bun nu e un clișeu, deși buni cu ceilalți ar trebui să fim întregul an, nu doar de Sărbători.
Citește și: https://carmenradu.ro/experiente-de-mamica/amintiri-despre-craciun/
Dacă doriți să fiți la curent cu ultimele articole publicate pe blog, puteți urmări și pagina de Facebook aici
Sursa foto: Pixabay