După ce am postat rețeta de cornuri cu făină integrală ca alternativă la cornul de la școală, am primit rugămintea de a încerca să fac și o rețetă de cornuri fără gluten.
Singura făină fără gluten cu care am gătit până acum, a fost cea de cocos, pe care am mai folosit-o la brioșe. M-am gândit să experimentez și cu făinurile de quinoa și orez, să văd ce se întâmplă.
Am modelat aluatul sub formă de corn dar și sub formă de chifle, iată mai jos și rețeta:
INGREDIENTE:
- 150g făină de quinoa
- 110 g faină de orez
- 1 linguriță praf de copt
- 50 ml ulei de măsline
- 200 ml lapte vegetal
- un vârf de linguriță de sare
PREPARARE:
Am amestecat toate ingredientele cu ajutorul unei spatule, până s-au încorporat. Aluatul este moale și se lipește de mâini, nu se leagă așa cum se întâmplă la făinurile cu gluten.
Am modelat apoi aluatul în formă de corn dar și de chifle. Aluatul se modelează ușor dacă aveți palmele umezite cu apă, altfel se lipește. Aspectul aluatului este de pastă mai groasă, nu trebuie să vă speriați dacă arată așa. Este puțin neobișnuit dacă ai fost învățat să lucrezi cu făinuri cu gluten, eu am fost tentată să folosesc formele de brioșe pentru a coace, la asta m-a dus cu gândul consistența aluatului.
Am decis totuși să le pun direct pe tavă, în cel mai rău caz s-ar fi întins și ar fi devenit ceva gen lipie 🙂
Am încins cuptorul la 180 g și am pus hârtie de copt pe o tavă. Am așezat cornurile și chiflele pe tavă și când temperatura a ajuns la 180 g, le-am băgat în cuptor pentru 30-35 de minute, până s-au rumenit.
Cornurile sunt dense, nu pufoase cum ies cele cu făină de grâu, dar sunt gustoase. A mâncat și Tudor, deși m-a întrebat ce am pus în ele pentru că sunt “altfel”.
Îmi aduc aminte că profesoara mea de la cursul de nutriție-medic cu specializarea diabet și boli de nutriție- ne spunea că acum există foarte multe alternative în ceea ce privește ingredientele pentru persoanele care suferă de alergii, spre deosebire de acum 20 de ani.
Așa este, dar cel mai bine e să n-ai nevoie să cauți alternative. Să poți mânca de toate, fără teamă.
Ce știu de la medicul alergolog este că alergiile sunt un subiect serios și ar trebui să le tratăm ca atare. Din păcate, nu toată lumea înțelege că nu sunt un moft de genul nu vreau smântână în ciorbă, ci sunt afecțiuni reale, care pot pune viața celor care suferă de ele, în pericol.
Eu susțin eforturile pentru conștientizarea impactului alergiilor, cred că munca asociațiilor care se ocupă de acest lucru merită tot respectul nostru.
Să fim sănătoși!
Consultanță:
https://carmenradu.ro/despre-mine/consultanta/
Dacă doriți să fiți la curent cu ultimele articole publicate pe blog, puteți urmări și pagina de Facebook aici
Sursa foto:arhiva personală
Hmmmm, bun! Pentru ca am fost pe barica da alergiilor, rezonez cu tot ce ai spus. Si chiar daca suntem fara alergii acum, tot am sa incerc reteta ta. Multumesc!
Mă bucur că ați scăpat! Mie mi s-a părut interesant gustul. Textura este foarte densă, nu ca la cele cu făină de grâu. O să mai fac și eu 🙂