Daca zaharul rafinat este periculos, cu ce indulcim prajturile pentru cei mici?

Asa cum marea majoritate stim deja, zaharul si in special cel alb, rafinat, consumat pe termen lung creeaza dependenta si in acelasi timp provoaca o serie de dezechilibre in organism. Studiile recente arata ca principalele efectele negative ale consumului de zahar sunt afectarea sistemului imunitar prin impiedicarea functionarii corecte a globulelor albe, descresterea secretiei de leptina- hormonul responsabil pentru reglarea apetitului, cresterea stresului oxidativ, acumularea de grasime, afectarea transferului de amino acizi catre muschi si lista poate continua.

In aceste conditii este normal sa ne intrebam ce le putem oferi copiilor la schimb. Cu siguranta nu ii putem lipsi pe cei mici de “ceva dulce”. Daca ii vom restrictiona si le vom interzice consumul de dulciuri vor gasi o cale de a le consuma pe ascuns si in cantitati mari. Pe langa educarea gustului, lucru care se face acasa si in timp, este totusi important sa vedem daca putem gasi alternative cu un impact mai mic asupra organismului decat zaharul rafinat.

Eu militez oricum pentru dulciurile facute in casa, din doua motive: primul este acela ca nimic nu se poate compara cu o prajtura facuta cu drag de mama sau bunica si al doilea este faptul ca poti controla foarte bine ingredientele, prospetimea lor si provenienta.

Asadar, ca sa revenim la subiectul articolului eu am gasit trei alternative mai bune pentru indulcit prajiturile.

  1.     Mierea. Daca reusiti sa gasiti o sursa curata de miere (pentru ca cea din supermarketuri nu este intotdeauna ceea ce pare a fi) este cea mai buna varianta pentru indulcirea unui cheesecake la rece sau a oricarei alte prajituri care nu necesita coacere. Si asta nu pentru ca mierea ar deveni toxica prin incalzire ci pentru ca daca este expusa la temperaturi de peste 40 grade isi pierde din proprietati (am intrebat mai multi apicultori ca sa fiu sigura de raspuns). Mierea este bogata in minerale, vitamine, enzime, proportia acestora fiind variabila in functie de tipul de miere si tipul florei din care a fost recoltata.
  2.     Zaharul de cocos, este obtinut din seva florilor de cocotier este minim procesat, foarte bogat in minerale, oligoelemente si complex de vitamine B. Eu l-am descoperit de curand si il folosesc pentru indulcirea brioselor sau a altor prajituri. Are un gust usor caramelizat dar placut.
  3.     Siropul de agave, obtinut din nectatul unei plante originale din Mexic. Cel RAW nu cel rafinat prin fierbere, asadar fiti atenti la etichete.

Trebuie sa fim atenti la modul in care le oferim dulciuri celor mici, eu cred ca cea mai buna varianta este ca si gustare in prima parte a zilei, intre mic-dejun si pranz si nu la finalul unei mese. Nu putem sa-i privam de dulce, la urma urmei si noi am mancat prajituri si dulceturi facute de parintii si bunicii nostri. Nu este mai putin adevarat ca noi nu aveam calculatoare, tablete si emisiuni la TV care sa ne tina lipiti de canapea si ca generatia noastra rupea adidasii pe strada si pantalonii prin copaci si ca deasemenea pe vremea noastra zaharul nu era ascuns sub diverse forme in mai toate produsele de la raft.

Daca ati mai gasit si voi alternative la zaharul rafinat astept cu drag sa-mi impartasiti secretele voastre.

 

 

 

Sursa foto:Pixabay

(Visited 226 times, 1 visits today)

Adauga un comentariu

Adresa ta de email nu va fi publicată. Câmpurile obligatorii sunt marcate cu *

This site uses Akismet to reduce spam. Learn how your comment data is processed.