De ce conteaza sa gatim acasa?

Traim intr-o lume a vitezei, totul se desfasoara cu rapiditate in jurul unei singure propozitii “Nu imi ajunge timpul.” Intradevar, suntem intr-o continua agitatie, joburi care ne consuma 8 sau mai multe ore pe zi, copii luati/dusi de la/la gradinita/scoala si cu care ne dorim sa petrecem cat mai mult timp, cumparaturi, intretinerea casei, statul in trafic etc., toate acestea ne fac sa credem ca ziua nu mai are 24 de ore ci mai putin. Si atunci incercam sa “furam” timp de unde putem. Si cand rafturile supermarketurilor sunt pline de produse pe care doar trebuie sa le incalzesti, cand ofertele firmelor de catering sunt atat de variate, cand restaurantul este la doi pasi, bucataria de acasa pierde teren iar gatitul devine aproape un sport extrem.

Explozia alimentelor procesate are un impact extrem de negativ asupra noastra si asupra copiilor nostri, singura grija a companiilor producatoare fiind aceea de a-si mari profitul si nicidecum sanatatea consumatorilor.

Cantitatea mare de zahar, sare, potentiatori de arome, conservanti etc prezenta in alimentele procesate nu face decat sa le mareasca perioada de valabilitate, sa altereze gustul natural, sa creeze dependenta. Bineinteles ca in aceste conditii un copil va prefera intotdeauna o prajitura unui fruct, o pizza unei portii de ciorba, o punga de chipsuri unor bastoane din morcovi, un bol cu cereale cu diverse topinguri unui bol cu fulgi de ovaz simpli cu lapte.  Efectele sunt ingrijoratoare, nr copiilor obezi creste de la an la an iar la nivelul Europei Romania se afla din nefericire pe podium, pe locul 3.

In aceste conditii cred ca ar trebui sa incepem sa nu ne mai gandim la “cat de repede se incalzeste la microunde produsul X sau la cat de repede livreaza restaurantul Y” ci mai degraba sa incercam sa reinviem arta gatitului acasa.

De ce conteaza sa gatim acasa? In primul rand pentru ca asa putem controla foarte bine ce punem in mancare.

In al doilea rand, ar putea deveni o activitate in care sa fie implicata intreaga familie, cu mic cu mare- asa simt si cei mici ca aportul lor este important si poate pentru cei mai mofturosi dintre ei va apare tentatia de a gusta din produsele la prepararea carora au ajutat. In al treilea rand, retetele sunt extrem de variate, de la cele mai elaborate din care pot fi gatite mai multe portii pentru a ajunge pentru mai multe zile, la cele mai simple care nu necesita mai mult de 20 de minute. Referitor la dulciuri, acasa putem controla atat tipul cat si cantitatea de zahar folosit si nici o prajitura facuta “industrial” nu va putea rivaliza vreodata cu una facuta in casa.

Sunt schimbari care necesita putin efort si putina implicare insa cand beneficiile pe termen lung se regasesc in sanatatea copiilor nostri, nu cred ca ar mai trebui sa stam pe ganduri, la urma urmei toti ne dorim sa avem copii sanatosi si fericiti.

 

 

 

Sursa foto: iStockfoto

(Visited 101 times, 1 visits today)

2 Comments

  1. Clarra 15/10/2017 at 6:01 PM

    Si noi gatim acasa si luam la pachet mancare gatita de noi, desi starea financiara ne permite sa mancam la pranz in oras, sau sa comandam de la catering, asemeni colegilor.
    Pentru noi motivul principal pentru care facem asta e foarte simplu: ne place mancarea gatita de noi (desi nici eu, nici sotul nu suntem mari bucatari). Si da, gatim impreuna, cautam retete simple si gustoase, controlam cantitatea de zahar si sare pe care o folosim, stim ca ceea ce mancam nu e numai gustos, ci si sanatos.

    Reply
    1. Carmen Radu 15/10/2017 at 6:42 PM

      Asta este minunat! Felicitări pentru decizie, eu cred că nu e greu să gătim și cel mai important lucru este că știm exact ce punem în mâncare. Timpul cât lucrăm împreună, ca familie la pregătitul mâncării, cred că este de fapt timp de calitate.

      Reply

Adauga un comentariu

Adresa ta de email nu va fi publicată. Câmpurile obligatorii sunt marcate cu *

Acest site folosește Akismet pentru a reduce spamul. Află cum sunt procesate datele comentariilor tale.