Cât de fericiți suntem?

Dacă am fi acum față în față și v-aș pune întrebarea “Cât de fericit/ă ești?”, ați putea să-mi răspundeți?

Cam greu, nu? Mă gândeam înainte de a începe să scriu, că nici eu n-aș ști să răspund. Că fericirea nu se poate măsura cum măsurăm un kilogram de făină, e doar o stare pe care o experimentăm cu toții, din când în când.

Se pare că fericirea este atât de importantă, încă este subiect pentru cercetări. Cei care studiază fenomenul, spun că sunt două lucruri care ne ajută să fim fericiți: un psihic sănătos și relații sociale pozitive.

Psihicul sănătos are de-a face cu modul în care privim noi viața, dacă suntem mai degrabă genul care vede partea plină a paharului sau partea goală a acestuia, dar și cu modul în care ne simțim, dacă suntem bine în pielea noastră.

Relațiile sociale pozitive sunt un mod perfect de a reduce stresul. Cui nu-i priește o după-amiază în compania prietenilor, cu niște porții zdravene de râs? Mai puțin stres, șanse mai mari să fim mulțumiți și fericiți.

Ați observat cât de fericiți sunt copiii cu lucrurile mărunte? Când mângâie un animal de companie, când găsesc o gărgăriță și o plimbă pe mână, când pedalează pe bicicletă, când plouă și găsesc o baltă, când se joacă cu prietenii? E, la starea aia cred că ar trebui să ne întoarcem și noi. Sigur că nu e întotdeauna simplu să faci asta când ești adult, dar nici imposibil.

Dacă m-aș gândi repede la o listă cu  5 lucruri care ne pot ajuta să fim fericiți, cred că ea ar arăta cam așa:

  • Cât mai mult timp petrecut cu oamenii care contează. Familia, prietenii care te fac să uiți cum trece timpul, cei cu care râzi până la lacrimi și împreună cu care savurezi un roze sau un prosecco. Aș mai adăuga în nume propriu: cei pentru care îți place să gătești 😉 
  • Fă bine! Donează pentru o cauză, fă voluntariat, ajută pe cineva. Fără să aștepți nimic în schimb.
  • Găsește-ți un hobby și ține-te de el.  Atunci când facem ceea ce ne place, avem mai multe șanse să fim fericiți. Aș îndrăzni să spun că asta s-ar aplica și jobului, pentru că una e să te duci la muncă în fiecare zi ca și cum ai avea un pistol în coaste și alta e să te duci împăcat, știind că faci ce-ți place.
  • Fă sport. Mai știi cum stă treaba cu endorfinele, da?
  • Aș mai zice la final și “fii fericit cu ce ai”. Lasă capra vecinului să pască liniștită, nu mai trage cu ochiul prin gard la ea.

Tu cât de fericit/ă ai fost azi?

 

 

 

Dacă doriți să fiți la curent cu ultimele articole publicate pe blog, puteți urmări și pagina de Facebook aici

 

Sursa foto:aici

 

 

(Visited 63 times, 1 visits today)

Adauga un comentariu

Adresa ta de email nu va fi publicată. Câmpurile obligatorii sunt marcate cu *

Acest site folosește Akismet pentru a reduce spamul. Află cum sunt procesate datele comentariilor tale.