Dulceața de casă are întotdeauna aromă de copilărie, făcea bunica mea din toate fructele de prin grădină sau piață și țin minte că le păstra în sobă, ca în „La Medeleni”. Dulceața de vișine avea vișine întregi, dulceața de caise era cu caise jumătăți și cu samburi decojiți…mă rog, despre faptul că mai răscoleam prin ele înainte de vreme nu mai scriu 🙂
Trecând peste călătoria asta în copilărie, anul trecut am încercat prima dată să fac dulceață. Deși este un proces destul de laborios care necesită păzitul cratiței, am stabilit cu soțul meu că este păcat să nu încercăm să facem măcar câteva borcane. Nu cum făcea bunica mea zeci din toate sortimentele de fructe, „să ajungă toată iarna”, dar măcar 4, 5 borcane acolo, să fie. Le-am păstrat la frigider și au ajuns cu glorie până prin noiembrie, așa își amintește domnul casei si stăpânul clătitelor de duminica dimineața.
De ce zic că e fain să facem acasă? În primul rând pentru că eu cred că ce face omu’ cu mâna lui în bucătărie e sfânt: poți alege ce fructe vrei, dar mai ales poți doza cantitatea de zahăr. Știu că rețetele clasice respectă de regulă proporția 1:1, dar cred că se poate și cu mai puțin zahăr adăugat.
Am făcut așadar dulceață de căpșune și iată cantitățile:
- 5 kg căpșune
- 500g zahăr nerafinat
- 1 pumn de frunze de mentă ( sau după gust)
Da, la fiecare kilogram de căpșune am pus fix 100 g zahăr nerafinat. Au ieșit 5 borcane a câte 450g fiecare.
Le-am fiert destul de mult, dar nu cât să ajungă să se zdrobească fructul (să mă iertați, dar nu m-am uitat la ceas). Cu toate că este puțin zahăr adăugat, mie tot mi s-a părut dulce, însă după gustul tatălui meu, nu are zahăr suficient, 🙂 asta ca să vedeți cum poate să difere percepția acestui gust de la persoană la persoană.
Pentru o aromă „altfel”, am tocat puțină mentă și am pus-o în cratiță după ce am oprit focul.
Am pus dulceața fierbinte în borcane, le-am închis și le-am dus la Buni în pivniță unde le-am așezat cu capacul în jos. Sper să reziste până la iarnă chiar dacă nu au foarte mult zahăr (pentru că dânsul mai are și rol de conservant).
Voi ce rețete de dulceață mai aveți?
Dacă doriți să fiți la curent cu ultimele articole publicate pe blog, puteți urmări și pagina de Facebook aici
Sursa foto: Arhiva personală