Slăbitul și scurtăturile

Vreau să slăbesc acum, repede. Dieta X (aici intră tot, de la dieta cu pepene la cea disociată sau ce mai vreți voi), este bună? Dar pastilele, pudrele, înlocuitorii de mese?

Știu cum este să vrei să slăbești repede, ieri dacă s-ar putea. Știu cum este să speri că există o pastilă minune, o pudră care să înlocuiască mâncarea și care să facă să dispară poftele. Am fost acolo, acum mulți ani. Am și cumpărat astfel de produse, cu speranța că ultimul va fi ACELA. Acela care mă va ajuta să slăbesc și să mă mențin.

Mă mir că n-am făcut ulcer sau gastrită și mă mir că nu mi-am dezechilibrat sistemul hormonal.

Mi-au trebuit câțiva ani buni și cursuri de nutriție, ca să înțeleg că dietele restrictive, pastilele, pudrele sau orice alte produse care înlocuiesc mesele, nu sunt în nici un caz soluția.

Atunci când vrei să slăbești, trebuie să iei în calcul toți factorii, de la mâncare, la mișcare, odihnă, somn, managementul stresului.

Și nu, nu există pastile minune, diete, prafuri sau batoane care să ne ajute pe termen lung.

Și pentru că am mai primit întrebări legate de subiectul acesta, iată părerea mea despre înlocuitorii de mese:

  • sunt produse procesate care conțin conservanți, pentru a crește durata lor la raft
  • conțin coloranți și potențiatori de arome
  • conțin substanțe de îngroșare (una dintre aceste substanțe este maltodextrina, un polizaharid cu indice glicemic foarte mare, care determină creșterea nivelului de glucoză din sânge)
  • conțin zaharuri sub diferite forme, pentru a le face plăcute la gust (maltodextrina poate intra și în această categorie)
  •  conțin de regulă uleiuri vegetale rafinate
  • multe dintre ele se bazează pe izolatul proteic din soia, soia care este de obicei modificată genetic

Înlocuitorii de mese de orice tip te pot ajuta să slăbești, DAR, acest lucru nu se menține pe termen lung. În momentul în care revenim la o alimentație normală, kilogramele în plus vor reveni.

În plus, înlocuitorii de mese chiar dacă au vitamine și minerale adăugate, nu pot înlocui alimentele adevărate, nu hrănesc corpul la fel ca acestea.

Ca efecte secundare ale consumului de înlocuitori de masă putem avea:

  • indigestie
  • diaree
  • balonare
  • dezechilibru hormonal
  • senzație de foame
  • stres
  • frustare

Știu că scurtăturile sunt de multe ori atrăgătoare și mai știu și că pe termen scurt funcționează, de cele mai multe ori. Întrebarea pe care ar trebui să ne-o punem este ce se întâmplă după ce încetăm să le folosim? Pentru că o dietă bazată pe acestea nu poate dura la nesfârșit, nu se poate transforma într-un stil de viață.

Sfatul pe care îl dau tuturor clientelor mele este de a se gândi foarte bine la ceea ce își doresc. Așa cum le spun și lor, vă spun și vouă: pentru toate lucrurile bune în viață trebuie să muncești. Dacă un job bun, o relație bună cu soțul/copiii necesită timp și efort investit, de ce n-am investi timp și răbdare și în sănătatea și în starea noastră de bine?

Dacă alegem să ne schimbăm obiceiurile alimentare pe termen lung, să ne schimbăm puțin stilul de viață, vom evita fluctuațiile de greutate care să ne împingă spre căutarea unor soluții de scurtă durată și care sunt de cele mai multe ori în defavoarea sănătății noastre!

Eu sunt aici să vă ajut, dacă aveți nevoie de consultanță în nutriție&wellness. Mai multe despre mine puteți citi aici:https://carmenradu.ro/despre-mine/consultanta/

 

 

Pentru ultimele articole publicate pe blog, puteți urmări și pagina de Facebook 

 

 

 

 

 

 

 

 

(Visited 277 times, 1 visits today)

Adauga un comentariu

Adresa ta de email nu va fi publicată. Câmpurile obligatorii sunt marcate cu *

Acest site folosește Akismet pentru a reduce spamul. Află cum sunt procesate datele comentariilor tale.