Lipsa micului dejun în copilărie și adolescență și sindromul metabolic la adult

Eu sunt unul dintre susținătorii micului dejun, consider că este într-adevăr cea mai importantă masă a zilei, masa care ne asigură suficientă energie pentru un start bun. Din punctul meu de vedere, micul dejun nu trebuie să lipsească nici unui adult și cu atât mai puțin unui copil al cărui organism este în plină dezvoltare și formare.

În sprijinul acestei afirmații: “micul dejun este cea mai importantă masă a zilei”, vin de altfel și studii efectuate de-a lungul timpului. Unul dintre acestea a fost realizat de către de cercetatorii specializați în Medicina Familiei, din cadrul Departamentului de Sănătate Publică și medicină clinică a Universitații Umea din Suedia și publicat în jurnalul Public Health Nutrition în anul 2013, studiu despre care vreau să vă povestesc mai jos.

Studiul a arătat că adolescenții care au fost adepții micului dejun sărac în nutrienți sau care nu au mâncat deloc micul dejun, au prezentat o incidență mai mare a sindromului metabolic 27 de ani mai târziu, în comparație cu cei care au mâncat un mic dejun substanțial și hrănitor.

Sindromul metabolic este un termen care se referă la toți factorii care determină un risc crescut pentru apariția bolilor cardiovasculare. Sindromul metabolic cuprinde obezitatea, un nivel ridicat al trigliceridelor, nivel scazut de HDL colesterol, hipertensiuna arterială și diabetul.

Studiul a cerut tuturor elevilor cu vârsta de 16 ani din orașul Lulea din nordul Suediei, să răspundă la întrebări legate de micul dejun: ce conține acesta și dacă mesele sunt regulate. 27 de ani mai târziu, respondenții au trecut printr-un control de sănătate iar studiul a relevat urmatoarele:

  • Tinerii care au neglijat să mănânce micul dejun sau au mâncat un mic dejun sărac, au avut incidența mai mare de apariție a sindromului metabolic ca adulți cu 68% comparativ cu cei care au mâncat un mic dejun mai substanțial în copilărie și adolescență. Aceasta concluzie a fost trasă după luarea în considerare a factorilor socio-economici și a altor obiceiuri ale adolescenților care au făcut subiectul studiului. Obezitatea abdominală și nivelul ridicat de glucoză din sânge au fost subcomponentele care la vârsta adultă au putut fi legate cel mai clar de un mic dejun sărac în tinerețe.

“Studii suplimentare sunt necesare pentru ca noi să fim capabili să înțelegem mecanismele implicate în legătura dintre micul dejun sărac și sindromul metabolic, dar rezultatele noastre și cele ale mai multor studii anterioare sugerează că un mic dejun slab poate avea un efect negativ asupra reglării zahărului din sânge” spune Maria Wennberg, autorul principal al studiului.

Așadar concluzia cel puțin pentru mine, este simplă: un iaurt și un pumn de cereale, un ou fiert sau omletă cu o felie de pâine integrală și câteva legume, un bol cu fructe proaspete și semințe, un smoothie din fructe și lapte vegetal, semințe de cânepă sau de chia, o felie de pâine cu unt și miere, reprezintă modul perfect de a începe ziua.

Voi sunteti adepții micului dejun? Ce ați mâncat astăzi?

 

Iata și linkul studiului despre care v-am povestit:

https://www.cambridge.org/core/services/aop-cambridge-core/content/view/S1368980013003509

 

Dacă doriți să fiți la curent cu ultimele articole publicate pe blog, puteți urmări și pagina de Facebook aici

Sursa foto: Pixabay

(Visited 353 times, 1 visits today)

1 Comments

  1. Pingback: #healthonyourbreakfast Idei de mic dejun ușor de făcut, sănătos și maxim de gustos | iHEALTH - Eating for tomorrow

Adauga un comentariu

Adresa ta de email nu va fi publicată. Câmpurile obligatorii sunt marcate cu *

Acest site folosește Akismet pentru a reduce spamul. Află cum sunt procesate datele comentariilor tale.