Două feluri de mâncare dintr-o lovitură

Bunica mea obișnuia să gătească în prima zi a săptămânii câte două feluri de mâncare, iar acestea ne ajungeau de regulă până joi. Vineri ne mai descurcam cu ce mai aveam, țin minte că mie îmi plăceau mult macaroanele cu brânză. Nu știu dacă vă amintiți macaroanele alea groase și  goale la mijloc. Fierte și cu telemea rasă deasupra, erau numai bune.

De atunci lucrurile s-au mai schimbat puțin, mâncare există din abundență în magazine și piețe și dacă ești cât de cât pasionat de ținutul tigăii de coadă, există soluții rapide pentru cei care vor să mănânce altceva în fiecare zi.

Pentru mine lucrurile stau de regulă în felul următor: dacă am o săptămână relaxată (rar, dar se întâmplă), îmi permit să gătesc feluri rapide în fiecare zi. Dacă știu însă că am o săptămână plină, pregătesc duminica două feluri de mâncare pe care să le pot alterna până miercuri-joi. Când se termină, improvizez.

Cum prima săptămână de lucru din an a fost plină (că doar m-am odihnit destul în vacanța de Crăciun, să nu mă obișnuiesc cu asta prea tare), am ales să pregătesc două feluri pornind de la un piept de curcan: o supă cremă de morcov cu ardei copt și piept de curcan cu sos de roșii și rădăcinoase la tavă.

O supă cremă la vremea ei face minuni, mai ales dacă este vorba despre una gustoasă și aromată. Cred că unul dintre trucurile pentru reușita unei creme este folosirea în locul apei pentru fierberea legumelor a supei clare de pui sau de curcan, se schimbă complet povestea!

Pentru supa cremă am folosit următoarele ingrediente:

3 morcovi medii

4 ardei kapia copți

1/2 rădăcină de țelină

1 dovlecel mic

1 rădăcină de pătrunjel

1 cățel de usturoi (opțional, dacă vă place gustul)

supă de curcan

boia, sare, piper, cimbru

Am pus ardeii kapia la copt în cuptor pe foaie de copt. Am pus apoi la fiert în oala sub presiune carnea de curcan cu apă și puțină sare. Am curățat spuma și când a început să clocotească apa, am adăugat morcovii tăiați bucățele, țelina, pătrunjelul și dovlecelul. Am pus apoi capacul și am lăsat la fiert cam 30 de minute. Oalele astea sub presiune sunt minunate pentru că reduc timpul de gătire cel puțin la jumătate.

În 20 de minute au fost gata și ardeii, i-am scos și i-am curățat de coajă și semințe. Când cele 30 de minute au trecut, am scos legumele și împreună cu ardeiul copt, un cățel de usturoi, condimentele și zeama în care au fiert legumele împreună cu carnea, le-am băgat la blender. Acum, legat de zeamă, eu am pus cam două polonice la început și am mai adăugat pe parcurs până am ajuns la consistența unei supe creme. Ardeiul copt i-a dat o aromă minunată!

Pieptul de curcan l-am tăiat și l-am pus apoi într-o cratiță cu puțină ceapă și sos de roșii, am mai asezonat cu sare și boia și am fiert cam 15 minute, până a scăzut sosul. Se poate servi cu orice garnitură doriți, eu am ales să fac o tavă plină de rădăcinoase la cuptor, pentru că nouă ne plac chiar și reîncălzite. Am folosit tot morcov, pătrunjel și țelină, la care am adăugat ceapă. Ce-i drept legumele au ajuns doar pentru două zile, iar pentru a treia zi am folosit ca garnitură câteva paste de orez fierte. Repede.

Ne-am descurcat onorabil până miercuri  🙂

 

Cât a durat totul? Cred că de la curățatul legumelor și până la stinsul aragazului cam 1,5 ore. N-am stat însă non stop în bucătărie, oala sub presiune își face treaba singură, la fel și cuptorul. Am avut timp să scriu textul articolului cât s-au copt/fiert cele de mai sus.

Dacă aveți la birou cuptor cu microunde, puteți să luați și la pachet 🙂

Poftă bună!

 

Dacă doriți să fiți la curent cu ultimele articole publicate pe blog, puteți urmări și pagina de Facebook aici

Sursa foto:arhiva personală

 

(Visited 154 times, 1 visits today)

Adauga un comentariu

Adresa ta de email nu va fi publicată. Câmpurile obligatorii sunt marcate cu *

Acest site folosește Akismet pentru a reduce spamul. Află cum sunt procesate datele comentariilor tale.