Mi-au plăcut întotdeauna ardeii copți. Aroma aceea care umplea toată casa, când îi cocea bunica, era incredibilă. Parcă o și văd cu câtă răbdare îi curăța, băgând din când în când degetele într-un recipient cu apă, „ca să se ducă mai bine cojile astea”.

Prin septembrie am fost la Văleni în vizită la niște prieteni dragi și lângă tradiționalul grătar, gazda a pregătit o salată cu ardei copți, puțin diferită de cea tradițională cu ulei și oțet.

A copt ardeii pe grătar și după ce i-a curățat, i-a tăiat felii și i-a amestecat cu usturoi tocat, pătrunjel, sare, ulei de măsline și oțet.

Sosul acela a fost magnific. N-a mai fost nevoie decât de niște pâine proaspătă, pentru că era păcat să nu fie folosită la potențial maxim zeama din castron 🙂 . Nu trebuie să vă mai spun că zicătura românească „s-au bătut turcii la gura noastră” s-a adeverit cu vârf și îndesat 🙂 Sincer, sosul a avut mai mult succes decât grătarul în sine și asta la o masă cu mari amatori de carne.

Treaba asta demonstrează cât de simplu poate fi schimbat gustul unui fel de mâncare, doar dacă pui aromele potrivite!

Despre cantități nu vă scriu nimic, estimați voi în funcție de câți sunteți la masă și de cât de mult vă place combinația de usturoi și pătrunjel. De regulă eu cam așa gătesc, după gust. Știu că nu e cel mai bun mod de a scrie o rețetă, dar pentru că nu e vorba despre o prăjitură, unde să fie necesare cantități exacte, urmați-vă instictul. Și gustul.

Vă mai spun că ardeiul roșu este bogat în vitamina C, mai bogat decât citricele, conține licopen, vitamina B6 dar și vitamina A. La fel de bogat în vitamina C este și pătrunjelul, așa că e bine să-l integrăm în felurile noastre de mâncare. Când îl punea bunica la ciorbă sau la supă, nu mă omoram după el, în schimb am descoperit mai târziu că salata tabouleh este printre preferatele mele.

Poftă bună vă doresc! A! Dacă aveți și voi rețete de salate gustoase, numai bune de servit lângă un grătar, aștept idei în comentariile de pe blog 🙂

 

Dacă doriți să fiți la curent cu ultimele articole publicate pe blog, puteți urmări și pagina de Facebook aici

Lasă un comentariu

Adresa ta de email nu va fi publicată. Câmpurile obligatorii sunt marcate cu *