Un proiect de educație alimentară

Pentru că în țară se întâmplă lucruri faine și pentru că oamenii au și acolo nevoie de susținere, vă scriu astăzi despre Convivia, Asociația din Iași care se ocupă de proiecte de educație alimentară pentru copii.

Pe Dana Burlacu-Visternicu, unul dintre fondatorii Asociației, am cunoscut-o acum doi ani, prin intermediul proiectului Food Revolution din care am făcut parte amândouă, până la finalizarea acestuia. Dana este foarte modestă și implicată și mi s-a părut că este potrivit să o rog să scrie câteva cuvinte despre Convivia, așa că iată mai jos un mic interviu:

  1. Cum a luat naștere proiectul de educație alimentară Convivia?

Convivia nu este doar un proiect, ci este o Asociație. Ea a luat naștere dintr-o nevoie a noastră, a membrilor fondatori. Fiecare dintre noi eram implicați în diferite proiecte ce aveau legătură cu alimentația sănătoasă, promovarea producătorilor locali, consumul de produse locale și de sezon etc. Ne-am gândit că uniți putem face mult mai multe în acest sens.

 

  1. Trăim într-o perioadă în care produsele procesate se găsesc la fiecare pas, copiii sunt tentați să le încerce, iar unii le consumă în mod frecvent. Este nevoie așadar de educație alimentară. Ce propuneți voi?

Munca noastră în asociație este una voluntară și ea merge în paralel cu joburile noastre. Încă nu avem proiecte mari și nici bugete răsunătoare, dar încercăm prin pași mici să contribuim la alegerile corecte ale copiilor și la crearea unei baze de plecare.

În prezent, avem în desfășurare proiectul „Semaforul Alimentelor” .  Scopul proiectului este creșterea nivelului de cunoștințe asupra alimentației sănătoase în rândul elevilor, dar și al cadrelor didactice. Elevii primesc informații cu ajutorul cărora vor putea să facă alegeri corecte în ceea ce privește alimentația. Ei sunt implicați în realizarea obiectivelor stabilite, participând la activități teoretice și practice. Activitățile din proiect aduc informațiile necesare pentru toți beneficiarii, în așa fel încât prin metodele abordate și materialele folosite să își însușească noțiuni și îndeletniciri și să formeze viitoare comunități mai sănătoase.

Cu „Semaforul Alimentelor” suntem prezenți în două școli din Iași și o grădiniță din mediul rural.

Proiectul cuprinde patru module a câte două ore fiecare, partea teoretică cuprinzând noțiuni simple și de folos, special create de către nutriționistul nostru.

Mai avem un proiect de suflet numit „Povești cu gust” pe care îl desfășuram în parteneriat cu Asociația ”Little People”. El se adresează copiilor bolnavi de cancer internați la Spitalul „Sf. Maria” din Iași. Astfel, prin joc și creativitate, împreună cu multe fructe și legume, încercăm să aducem un zâmbet pe fața copiilor, dar și o lecție de hrană sănătoasă.

 

  1. Cine sunt cei implicați până acum în proiect?

Noi am plecat cinci în acest proiect: Mariana Chelariu-nutriționist, Anca Bucuci-profesor (coordonatorul primei grădini școlare din Iași- „Melcul verde”), Iulian Rambu -sociolog și bucătar, Roxana Ichim- pasionată de natura și de gătit cu ingrediente simple și naturale, de interacțiunea cu oamenii și… eu ( food blogger). 

Împreună cu Roxana și Mariana am fost implicate câțiva ani în activitatea Food Revolution Community și am organizat patru ediții Food Revolution Day la Iași. Acum avem și sprijinul câtorva voluntari harnici care ne ajută în munca noastră.

 

  1. Unde puteți fi găsiți? Proiectele voastre pot fi implementate și în alte orașe?

Ne găsiți pe www.convivia.ro, acolo avem toate datele de contact. De asemenea suntem prezenți în social media pe Facebook și Instagram.

Teoretic cred că proiectele ar putea fi replicate și în alte orașe, doar că încă nu ne permitem logistic/financiar să funcționăm departe de casă. Cu siguranță se pot găsi soluții dacă există o astfel de dorință.

 

  1. Proiectul Convivia se bazează pe voluntariat dar și pe implicarea celor interesați. Cum pot ajuta cei care doresc?

Avem mare nevoie de ajutor. Oricine crede în noi ne poate susține prin muncă voluntară, prin donații bănești sau materiale (ingrediente, ustensile etc).
Și dacă tot m-ai întrebat, probabil cea mai mare nevoie este un spațiu pe care nu ni-l putem permite din punct de vedere al chiriei. Am avea nevoie de un loc unde să ne întâlnim, să ținem toate materialele pe care le folosim la ateliere etc.

Suntem deschiși și la idei noi, propuneri și colaborari. Unde-s mulți, puterea crește și educația pentru hrană și gust ar crește mai frumos.

 

Poate pentru unii, să le vorbești copiilor despre mâncarea sănătoasă nu pare un subiect suficient de serios. Vă asigur că este, însă. În lumea produselor procesate, a fast food-urilor cu mâncare de calitate îndoielnică, este necesară educația alimentară, acasă dar și în școli.

Dacă credeți că puteți ajuta cu ceva sau dacă rezonați cu proiectul, contactați-i pe cei de la Convivia, sigur se vor bucura pentru orice ajutor primit!

 

 

Dacă doriți să fiți la curent cu ultimele articole publicate pe blog, puteți urmări și pagina de Facebook aici

Sursa foto: Convivia

(Visited 229 times, 1 visits today)

Adauga un comentariu

Adresa ta de email nu va fi publicată. Câmpurile obligatorii sunt marcate cu *

Acest site folosește Akismet pentru a reduce spamul. Află cum sunt procesate datele comentariilor tale.