Tudor a primit cadou de la un vecin o pungă de mere proaspăt culese din grădina omului. Am mâncat cât am mâncat și tot ne-au rămas, la fix pentru a pregăti o tartă Tatin.
Sâmbătă am mers în vizită la niște prieteni, așa că mi s-a părut un cadou potrivit. Am folosit zahăr brun pentru caramel, n-am găsit zahăr brut, nerafinat la plafarul de lângă casă. Aș fi improvizat, încercând să fac suc de mere scăzut și să văd dacă se caramelizează, dar totuși fiind un cadou, am decis să nu risc. Și știți părerea mea legată de consumul de zahăr și de dulciurile pregătite în casă…
Am folosit un amestec de făină neagă și albă. De regulă, pentru cadouri amestec făinurile, pentru că nu știu cât de obișnuiți sunt cei care vor mânca cu gustul făinii integrale, așa că încerc să găsesc calea de mijloc.N-am vrut să cumpăr aluat de foietaj din comerț, deși ar fi fost cea mai simplă variantă.
Vă trebuie o cratiță rezistentă la cuptor, eu am o tigaie cu mâner detașabil cu diametrul de 22 cm. Cantitățile de mai jos sunt pentru ea.
Ingrediente:
Pentru aluat
- 50 g făină integrală
- 60 g făină albă ( plus 1-2 linguri pentru întins aluatul)
- 100 g unt
- puțină sare
- 1-2 linguri apă
Pentru compoziție:
- 8 mere
- 60 g unt
- 100 g zahăr brun
- scorțișoară după gust
Am scos untul și l-am lăsat puțin la temperatura camerei. L-am amestecat apoi cu cele două tipuri de făină și puțină apă. Când aluatul s-a legat și am putut forma o bilă, l-am pus în folie și apoi în frigider 30 minute.
Am curățat merele de coajă, le-am scos sâmburii și le-am tăiat felii. Am dat drumul la cuptor la 190 g să se încălzească.
În tigaia care urma să intre la cuptor am pus zahărul la foc mic, să se caramelizeze. Când s-a caramelizat, am adăugat untul și am amestecat, atenție că sfârâie și aveți grijă să nu sară vreo picătură pe voi, că nu e bine.
Am dat apoi tigaia de pe foc și am început să așez merele. Tot cu grijă, pentru că la contactul cu caramelul încins mai sar picături. Am presărat deasupra scorțișoară și am băgat în cuptor la 190 g timp de 10 minute.
Între timp, am întins aluatul pe un blat presărat cu făină.
Atenție! Dacă folosiți făină integrală chiar și în combinație cu cea albă, să știți că aluatul întins nu este foarte elastic și se mai rupe.
Trebuie manevrat cu grijă, și unde se rupe, peticim 🙂
După 10 minute, am scos tigaia din cuptor și am pus aluatul deasupra cu grijă, îndesând puțin marginile lui în jos. Unde s-a rupt, am mai adăugat aluat, iar la final am făcut câteva mici găuri cu furculița în el.
Am băgat iar la cuptor pentru aproximativ 45 de minute, la 190 g. A fost gata când s-a rumenit aluatul. Am scos tigaia, am lăsat-o câteva minute să se așeze și apoi am pus un platou deasupra și am răsturnat tarta.
În rețeta pe care o aveam eu, cantitatea de zahăr folosită pentru caramel era 180 g. Eu reduc însă zahărul în toate dulciurile de casă, așa că tarta n-a avut aspectul acela lucios. Asta nu înseamnă că tarta Tatin n-a fost gustoasă și aromată 🙂
Dacă vă deranjează aspectul, puteți să puneți întreaga cantitate de zahăr sau să faceți un topping de mascarpone cu frișcă, vanilie și un strop de miere, cum am făcut și eu pentru un aer mai festiv.
Aș vrea să vă mai spun doar că aluatul că făină integrală este sfărâmicios, așadar trebuie tăiat cu grijă când serviți.
Poftă bună la tartă Tatin!
Dacă doriți să fiți la curent cu ultimele articole publicate pe blog, puteți urmări și pagina de Facebook aici
Sursa foto:arhiva personală