Tabere pentru copii

Eu am fost într-o singură tabără în copilărie, pentru că vacanțele mele cu părinții arătau cam așa: 7 zile în gazdă la Costinești și  7 zile cu cortul la Plaiul Foii, în Piatra Craiului. Mi-a plăcut însă și tabăra cu colegii mei, senzația de libertate, de „nu mai e mama să-mi spună ce și cum, iau singură decizii” și cred că lui Tudor o să-i placă mult și varianta asta.

Mai are ceva vreme până la prima tabără, deși se descurcă bine singur, m-am gândit totuși să aștept să împlinească măcar 6 ani. Asta nu înseamnă că nu studiez deja piața 🙂 Așa am aflat de cei de la Wind Discovery și pentru că mi-a plăcut ce propun dar mi-a plăcut și echipa, l-am rugat pe Alex Ghica, fondatorul conceptului să-mi răspundă la câteva întrebări.

 

  1. Ce înseamnă Wind Discovery?

Wind Discovery înseamnă să fii într-o continuă explorare și descoperire. Înseamnă să iei parte la spectacolul vieții și să crești cu „vântul în pânze”. Copiii cresc cu gustul cunoașterii pe care noi îl șlefuim, iar adulții se reinventează.

Wind Discovery este adierea vântului în pletele unui copil, este fascinația dată de drumeții pe munte, mountain bike, înot în aer liber,  alunecarea pe zăpadă sau pictură. Propunem copiilor să petreacă cât mai mult timp în natură, să o respecte și să o conserve.

 

2. De ce sunt diferite taberele voastre de alte tabere pentru copii?

Pot spune că o idee pusă în practică de o echipă de profesioniști capătă un sens aparte pentru copii. Cu oameni bine instruiți, copiii sunt mai ușor motivați să își atingă potențialul pe un teren sigur, fără riscuri.

De exemplu, un instructor care a făcut performanță în mountain bike sau triatlon, va avea o intuiție mai bună și va putea duce o tabără tematică într-o zonă superioară, chiar dacă este vorba despre copii care vin pentru relaxare. Acesta anticipează riscurile și evaluează potențialul, dând o notă calitativă taberei.

Nu calificăm instructori pe parcurs, la locul de muncă. Acuratețea cu care transmiți informațiile unui copil îl ajută să crească și să dezvolte ideile însușite. Tocmai din acest motiv avem o echipă creativă de profesioniști (sport, artă, psihologie, pedagogie) care îmbină cu succes activitățile sportive cu cele artistice.

 

3. Trăim într-o perioadă în care copiii petrec din ce în ce mai mult timp în fața ecranului. Taberele voastre ajută la conectarea copiilor cu natura?

Tehnologia nu este neapărat un lucru distructiv, dar poate fi. Important este cum e utilizată. Mulți părinți le interzic copiilor să stea pe calculator sau pe telefon dar de multe ori și ei fac aceste lucruri (poate fi și televizor în loc de jocuri pe calculator). Părinții nu înțeleg motivele pentru care copiii lor se retrag în tehnologie, iar problemele rămân nerezolvate sau, mai rău, se agravează.

În taberele noastre, copiii descoperă natura și învață să o iubească. Astfel, se înlocuiește „dependența de ecrane”, cu un stil de viață mai sănătos, păstrând un echilibru firesc între tehnologie și viața în aer liber. Un exemplu bun este orientarea turistică. Ne orientăm după semnele naturale dar și cu ajutorul  GPS-ului, a hărților online, smart-watch etc.

 

4. Ce învață copiii în tabere?

Învață o mulțime de lucruri, de la legatul șireturilor până la cum să aibă o alimentație variată și echilibrată. Taberele sunt pe diverse tematici:

  • În taberele cu tematică mountain bike, copiii învață utilizarea eficientă a bicicletei și setările acesteia pentru diferitele tipuri de teren, cum să pedaleze corect pentru a nu se accidenta, cum să își crească rezistența și cum să își păstreze energia pentru a parcurge trasee mai lungi, fără să obosească. Învață de asemenea noțiuni de mecanică ale bicicletei, cum funcționează, cum să o mențină și cum să o repare.

  • În taberele de ski ne dorim sa îi învățam o linie curată de alunecare si punem bazele tehnicii pentru o viață de ski.

  • În taberele de vară la mare, practicăm înotul în ape deschise și particularitățile acestui sport (întindere, respirație, vâslire).
  • În taberele montane, copiii învață tehnici de supraviețuire și noțiuni de orientare turistică, ecologie și conservare a mediului înconjurător.

 

 

Siguranța este extrem de importantă pentru noi. Copiii vor fi mereu instruiți cum să se echipeze corect și cum să se ferească de pericole.

Ne place mult să combinăm sportul cu arta. De multe ori îmbinăm o tematică sportivă cu una artistică, precum pictura. Copiii sunt mereu încurajați să își dezvolte latura creativă.

Avem o vorbă: Există o singură metodă eficientă de predare: prin fascinație!

Să nu uităm de distracție, care este mereu prezentă. La finalul fiecărei tabere avem o petrecere, unde copiii sărbătoresc.

 

5. Căror categorii de vârstă vă adresați și unde vă pot găsi părinții?

Taberele se adresează copiilor de peste 6 ani. În funcție de specificul taberelor, grupăm vârstele în așa fel încât traseele să nu fie nici prea dificile pentru unii, dar nici prea ușoare pentru alții. Suntem axați pe dezvoltarea individului, nu pe competitivitate. Scopul nostru este să ajutăm copiii să devină independenți.

Îi invităm pe părinți să acceseze website-ul nostru www.winddiscovery.ro. Acolo vor găsi oferta de tabere de vară organizate în acest sezon. Suntem de asemenea prezenți și pe Facebook, pentru orice fel de întrebări.

 

6. Un sfat pentru părinții care ezită să își trimită copiii în tabere?

Considerăm independența un factor important, nu doar pentru viitor ci și pentru dezvoltare personală. Cu toate acestea, suntem la rândul nostru părinți și înțelegem perfect aceste gânduri.

Le recomandăm părinților să facă treptat pregătirea pentru tabere. De exemplu, pot veni în excursiile de weekend din preajma Bucureștiului, organizate special pentru părinți și copii. Așa pot ‘testa terenul’ și se vor simți mai comod atunci când îi vor trimite singuri în tabere.

O altă idee bună este să trimită copilul în tabără împreună cu un prieten. În cazul în care copilul e mai timid, îl va ajuta mult, iar părinții pot sta mai liniștiți.

Este important ca părinții să verifice bine oferta și echipa celor care organizează taberele. Cel mai bine este să dea un telefon și să întrebe tot ce le trece prin cap. Astfel se pot asigura că totul este în regulă.

 

Mie mi se par interesante propunerile lui Alex și ale echipei sale, dacă Tudor seamănă cu mine, va adora excursiile la munte 🙂

 

 

Citește și:

https://carmenradu.ro/experiente-de-mamica/despre-sportul-la-copii-si-cate-ceva-despre-imunitate/

 

 

Dacă doriți să fiți la curent cu ultimele articole publicate pe blog, puteți urmări și pagina de Facebook aici

 

 

Sursă foto: Arhiva Wind Discovery

 

 

(Visited 169 times, 1 visits today)

Adauga un comentariu

Adresa ta de email nu va fi publicată. Câmpurile obligatorii sunt marcate cu *

This site uses Akismet to reduce spam. Learn how your comment data is processed.