Ca să știți în ce vă băgați, acesta este un articol pentru doamne. Mă rog, poate fi și pentru domni, ca să înțeleagă de ce în anumite zile ale lunii li se pare că ar împărți casa cu Cruella.
Să știți că nu este vina noastră, ci a hormonilor.
Suntem morocănoase, nervoase, ne simțim umflate și dacă ne mai și cântărim, este posibil să vedem cum acul cântarului s-a mișcat brusc în sus.
Ciocolată, chipsuri, sărățele, covrigei, napolitane, hamburgeri, cartofi prăjiți. Este acea perioadă a lunii și ne repezim/ne-am repezi, în toate cele de mai sus.
În fiecare lună suntem într-un carusel al hormonilor.
Înaintea menstruației nivelul de progesteron scade, așa că ne simțim obosite și nervoase. În plus, această scădere influențează digestia dar și nivelul de sodiu din organism, așa că retenția de apă e la ea acasă.
Ca să fie tabloul complet, crește și secreția de cortizol (hormonul stresului) și scade secreția serotoninei (hormonul fericirii), așa că atunci când starea noastră de spirit este jos, ne întoarcem către comfort food, adică acele alimente care ne fac să ne simțim bine. Pentru unele dintre noi asta înseamnă ciocolată, pentru altele prăjituri, chipsuri sau pizza, hamburger cu cartofi prăjiți.
De ce? Pentru că zaharurile simple conținute în aceste produse sunt metabolizate mai repede, iar asta înseamnă creșterea nivelului de serotonină. Cu alte cuvinte, ne fac să ne simțim mai bine.
E firesc ca următoarea voastră întrebare să fie bine, bine, și ce putem face? O să încep cu sfaturile sănătoase, dar la final mai “dau din casă”, cum se spune, pentru că am și eu slăbiciunile mele.
Sfatul nr 1. Putem să mâncăm carbohidrați complecși, cum ar fi crackers de grâu integral sau crackers de hrișcă etc. pe post de gustare. Asigură senzația de sațietate mai mult timp și determină și ei creșterea nivelului de serotonină.
Sfatul nr 2. Dacă e musai să fie ciocolată, alegem varianta cu minim 75% cacao și încercăm să savurăm o pătrățică, nu să mâncăm jumătate de tabletă.
Sfatul nr 3. Cantitatea de sare contează, excesul poate determina retenția de lichide și apariția senzației aceea de umflat.
Sfatul nr 4. Ar trebui să reducem (dacă putem) cantitatea de cofeină, aceasta are rol stimulant și poate contribui la creșterea stării de nervozitate.
Sfatul nr 5. Hidratarea este sfântă! Apa ajută la menținerea proceselor metabolice și la eliminarea toxinelor.
Sfatul nr 6. Sport. Orice tip de activitate fizică determină creșterea nivelului de serotonină și descreșterea nivelului de cortizol, adică pe scurt ne vom simți bine după minim 30 de minute de efort fizic susținut. Mai mult, sportul ajută și la eliminarea apei în exces, dacă retenția acesteia este o problemă.
Și că să nu închei lăsând impresia că eu sunt mama perfecțiunii, care nu pune gura pe nimic în afară de o curmală, și aia cântărită, să știți așa: și eu mai mănânc câteodată în acea perioadă a lunii, bomboane cu cocos. Sau un choux a la creme. Pentru că-mi plac și de la două bomboane/o prăjitură, n-am pățit nimic. DAR, și aici e treaba, mă opresc aici. Și când mănânc sunt atentă la ce ce fac, știu că mănânc și mă bucur de ele. Este un exercițiu pe care îl fac de fiecare dată când aleg ceva din afara planului meu alimentar.
Așa că, dacă nu mai puteți de poftă, go ahead, dar faceți-o cu măsură și conștient și bucurați-vă de viață, chiar dacă 3-5 zile pe lună sunt mai afurisite.
Citește și:
Înlocuitori sănătoși pentru junk food
Dacă doriți să fiți la curent cu ultimele articole publicate pe blog, puteți urmări și pagina de Facebook aici
Sursa foto: Pixabay