Relația noastră cu mâncarea este una de-a dreptul haotică. Trăim într-o lume în care suntem bombardați cu reclame la mancare, sportivi de performanță ajung să promoveze chipsuri și băuturi carbogazoase, bomboanele și prăjiturelele sunt “comfort food” asociate cu dragostea, prietenia chiar și cu o cină romantică, margarina este “sănătoasă”.
Specialiștii în marketing știu exact ce unelte să folosească astfel încât vânzările acestor produse să crească (apropo, mie mi se pare la fiecare final de an că una dintre cele mai frumoase reclame, este cea la coca-cola. Ai acolo toate ingredientele: prietenie, dăruire, dragoste, ce mai, te face să-ți dorești să o înhați de pe raft, ca să ai parte de aceleași povesti minunate).
Tot reclamele promovează și trupurile perfecte, adesea retușate în photoshop sau alte programe-dar cui îi pasă? Perfecțiunea fizică te ajută să obții un job de top sau locul în față la coadă sau mai știu eu ce… Am auzit ieri într-un magazin de haine, două fetițe care nu cred că aveau mai mult de 10 ani, spunând “nu port asta, mă face să arăt grasă și oricum trebuie să mai slăbesc”. La 10 ani??? Copilele erau normoponderale, dar totuși foarte serioase în legătură cu subiectul, le-am urmarit fețele în timp ce se uitau în oglinda din magazin.
Și stau și mă întreb cum de a ajuns relația noastră cu mâncarea atât de dezastruoasă?
Mâncăm mult, mâncăm procesat, sau doar alimente crude. Alergăm după produse BIO, mâncăm sau nu mâncăm carne, mâncăm sau nu mâncăm grăsimi, punem la colț carbohidrații.
Bem sucuri pentru a ne detoxifia, analizăm la sânge tot ce se află în farfurie, sau dimpotrivă, ne ghidăm după principiul o viață am, vreau să mănânc și să beau bine.
Cred că începem să trăim într-un mare haos alimentar, nu mai știm ce este bine să punem pe masă și ce nu. Și mai cred că, din nefericire, nu știm nici cum să ne hrănim copiii și nici ce informații să le furnizăm, astfel încât să-i ajutăm să crească sănătoși. Nu mai știm ce este corect și ce nu din punct de vedere nutrițional, iar de cuvântul moderație, probabil că își mai aduc aminte doar bunicii.
Mâncarea nu ne este dușman! Mâncarea este prieten, energie și bucurie.
Haideți să ne aducem aminte de copilărie și de ce însemna mâncarea atunci. Haideți să ne aducem aminte de vremurile în care mama și bunica găteau cu drag din puținul care era și cu care săturau o săptămână o familie cu minim 4 membri (oare câți copii cu probleme de greutate vedeam atunci?)
Eu zic că ar trebui să ne oprim și să respirăm adânc, să redescoperim echilibrul în alimentație dar și în viețile noastre. Să învățăm să fim fericiți cu noi înșine și să apreciem mâncarea adevărată, să învățăm să ne și răsfățăm din când în când fără vinovăție, cu o prajitură sau o felie de pizza, dacă asta ne place.
Haideți să ne învățăm copiii să fie fericiți, să-i învățăm că perfecțiunea fizică nu este cea din reviste, să-i învățăm că zahărul în exces nu este bun, dar că în același timp o prăjitură de calitate mâncată ocazional nu te omoară, să-i învățăm că mișcarea și sportul sunt de 10 ori mai bune decât privitul la televizor sau tabletă, să-i ajutăm să crească echilibrat și fără frustrări.
Cred că doar așa îi putem ajuta să ajungă adulți sănătoși fizic, psihic și emoțional.
Dacă aveți nevoie de ajutor, iată și câteva informații despre programul de nutriție pe care l-am creat pentru cei care doresc să facă o schimbare în ceea ce privește alimentația la nivelul familiei.
Programul Family Nutrition conține:
- 2 ședințe de consultanță online skype/whatsapp video call 45 min
- recomandări personalizate
- 4 planuri alimentare pentru întreaga familie pentru 30 de zile+rețete ușor de preparat
- informații legate de modul în care putem face schimbări în bine la nivelul întregii familii, fără presiune
- ce gătim când…nu mai știm ce să gătim
- ghid de cumpărături pentru optimizarea timpului
- tips&tricks pentru refuzurile alimentare
- tips&tricks pentru reducerea cantității de zahăr din alimentația copiilor dar și a adulților
- metode de introducere a alimentelor noi la copii
GRATUIT: la înscrierea în program, primiți două mini ghiduri în format digital: Mindful Eating și Managementul stresului.
Până pe 30 ianuarie beneficiați de 20% discount, în loc de 570 lei, costul programului este 456 lei.
De ce să lucrezi cu mine?
Sunt Tehnician Nutriționist acreditat de către Ministerul Muncii și Protecției Sociale și Ministerul Educației și Cercetării Științifice și PN Level 1 Certified Coach (Precision Nutrition Canada).
Am absolvit cursul de Psiho-Nutriție acreditat IANLPC (International Association of NLP & Coaching) și IAHT (International Alliance of Holistic Therapist) precum și cursuri de Nutriția copilului și Nutriție sportivă. Sunt Trainer acreditat ANC, membru al Complementary Medical Association UK iar din anul 2016 și până la finalizarea proiectului în 2018, am fost Ambasador Food Revolution by Jamie Oliver. Am susținut peste 60 de ateliere în grădinițe și școli și am participat la organizarea Food Revolution Day la Conac ediția 2017.
Sunt pasionată de nutriție de 15 ani, timp în care am studiat, am experimentat și am învățat care sunt alegerile corecte și care sunt cele mai puțin corecte. Am fost dependentă de diete ani de zile, iar efectul yo-yo nu îmi este străin. Am înțeles că echilibrul este calea corectă și am ales să fac trecerea de la diete la un stil de viață sănătos.
Pentru detalii legate de modul de desfășurare a programului, îmi puteți scrie pe contact@carmenradu.ro
Cu drag,
Andreea
Consultanță:
https://carmenradu.ro/despre-mine/consultanta/
Sursa foto:Pexels