Am inceput numaratoarea inversa pana la cea mai frumoasa Sarbatoare a anului, Craciunul. Nu stiu cum este pentru voi insa in inima mea are un loc special, este momentul in care revad in cele mai mici detalii pregatirile pentru Craciunul copilariei. Le vad pe bunica si pe mama pregatind carnati, friptura, toba, prajituri multe, multe si ah! minunatul cozonac…

Cozonac cum facea bunica n-am mai mancat niciodata si imi este atat de dor de gustul lui si de mainile fermecate ale bunicii mele care il framanta! Imi este dor si de colindat si de covrigii, merele si nucile pe care le primeam…iar cand langa ele mai era si o portocala sau cateva bomboane cubaneze fericirea era nemarginita!

Si pentru ca dorul de bunica ma face sa caut in fiecare an retete care sa-mi aduca cat mai mult aminte de ea, fie ca este vorba despre retete de cozonac sau prajituri speciale, anul acesta inspiratia vine din comunitatea Food Revolution Romania. Avem in tara Ambasadori minunati ai proiectului de educatie alimentara creat de catre Jamie Oliver care sunt si bloggeri culinari, care reinvie retete de mult uitate, retete de pe alte meleaguri si care gatesc la nivel de arta. I-am rugat sa ma ajute pentru acest articol cu cate o reteta cu poveste, usor de facut de catre oricine. Sotul meu de exemplu isi doreste sa facem cozonac anul acesta asadar vom incerca cu siguranta. Stiu ca nu este usor dar…o data’i Craciunul 🙂

Iata mai jos cateva randuri despre fiecare reteta, va invit cu drag sa gasiti inspiratie in ele, iar daca mai aveti norocul sa aveti bunici, sa ii imbratisati tare, tare si sa le multumiti pentru fiecare amintire pe care o ofera!

Inca ceva, va doresc Craciun Fericit, cu multe zambete si aroma de copilarie si nu uitati, puteti sa va bucurati de o prajitura, totul este sa fiti moderati si sa alegeti bine momentul cand sa o savurati 🙂 ( preferabil in prima parte a zilei, ca si gustare nu la finalul unei mese care va fi oricum bogata 🙂 )

 

Pentru Gabriella Pascaru Bisi Craciunul inseamna ” revenirea la copilarie si bucuria imensa a sarbatorilor si a preparativelor”. Iata reteta sa de biscuiti cu aroma de copilarie http://www.artagustului.ro/linzer-ul-bunicii-mele.html#img_25

linzer-ul-bunicii-mele1

 

 

De la Dana Burlacu Visternicu am primit o reteta de cornulete ca la Suceava, pufoase si moi. Aluatul este fara zahar, acesta se foloseste doar la pudrat daca vreti. Si bunica mea facea cornulete si avea tot o reteta cu untura, erau atat de bune si de fragede… Iata si reteta Danei: http://prajituricisialtele.ro/2012/04/27/cornulete-ca-la-suceava/

cornulete-sucevene

 

 

Claudia Vasilache mi-a trimis reteta de cozonac cu nuca a mamei sale, o reteta de suflet pregatita cu drag pentru Sarbatori, pentru ca langa orice prajitura trebuie sa fie si un cozonac http://lecturisiarome.ro/2013/11/cozonac-cu-nuca/

cozonacm1

 

 

Madalina Andreescu mamica blogger de fetita dragalasa foc spune ca reteta care ii aduce aminte cel mai mult de copilarie este Prajitura Doamna de China. Asa cum scrie si in reteta, nu sunt multe ingrediente si sunt sigura ca este o prajitura usor de facut. http://madeline.ro/prajitura-doamna-de-china/

prajitura-doamna-de-china

 

 

Dana Claudia Szocs ale carei radacini se afla adanc in Ardeal mi-a trimis reteta “Pup cu varza 🙂 “ http://papabundetot.ro/pup-cu-varza/ Nu este o reteta de prajitura dar mi-a placut denumirea amuzanta si faptul ca este o reteta cu amintiri despre strabunica…

pup-dana-soc

 

De la Carmen Manu am primit o reteta de paine, mie mi-a placut faptul ca este modelata dupa chipul lui Mos Craciun. Painea este de regula nelipsita de la orice masa, asadar daca tot mancam, mai bine o pregatim noi (se poate face si fara zahar, Carmen mi-a povestit ca rolul acestuia este sa scada timpul de dospire si sa ajute sa creasca frumos, asadar daca doriti puteti sa renuntati la zaharul din compozitie). Iata reteta: http://carmen-lacarmeninbucatarie.blogspot.ro/2016/12/painea-de-craciun

 

paine-carmen-manu

 

 

 

 

Sursa foto: Pexels, www.artagustului.ro/www.prajituricisialtele.ro/www.papabundetot.ro/www.madeline.ro/www.lecturisiarome.ro

www.lacarmeninbucatarie.blogspot.ro

    • Multumesc draga Dana pentru reteta, sunt convinsa ca sunt foarte gustoase si nu sunt deloc greu de facut chiar si pentru un incepator in ale gatitului 🙂 . Sarbatori Fericite si la cat mai multe proiecte de gatit sanatos asa cum stii tu sa faci!

  1. Frumoasa colectie de retete traditionale 🙂
    La noi nu lipseste cozonacul de Craciun dar si cornuletele cu osanza si smantana care imi aduc mereu aminte de bunica si Craciunul de pe vremuri 🙂

Lasă un comentariu

Adresa ta de email nu va fi publicată. Câmpurile obligatorii sunt marcate cu *

Acest sit folosește Akismet pentru a reduce spamul. Află cum sunt procesate datele comentariilor tale.