Din când în când mai deschid televizorul și mă uit pe Paprika. Dacă am noroc, îl prind pe Jamie gătind.
E, săptămâna trecută am avut noroc, era o emisiune în care învăța o rețetă de la o bunică din Sicilia: pește cu ceapă. Rețeta originală suna cam așa: se toacă ceapa, se pune într-un vas cu apă, apoi se scurge și se pune direct într-o tigaie, la foc mediu. Se acoperă cu un capac și se lasă ceapa la înăbușit până se înmoaie. Se trage apoi ceapa într-o partea a tigăii, se adaugă 8-9 linguri de ulei și se prăjește peștele. Când peștele e gata, se scoate pe o farfurie, se întinde iarăși ceapa în tigaie și se mai adaugă oțet, se amestecă puțin și gata, se scoate și ceapa și se pune peste pește (au folosit ton).
E, toate au sunat minunat, până la cele 8-9 linguri de ulei și la prăjitul peștelui. Cum mie îmi place să adaptez rețetele, iată mai jos varianta mea mai dietetică de pește cu ceapă. Cu cod, nu cu ton.
INGREDIENTE:
- 3 bucăți file de cod
- 4 cepe mari
- 1 lingură de ulei de măsline
- sare, piper
- puțin suc de roșii (dacă aveți de casă, e foarte bine)
- 2 linguri de oțet balsamic
PREPARARE:
Am curățat ceapa felii subțiri și am pus-o pentru 5 minute într-un vas cu apă. Am scos-o și am transferat-o într-o tigaie ceramică, fără să o storc de apă. Am asezonat cu sare și piper. Am acoperit cu un capac și am lăsat la foc mic, urmărind din când în când, până s-a înmuiat ceapa, dar nu s-a evaporat apa de tot.
Am tras apoi ceapa într-o parte a tigăii, am pus 1 lingură de ulei de măsline cât să ung partea liberă a acesteia, și am adăugat fileul de pește. Încă mai era ceva zeamă de la ceapă în tigaie, după cum puteți observa în poza de mai jos.
Apropo, vă trebuie o tigaie mai mare, ca să știți. Am acoperit apoi peștele cu ceapa și peste tot am turnat puțin sos de roșii (cam 3/4 dintr-o cană) și oțetul. Nu amestecați cu lingura sau spatula, pentru că riscați să rupeți peștele. Scuturați doar tigaia ca să se amestece cât de cât ingredientele. Am lăsat la fiert totul cu capacul pus, cam 15 minute. Atât estimez eu, dar am urmărit până a scăzut lichidul din tigaie. Trebuie să fiți puțin atenți la ce se întâmplă sub capac 🙂
Am servit cu orez negru, fiert în apă cu sare.
Nouă ne-a plăcut, chiar dacă nu am prăjit peștele în ulei. Ceapa are un gust dulce și se combină foarte bine cu peștele, iar bulionul a dat savoare. Orice rețetă poate fi adaptată, poate fi redus conținutul de grăsime sau de zahăr după caz, totul e să încercăm. Cam asta învață și clienții cu care lucrez eu 🙂
Poftă bună!
Consultanță:
https://carmenradu.ro/despre-mine/consultanta/
Dacă doriți să fiți la curent cu ultimele articole publicate pe blog, puteți urmări și pagina de Facebook aici
Sursa foto: arhiva personală