Cred ca nu este un secret pentru nimeni faptul ca legumele nu sunt intodeauna cele mai bune prietene ale copiilor. Si acum, pe buna dreptate, noi insistam ca ei sa le manance si deseori le oferim pur si simplu o bucata de morcov pentru rontait sau o bucata de ardei gol sau castravete. Pe bune, voi mancati asa? Eu una va spun cinstit ca nu. Nu pot sa rontai ardei gras daca nu am langa el o bucatica de branza, nu pot manca morcov crud mai mult de o inghititura, iar castravetele fara putina sare mi se pare fad. Sigur, cunosc si persoane care le mananca asa pur si simplu…sau mai bine zis cunosc o persoana in cercul meu de prieteni 🙂 . Si atunci am stat si m-am intrebat cum sa le cerem copiilor sa manance ceea ce noi nu mancam? Si cum putem sa-i ajutam totusi sa consume si legume?

In cei 3 ani de cand am copil, am invatat de la el urmatoarele lucruri:

-Gusturile copiilor se schimba de la saptamana la saptamana

-Insistenta de genul “ia macar o gura si daca nu-ti place o scuipi” are 0 rezultate

-Mancarea trebuie sa aiba gust si pentru copii (plantele aromatice sunt cea mai buna inventie ever)

-Daca pregatesti o farfurie colorata sau un sandwich cu o fata zambitoare ai mari sanse sa fie testat (apropo de acest aspect, nu inceteaza sa ma mire in cadrul atelierelor de nutritie pentru copii pe care le tin, cel putin la cele cu tema “sa pregatim un sandwich sanatos” cum de multe ori cei mici nu doresc sa puna crema de branza pe felia de paine ci construiesc direct fata prietenoasa din legume si apoi spun ca este cel mai bun sandwich pe care l-au mancat 🙂 . Adica mai pe scurt, mananca legume cu paine)

-Daca sunt refuzate crude, legumele pot fi preparate termic in diferite forme de la briose la tarte (asa a mancat fii-miu broccoli vezi retea aici)

-Un truc care la noi a functionat uneori si care cred ca poate fi aplicat doar daca celui mic ii place usturoiul, este urmatorul: am stors un catel de usturoi intr-un borcanel de iaurt si i-am dat bete de morcovi sa inmoaie si sa manance. Uneori pe langa iaurt mai incapeau si o gura doua de morcov, desi de cele mai multe ori betele de morcov erau folosite pe post de lingurita, dar perseveram.

-Copiii invata din exemplul nostru

-Gusturile copiilor sunt in continua formare cam pana pe la 7-8 ani asadar nu trebuie sa scapam acest lucru din vedere si sa renuntam la a le servi un fel de mancare pe care initial l-au refuzat, nu se stie cand se va produce schimbarea

-Unele legume mai pot fi “ascunse” in smoothie-uri de fructe, eu de exemplu mai amestec morcov cu banana sau mar sau daca pun afine mai strecor si cateva frunze de spanac, afinele mascheaza foarte bine culoarea verde a acestuia 🙂

-Luati-i cu voi la cumparaturi in piata si vorbiti-le despre legume, incurajati-i sa aleaga sa pipaie sa miroasa. Nu va temeti ca sunt prea mici si ca nu inteleg, copiii sunt ca niste mici bureti, mintea lor limpede absoarbe orice informatie

-Jucati-va cu ei in bucatarie, copiii adora sa se implice. Cred ca unul dintre momentele in care Tudor sta cu adevarat linistit pentru mai mult de 15 minute consecutiv este cel in care ma ajuta sa curat fasole pastai sau cand ii dau peeler-ul sa cojeasca radacinoase

-Nu va feriti de cutite! Stiu ca exista o teama a mamicilor legata de instrumente ascutite degetele etc, dar, exista variante de cutite cu varf rotund si cu lama cu zimti (cel putin eu asa folosesc in cadrul atelierelor) care nu taie foarte tare si pe care cei mici pot invata sa le foloseasca. Cu ajutorul vostru la inceput, aceasta deprindere le va da incredere in ei, va fi o activitate “de om mare” la care ei vor participa cu multa incantare. Si sa stiti ca ii ajuta sa-si dezvolte si motricitatea fina. Acest lucru insa l-as recomanda copilasilor de peste 2,7 luni. Si poate asa, cand taie castravetele cu manuta lor sunt tentati sa-l si manance, Tudor a mai gustat si asa

In incheiere, as mai dori doar sa va spun ca perseverenta este cheia succesului, aveti alaturi de voi niste mici omuleti cu personalitate si gusturi in formare, trebuie sa aveti rabdare la fel cum aveti sa-i invatati sa spuna “multumesc” si “te rog frumos” si trebuie sa incercati sa le oferiti farfurii cat mai colorate si variate, cat mai aromate si gustoase, copiii trebuie sa invete sa-si foloseasca toate simturile ( fraza asta mi-a ramas in minte dupa atelierul cu dn dr Bilic 🙂 )

Daca si voi folositi diferite trucuri vis-a-vis de mancatul legumelor va invit cu drag sa-mi impartasiti secretele voastre!

 

 

 

Sursa foto:Pixabay

Lasă un comentariu

Adresa ta de email nu va fi publicată. Câmpurile obligatorii sunt marcate cu *

Acest sit folosește Akismet pentru a reduce spamul. Află cum sunt procesate datele comentariilor tale.