Minestrone, supa pentru suflet

Acum cativa ani cand am gatit pentru  prima data minestrone mi s-a parut ca aduce foarte mult la gust cu ciorba noastra de fasole cu ciolan, cred ca din cauza faptului ca am folosit ceva afumatura la vremea respectiva. Nu stiu exact cum sa o cataloghez, in mod cert nu este o ciorba pentru ca este dulce dar este in acelasi timp foarte foarte densa, o combinatie intre supa si tocana.

Este un fel de mancare extrem de popular in Italia, unii sustin ca este mai popular decat pastele iar pe vremuri era considerata un fel de  mancare a saracului, continea foarte multe legume de sezon, paste sau orez si foarte putina carne pentru ca era scumpa.

Prima mea reteta de minestone a venit de la…ati ghicit Jamie Oliver 🙂 . Asa cum am descoperit apoi, exista nenumarate variate, in general fiind pregatite cu legume de sezon, in principiu cam cu tot ce ai prin frigider sau camara la capitolul acesta.

Nu este o reteta pe care o gatesc foarte des insa este intotdeauna prezenta la inceputul toamnei in meniul familiei, poate si pentru ca este relativ usor de facut, satioasa si incalzeste 🙂 atat fizic cat si sufleteste, pentru ca nu stiu voi cum sunteti, dar mie cand incepe sa ploua si este frig mi-o ia si moralul la vale… 🙂 Nu ca as intra in depresie dar sunt meteo dependenta, asta este clar.

Iata mai jos reteta de astazi:

Pentru o oala de 5 litri am folosit urmatoarele ingrediente:

3 morcovi medii

3 tulpini de telina apio

2 cepe medii

1 dovlecel mediu

1 radacina de telina mica

1 conserva de fasole rosie

3 felii de sunca afumata (am avut un mare noroc sa mai aiba ai mei parinti trimisa de la tara) altfel eu ma cam feresc sa cumpar mezeluri

1 litru de supa de pui (de regula cand am pui de tara dar nu vreau sa fac supa, il fierb bine de tot inainte de a-l gati iar zeama o pastrez in sticle de plastic la congelator)

Apa cat mai trebuie

Sare

Am taiat sunca bucatele si am pus-o in oala iar peste ea am adaugat ceapa, apoi morcovul si telina radacina si tulpinile de apio taiate bucatele. Am condimentat cu sare. Dupa ce s-au “invelit” bine cu aroma de sunca am adaugat si dovlecelul, apoi supa si am completat cu apa. Nu am pus de loc ulei.

Cand legumele au fost aproape gata am adaugat 1 pumn de paste subtiri si apoi fasolea din conserva scursa si spalata in prealabil. Am mai lasat sa fiarba pana au fost gata si pastele.

Cam asta a fost, rezultatul este un fel de mancare satios, complet, potrivit pentru pranz si pentru vremea rece de afara, bogat in vitamine, proteine si carbohidrati. In anotimpul rece, ati observat si voi probabil, simtim mai mult nevoia de mancare calda decat de salata, este modul organismului de a ne spune ca va consuma mai multa energie pentru termoreglare si ca atare trebuie sa-i furnizam combustibil 🙂 . Desi este destul de caloric, o portie este insa suficienta pentru o masa de pranz, nu mai aveti nevoie si de felul doi. Daca la cina aveti grija sa mancati echilibrat, cu siguranta o portie de minestrone nu va produce efecte negative asupra siluetei. Iar daca la birou aveti chicineta si un cuptor cu microunde va recomand sa luati o portie si sa o serviti in pauza de pranz 🙂

 

 

Sursa foto:arhiva personala

(Visited 130 times, 1 visits today)

Adauga un comentariu

Adresa ta de email nu va fi publicată. Câmpurile obligatorii sunt marcate cu *

Acest site folosește Akismet pentru a reduce spamul. Află cum sunt procesate datele comentariilor tale.