Micul dejun pentru copii (rețete și VIDEO în articol)

Micul dejun este foarte important pentru copii, despre subiectul acesta am mai scris aici . Acum două săptămâni am filmat împreună cu Ruxandra Luca și băieții ei un material cu câteva idei diferite de clasicul sandviș cu șuncă și cașcaval.

Am reprodus pentru voi rețetele pe care le-am pregătit cu Ruxandra, ca să vă pot povesti mai multe despre ele:

  1. Brioșe

Pentru filmare am ales rețeta de aici, doar că fără praz. Parmezanul l-am înlocuit cu brânză telemea. Mie brioșele mi se par o idee excelentă, indiferent că alegem să le facem sărate sau dulci, merg perfect dimineața cu un pahar de iaurt/kefir lângă ele. Am ales făina integrală pentru că este mai bogată în nutrienți datorită păstrării învelișului bobului în timpul măcinării. Avem proteine, grăsimi de calitate, fibre, carbohidrați integrali cu eliberare treptată.

Le puteți face duminică seara și le puteți păstra două zile într-un săculeț de pânză sau într-o cutie cu capac.

Micul dejun

 

Pentru cei care preferă varianta dulce, iată mai jos și brioșe cu afine. Rețeta de bază este aici. Înainte să le bag la cuptor, am pus câteva afine. De data asta le-am făcut fără cremă.

Micul dejun

 

2. Fulgi de ovăz la borcan, peste noapte

Ăsta e un mic dejun care se prepară cu o seară înainte. Vă trebuie un borcan sau un pahar în care să puneți o porție de fulgi de ovăz, 1 linguriță semințe de chia, fulgi de cocos, lapte vegetal cam trei sferturi din pahar. Dimineața mai puneți niște afine, mango sau orice alte fructe vă plac și gata micul dejun. Avem dintr-un foc carbohidrați integrali, fibre, vitamine și minerale, proteine, zaharuri naturale. Fără zahăr adăugat, că este suficient de dulce laptele vegetal. Atenție la acesta însă, citiți eticheta să nu aibă el zahăr sau alți îndulcitori.

Alegeți variantele astea de cereale integrale, cele pentru copii promovate intens, ajung să aibă și 7-8 g de zahăr/porție. Dacă o linguriță de zahăr are 5 g iar OMS spune că pentru copii consumul zilnic de zahăr ar trebui să fie de 3-4 lingurițe, faceți voi socoteala cât din necesarul zilnic vine DOAR dintr-o porție de cereale.

Știu că poate fi mai greu să-i obișnuim cu alte gusturi, dar merită să încercăm. Lui Albert, băiatul cel mare al Ruxandrei i-a plăcut  🙂

Micul dejun

 

3.Micul dejun diferit: banană cu unt de arahide și afine

Untul de arahide e mai nou pentru noi, însă trebuie să știți că dacă este un unt cu eticheta curată (fără adaos de zaharuri, coloranți etc), puteți să-l introduceți în alimentația copiilor voștri. Totul e ca aceștia să nu aibă alergie.

Untul de arahide este bogat în grăsimi de calitate, conține fibre, proteine (cam 3.8g proteine/ lingură), este bogat în mangan, magneziu, potasiu, vitminele B3 și E. Este totuși un produs caloric, așa că trebuie să avem grijă la cantitate, la fel cum avem și la alte produse.

Pentru că are un gust mai aspru, îl putem combina cu fructe, eu am ales banana și afinele, ca să satisfacem și pofta de dulce a copiilor.

Micul dejun

 

4. Tartine cu cremă de brânză, somon afumat și legume

Aceasta a fost propunerea Ruxandrei, cu care eu am fost de acord. Ruxandra a folosit o cremă de brânză simplă, care conține doar smântână și sare, somon și castraveți, totul pus pe un crackers integral. A mai adăugat și un vârf de linguriță de pastă de măsline, eu n-am avut pentru poză.

Avem iarăși carbohidrați de calitate, grăsimi bune, vitamine și minerale, proteine. Pâinea integrală este și ea alegerea potrivită pentru copii, diferența între crackers și pâine stă în numărul de calorii și  în cantitatea de carbohidrați conținută.

micul dejun

 

Iată și linkul unde puteți urmări filmarea, a fost tare amuzant, iar copiii Ruxandrei sunt simpatici foc. De ochii albaștri ai mezinului m-am îndrăgostit pe loc 🙂

 

Un mic dejun sănătos vă doresc!

 

Dacă doriți să fiți la curent cu ultimele articole publicate pe blog, puteți urmări și pagina de Facebook aici

Sursa foto: Arhiva proprie

(Visited 236 times, 1 visits today)

Adauga un comentariu

Adresa ta de email nu va fi publicată. Câmpurile obligatorii sunt marcate cu *

Acest site folosește Akismet pentru a reduce spamul. Află cum sunt procesate datele comentariilor tale.