Una dintre cititoarele blogului mi-a sugerat printr-un comentariu la articolul de aici, să scriu despre modul în care le putem explica copiilor despre efectele pe care consumul mare de zahăr le are asupra organismului.
Interesant subiect, mai ales că de regulă copiii aud asta: nu mănânci zahăr pentru că faci carii. Despre legătura dintre zahăr și carii un dentist vă poate spune mai multe, eu o să vă scriu despre modul în care cred că ar trebui să le povestim copiilor despre acest produs.
De ce? Pentru că acum găsim rafturi întregi cu dulciuri în fiecare magazin oricând dorim, frumos ambalate și așezate strategic, iar abundența asta poate duce la consum în exces.
Cum ar trebui să procedăm astfel încât informația să ajungă la copii și ei să o și accepte și să o înțeleagă? Cu răbdare și cu explicații coerente. Ar trebui să le acordăm credit celor mici, să-i respectăm și să avem încredere în ei.
Explicațiile legate de zahăr cred că pot începe în jurul vârstei de 3 ani, când copiii pot începe să înțeleagă. Iată cum procedez eu cu fiul meu (are 4 ani și 4 luni) și ce cred că ar trebui să le spunem și copiilor mai mari:
Ce este zahărul? Zahărul este o substanță dulce, extrasă din trestie de zahăr. Are gust bun, dar nu ne ajută să creștem mari și puternici.
Ce se întâmplă când mâncăm zahăr? Zahărul ajunge repede în organismul nostru, ne face să ne simțim bine, plini de energie, veseli. Apoi ne simțim moleșiți și obosiți și vrem iarăși să mâncăm ceva dulce. Suntem ca într-un carusel din care nu putem coborî. Și nu am vrea să stăm într-un carusel toată viața, nu?
Ambalajul este frumos, nu-i așa? Produsele astea sunt special ambalate pentru a ne atrage să le cumpărăm. Sunt personaje din desene animate care ție îți plac, dar asta nu înseamnă că ce este în interior este sănătos pentru tine sau pentru mine. Ambalajul frumos ascunde de cele mai multe ori prea mult zahăr.
Când vorbim cu un copil mai mare, îi putem explica că produsele procesate au adăugate special cantități mari de zahăr pentru a ne dori să consumăm mai mult, și că pe termen lung, consumul mare de zahăr ne poate îmbolnăvi. Putem să-i povestim copilului despre obezitate (dacă mâncăm mai mult zahăr decât ne trebuie în fiecare zi, corpul nostru îl va stoca sub formă de grăsime), despre diabet, despre faptul că mâncărurile bogate în zahăr și grăsimi nu au și elementele acelea speciale (nutrienți) care îl ajută să se dezvolte, să se poată concentra și să poate învăța. Putem să ne folosim de filme (există multe pe youtube) de imagini, de jocuri.
Putem să le explicăm copiilor mai mari în ce alimente se găsește zahăr adăugat și putem să-i învățăm să citească etichetele. Pentru a evita frustrările, putem stabili o regulă, o zi pe săptămână în care copilul să mănânce ceva ce i se pare lui interesant.
Efectele consumului mare de zahăr se văd în timp, așa că dacă vrem să creștem o generație de copii sănătoși, copii care să nu devină dependenți de zahăr, cred că este necesar să le povestim despre efectele acestuia asupra organismului. Cu răbdare, pe un ton echilibrat și repetându-le aceste lucruri de multe ori, avem șanse să reușim.
Nu spun să scoatem de tot zahărul din alimentație, o prăjitură de casă are locul și rolul ei în viața tuturor. Nu spun să nu le dăm voie copiilor să guste o bomboană, o prăjitură de cofetărie sau o bucată de ciocolată, dar aici putem să stabilim regula cu mâncatul rar. E complicat? Da, este, dar trebuie să încercăm.
Vă las mai jos și linkul unor filme interesante, dacă aveți vreme să le urmăriți:
https://www.youtube.com/watch?v=f1oRlVKwrio
Dacă doriți să fiți la curent cu ultimele articole publicate pe blog, puteți urmări și pagina de Facebook aici
Sursa foto:Pixabay