De ce nu slăbim?

Nu mâncăm fast food, nu mâncăm dulciuri, facem alegeri sănătoase, facem totul corect, și cu toate acestea nu slăbim.

De ce?

Este frustrant când ai sentimentul că faci totul corect și rezultatele nu se grăbesc să apară. Sunt însă câteva motive pentru care unele dintre noi slăbesc mai greu, în timp ce la altele, rezultatele se văd imediat. Iată mai jos câteva dintre motive:

 

EFECTUL YO-YO

Ciclul „slăbit-îngrășat” practicat pe perioade lungi, poate încetini metabolismul. Perioadele de restricție calorică (de multe ori drastică), alternate cu perioadele în care revenim la normal cu mâncatul, pot afecta modul în care organismul nostru stochează grăsimea. Când începem să mâncăm normal după dietă, organismul stochează grăsime, pregătindu-și rezerve pentru o posibilă perioadă viitoare de restricții. Este practic modul în care corpul nostru se apără împotriva înfometării.

 

CONSUMĂM MAI MULTE CALORII DECÂT CREDEM

Deși eu nu sunt adepta număratului caloriilor, de dragul exemplului o să facem un exercițiu:

  • uleiul de măsline este o grăsime excelentă, dar este o grăsime, așadar este caloric. O lingură de ulei de măsline are 119 kcal. Dacă într-o salată pe care o considerăm sănătoasă adăugăm 3-4 linguri de ulei de măsline, avem din start între 357-476 kcal adăugate în farfurie. La fel când vine vorba despre gustările formate din nuci, migdale etc. Sunt foarte sănătoase, dar sunt calorice, așadar porțiile trebuie să fie mici, nu un pachet o dată.

 

DIGESTIA ȘI ABSORBȚIA NUTRIENȚILOR

Sănătatea microbiomului are legătură cu procesarea corectă a alimentelor, cu absorbția optimă a nutrienților, cu sistemul imunitar. Dacă avem sensibilitate la anumite alimente și nu știm, dacă suferim de sindromul intestinului permeabil, dacă avem alte dezechilibre microbiene, digestia și absorbția nutrienților nu se desfășoară cum trebuie, și una dintre consecințe poate fi și imposibilitatea de a slăbi.

 

NU CONSUMĂM SUFICIENTE FIBRE

Fibrele asigură senzația de sațietate și un tranzit intestinal eficient. Legume proaspete, cereale integrale, fructe, toate trebuie să facă parte din alimentația noastră zilnică.

 

DEZECHILIBRE HORMONALE

Ciclul neregulat, pilozitatea crescută, oboseala, depresia, insomnia, retenția de apă, durerile inexplicabile al articulațiilor, pot fi semne ale unor dezechilibre hormonale datorită cărora nu slăbim. Dezechilibrele hormonale includ rezistența la insulină, afecțiuni ale tiroidei, nivel crescut de estrogen, sindromul ovarelor polichistice etc. Ar trebui să discutăm cu medicul nostru legat de testele de sânge care ne pot confirma anumite diagnostice.

 

STRESUL 

Cortizolul, hormonul stresului poate cauza îngrășarea. Când suntem stresați, secreția de cortizol crește și avem tendința de a mânca pentru a ne calma. Chiar și mâncarea sănătoasă poate îngrășa, dacă este în cantitate mai mare  decât avem nevoie. Dacă nu găsim alte metode de a reduce stresul în afară de mâncare, acumulăm kilograme și va fi din ce în ce mai dificil să slăbim.

 

NU NE ODIHNIM SUFICIENT

În timpul somnului organismul intră „în reparație”, hormonii se reglează, metabolismul se reglează. Dacă nu ne odihnim suficient, secreția de cortizol crește, nivelul insulinei crește, nu putem slăbi sau ne îngrășăm.

 

SUNTEM SEDENTARI

Dacă nu ne mișcăm suficient, organismul nostru nu va fi fericit. Nu vom arde caloriile consumate zilnic, lucru care ne împiedică să pierdem kilogramele în plus. Dacă ni se mai aplică și primul punct din listă, este și mai dificil să slăbim.

 

CE PUTEM FACE?

Putem stabili scopuri realiste și putem învăța să ne bucurăm de fiecare mică victorie.

Putem să nu ne mai cântărim în fiecare dimineață.

Putem să ne concentrăm pe alimentație corectă, pe mestecatul mâncării, pe schimbarea stilului nostru de viață, pas cu pas.

Putem să introducem în alimentație mai multe alimente cu proprietăți antiinflamatorii: pește gras (de captură), spanac, varză, broccoli, roșii, afine, mure, cătină, turmeric.

Putem să introducem mișcarea în viața noastră.

Putem să învățăm să controlăm stresul și să ne odihnim mai bine.

Putem să ne echilibrăm hormonal.

Dacă aveți nevoie de ajutor pentru schimbarea modului în care vă priviți, în care priviți mâncarea și restul aspectelor care țin de un stil de viață sănătos, vă aștept să lucrăm împreună. Programul  Improve your life are un discount de 20% în luna septembrie :), mai multe detalii despre el în linkul de mai jos:

https://carmenradu.ro/program-improve-your-life/

 

 

Pentru ultimele articole publicate pe blog, puteți urmări și pagina de Facebook 

 

Studii:

https://pubmed.ncbi.nlm.nih.gov/27920041/

https://pubmed.ncbi.nlm.nih.gov/24719788/

 

Sursa foto: adobestock

 

(Visited 329 times, 1 visits today)

Adauga un comentariu

Adresa ta de email nu va fi publicată. Câmpurile obligatorii sunt marcate cu *

Acest site folosește Akismet pentru a reduce spamul. Află cum sunt procesate datele comentariilor tale.

error: Content is protected !!