De ce nu functioneaza pe termen lung dietele celebre?

Marea majoritate a cursurilor de nutriție pe care le-am urmat au avut un capitol dedicat dietelor celebre și industriei care s-a format in jurul lor. Pe bună dreptate sunt studiate, pentru că industria slabitului este cu adevarat de milioane. Programe, carți cu diete celebre, pastile și băuturi pentru slăbit, aparatură etc. toate acestea aveau în 2014 o valoare estimată la nivel mondial de aproximativ 586 miliarde de dolari (sursa: www.marketsandmarkets.com). Interesant, nu?

Știți insă ce nu vă spun cei care vând? Nu spun ce se întâmplă dupa ce terminați de ținut dieta, după ce nu mai luați pastile, după ce terminați de urmat un program costisitor. Atenție, nu contest faptul că veți obține rezultate, pentru că orice schimbare de regim produce efecte, însă vă întreb oare după 6 luni, un an de cand ați revenit la normal ce credeți că se va întâmpla cu corpul vostru?

O să detaliez mai jos câteva dintre dietele celebre și vă las pe voi să trageți concluziile: vreți rezultate pe termen scurt cu marea posibilitate de bounce back sau vreți rezultate pe termen lung care să se mențină? Care variantă v-ar face mai fericiți?

 

O sa încep cu dieta ATKINS, poate una dintre cele mai vechi și mai cunoscute: este bazată pe un consum redus de carbohidrați, favorizează cetoza (procesul natural care apare atunci când organismul este privat de glucoza din carbohidrați și este obligat să transforme grăsimile în energia necesară pentru funcționare) ajută într-adevar la pierderea rapidă în greutate DAR provoacă dureri de cap, oboseală, modificari metabolice. Pe termen scurt poate fi foarte eficientă însă revenirea la o alimentație normală poate determina acumularea de kilograme și mai precis de kilograme în grăsime.

Dieta PALEO susține că urmează liniile ancestrale de alimentație, așadar pune accentul pe consumul mare de carne inclusiv carne de vânat, anumite fructe, legume, excluzând cerealele de orice tip, lactatele, leguminoasele și produsele rafinate. Deși cu excluderea ultimelor din listă sunt perfect de acord, totuși am ieșit din peștera de mulți mulți ani și am descoperit și grâul și porumbul…

Dieta HIPOCALORICĂ, un total caloric pe zi de 600-800 kcal, mese formate din amestecuri de pudre, înlocuitori de mâncare, batoane speciale. Gândiți-vă că vă chinuiți așa două săptămâni și blestemați fiecare zi, dar la final aveți 5 kg mai puțin. Fericire deplină până când începeți să mâncați cât de cât normal. Știți cât de ușor se câștigă cele 5 kg înapoi?

DIETA DUKAN (în cazul în care nu știți, celebrului medic care a inventat-o i-a fost retras dreptul de liberă practică în Franța pentru practici non-etice ca să spun așa…adică vindea visuri frumoase…) este o dietă hiperproteică în 4 faze în care se trece de la consumul exclusiv de proteină “slabă” la adăugarea legumelor sărace în carbohidrați și apoi la revenirea la o alimentație normală. Ca și efecte negative avem apariția transpirației și a respirației urât mirositoare pentru că amoniacul rezultat în urma metabolizării unei cantități mari de proteine nu poate fi eliminat natural de către organe și ajunge să fie eliminat prin transpirație și respirație, apariția depresiei pentru că “hrana” principală a creierului este glucoza din carbohidrați pe care acesta n-o mai primește și nu în ultimul rând câștigarea în greutate la revenirea la un regim normal.

DIETA KETOGENICĂ este o variantă de dietă cu puțini sau 0 carbohidrați și care pune accent pe creșterea consumului de grăsimi. Atenție însă, această dietă este folosită ca adjuvant în tratarea bolnavilor de epilepsie. Regimul bazat pe eliminarea carbohidraților duce la scăderea nivelului de insulină din sânge iar cercetările arată că această scădere poate preveni crizele de epilepsie pentru că are un efect antiinflamator asupra creierului. Putem spune așadar că este o dietă creată în scop medical și mă întreb de ce ar trebui să o ținem dacă suntem sănătoși…

Vi se pare că cele enumerate mai sus seamănă puțin?

Puse pe hartie, aceste diete celebre au următoarele aspecte în comun, aspecte care reprezintă de altfel și motivele pentru care ele nu sunt eficiente pe termen lung și nici nu asigură menținerea greutății:

-se bazează pe eliminarea carbohidraților ( iar aceștia SUNT necesari pentru functionarea normală a organismului)

– sunt restrictive

– efectele negative sunt cam aceleași: modificări metabolice, dureri de cap, nervozitate

– au efect de yo-yo

– asigura intrarea într-un cerc vicios: dietă restrictivă, kilograme pierdute, kilograme câștigate, frustrare

În concluzie, găsiți moderația în alimentație ca și în viața, spuneți NU exceselor, faceți curat în frigider și în dulapuri și alegeți calea cea bună pentru a obține silueta mult visată. Acest lucru nu se întâmplă în 10-14 zile însă cu siguranță se va menține. O să vedeți că organismul știe să răspundă pozitiv schimbărilor bune, care nu îl streseză.

Vă las mai jos cu unul dintre cele mai concludente grafice pe care eu le-am văzut până acum. Sper să vă ajute să alegeți corect, să învățați să aveți răbdare, pentru că nici kilogramele în plus nu s-au depus în 10-14 zile și să obțineți rezultatele dorite fară efecte negative pe termen lung.

grafic

 

 

 

 

 

 

 

 

Sursa foto:Pixabay

(Visited 100 times, 1 visits today)

Adauga un comentariu

Adresa ta de email nu va fi publicată. Câmpurile obligatorii sunt marcate cu *

Acest site folosește Akismet pentru a reduce spamul. Află cum sunt procesate datele comentariilor tale.