Cum și pentru cine scriem?

Sâmbătă am participat la a 15-a ediție Digital Parents Talks, întâlnire lunară dedicată bloggerilor din comunitatea pe care Ana Nicolescu și Lavinia Pavel au crescut-o  frumos.

Tema întâlnirii a fost Cum scrii un text care să genereze engagement sau altfel spus, cum găsim acea rețetă perfectă care să îi facă pe cititori să intre pe blog, dar să și revină.

Am beneficiat de experiența unor bloggeri cu ani buni de scris în spate, Ioana Chicet-Macoveiciuc, Cristina Ologeanu, Ana Nicolescu, dar și a unor bloggeri mai tineri, Ana Maria Vasilache, Mia Munteanu, Raisa Beicu.

S-a discutat și despre diferența dintre jurnalism și blogging, Cristina ne povestea că pe ea nu a ajutat-o prea mult experiența de jurnalist atunci când a decis să scrie și pe blog. Unul dintre motive este diferența între a te încadra în șabloanele unui articol de ziar și a scrie liber în spațiul tău.

Ideile cu care eu am rămas în urma workshopului sunt următoarele:

  • este important să știi cui te adresezi atunci când scrii, să știi care este targetul tău
  • trebuie să ai un stil concis
  • structura, organizarea articolului contează
  • spre deosebire de jurnalism unde există editor și corector, atunci când scrii pe blog, tu ești echipa
  • contează să-ți găsești stilul de scris
  • este important să scrii cu diacritice, asta este o formă de respect a limbii române
  • gramatica este importantă
  • facultatea de Jurnalism nu este neapărat un beneficiu atunci când scrii pe blog, există mulți bloggeri care scriu foarte bine și au cu totul alte studii
  • este bine să citești cât mai mult, așa te poți dezvolta, așa poți găsi inspirație
  • poți urma cursuri de scris
  • rețelele sociale sunt practic unelte de promovare
  • networkingul este important
  • prezența în offline contează
  • relațiile contează 😉

La diacritice am trecut acum vreun an și ceva, chiar după prima participare la DPT, când Ana mi-a spus: nu se poate fără. Bine am făcut că am ascultat-o, acum și mie mi se pare ciudat să citesc cuvântul pana și să-mi dau seama din context dacă este vorba despre păsări sau nu.

Legat de stil, la mine se îmbină experiențele personale cu articolele tehnice, pentru că nu pot să scriu de exemplu despre anemia feriprivă din perspectivă personală, dacă nu m-am confruntat cu ea.

A fost o dimineață de sâmbătă interesantă. Pentru mine, întâlnirile astea sunt un prilej de socializare, dar și de a mai învăța de la alții. Mă gândeam că în curând blogul împlinește doi ani și multe dintre lucrurile pe care le știu acum se datorează workshopurilor DPT.

Cu siguranță mai am multe de învățat și apropo de scris corect, vă las mai jos cu un fragment din cartea lui Adi Hădean, #24centrimetri. Sunt curioasă ce părere aveți 🙂

” Cât despre experiența cu scrisul, asta-i altă poveste, chiar mai interesantă decât cea legată de fotografie. Dacă aici îmi găseam adeseori scuza lipsei de instruire și experiență, la scris nu-mi puteam oferi nici o scuză pentru greșelile de exprimare sau gramatică pe care le făceam (și pe care le mai fac, dacă nu pe aceleași, pe altele, fiind destul de creativ cu ele). Ba mai mult, sufeream de fiecare dată când se găsea vreun bolnav psihic sau câte un profesor de limbă închipuit să-mi atragă atenția, de cele mai multe ori brutal, asupra greșelilor. Pe de-o parte mi se părea inadmisibil ca tocmai eu (cu E) să pocesc limba-mi maternă ca ultimul manelist sau, de ce nu, primul manelist. Pe de altă parte, eram prea mândru să accept corecții în public. Azi nu mai e la fel, dar cred în continuare că aceia care-și petrec timpul vânând greșeli de scriere pe internet și declanșând minijihaduri gramaticale pe marginea lor sunt niște oropsiți ai vieții, lipsiți de iubire și compasiune și chinuiți de faptul că lumea nu-i cum o visează ei. Între timp am aflat că lumea nu crapă din cauza greșelilor de gramatică și că meseria de corector n-a fost inventată pentru analfabeți, ci pentru cei care dintr-un motiv sau altul uită variantele corecte ale cuvintelor în anumite momente.”

 

 

Sponsorul evenimentului a fost Lidl România, iar partener a fost OK Center.

Organizator: Parenting PR

 

Dacă doriți să fiți la curent cu ultimele articole publicate pe blog, puteți urmări și pagina de Facebook aici

 

Credit foto: Mihai Răitaru

 

(Visited 373 times, 1 visits today)

Adauga un comentariu

Adresa ta de email nu va fi publicată. Câmpurile obligatorii sunt marcate cu *

Acest site folosește Akismet pentru a reduce spamul. Află cum sunt procesate datele comentariilor tale.