Cum controlam pofta de dulce a copiilor dar si a noastra?

Am observat in ultimii ani o crestere a interesului pentru o alimentatie sanatoasa, pentru produse curate, fara Euri, pentru imbunatatirea stilului de viata in general. Sunt multi cei care au inteles ca sanatatea incepe in farfurie dupa cum sunt totusi inca multi cei care considera ca “de ceva tot trebuie sa mori odata asa ca nu conteaza ce bagi in gura”. Perfect de acord, o alimentatie sanatoasa nu reprezinta cheia spre nemurire dar cu siguranta iti asigura o viata mai indelungata si mai ferita de dureri si pastile luate cu pumnul.

Una dintre problemele cu care ne confruntam chiar in conditiile in care mancam corect este pofta de dulce. De ce? Pentru ca gustul dulce este primul gust pe care il invatam de cand ne nastem, gustul dulce al laptelui mamei ni se “intipareste” in creier pentru toata viata. Ceva dulce mancam atunci cand dorim sa ne simtim bine, ceva dulce ducem de regula cadou copiilor cand mergem in vizita, cu dulce incheiem orice masa festiva, de la zi de nastere la nunta. Dulcele este recompensa suprema, este asociat cu starea de bine si chiar cu dragostea si consideratia (vedeti reclamele de la TV la bomboane).

De ce? Zaharul stimuleaza secretia de serotonina- hormonul fericirii, responsabil pentru reducerea anxietatii si a depresiei. Consumul de zahar elibereaza endorfine, neurotransmitatori produsi de catre creier care ne ajuta sa fim mai calmi si mai relaxati, asadar nu este de mirare ca atunci cand avem o zi proasta sau suntem suparati ne indreptam catre singurul lucru care ne asigura instant o stare de bine: zaharul.

Din pacate insa, zaharul se ascunde astazi intr-o forma sau alta in marea majoritate a produselor pe care le consumam, de la paine la carne (ma uitam chiar zilele trecute in supermarket pe ambalajul de la somon afumat, toate 4 brandurile prezente cu acest sortiment aveau pe eticheta trecut zahar) iar consumul acesta marit de zahar produce efecte negative: diabet, afectarea sistemului imunitar, hiperactivitate, probleme comportamentale, obezitate, etc.

Ca si adult aceasta pofta de dulce mai poate fi controlata, noi constientizam mai usor si suntem capabili sa luam decizii dar ce facem cu copiii? Mai ales cand este vorba despre cei foarte mici? Cum ii facem sa inteleaga si mai ales sa accepte? Cred ca acesta este cu adevarat un proces dificil, dar nu imposibil. Reducerea cantitatii de zahar consumata de catre copii va avea cu siguranta efecte pozitive asupra lor dar si asupra noastra ca adulti.

Iata mai jos 7 metode care pot avea succes in ceea ce priveste controlul cantitatii de zahar consumate dar si in ceea ce priveste pofta de dulce:

  1. Incercati sa introduceti zaharul cat mai tarziu in alimentatia copiilor. Nu le oferiti celor mici: bomboane, sucuri carbogazoase, prajituri de cofetarie, ciocolatele. Alegeti sucuri din fructe proaspat stoarse (dar si acestea ar fi bine sa le diluati cu apa) sau sucuri ambalate care contin 100% suc de fructe fara zahar adaugat. Daca doriti sa le oferiti totusi ceva dulce optati pentru prajiturile facute in casa, retele cat mai simple si care poti fi indulcite cu miere de exemplu, tot un zahar simplu dar care mai contine si ceva minerale sau vitamine.
  2. Hidratare. Uneori pofta de dulce este un semn de deshidratare, asadar chiar daca cel mic va cere o bomboana, oferiti-i intai un pahar cu apa si asteptati cateva minute inainte de a-i oferi ceva dulce.
  3. Fructe si legume dulci. Sunt pline de fibre, creaza senzatia de satietate si chiar daca contin zahar sub forma de fructoza, acesta este absorbit mai lent. Un mar si cateva stafide, o bucatica de dovleac copt sau un morcov, sunt doar cateva exemple perfecte pentru a reduce pofta de dulce.
  4. Evitati indulcitorii artificiali si alimentele cu adaos de zahar. Cititi fiecare eticheta si nu uitati ca zaharul are multe denumiri: fructoza, dextroza, maltodextrina, maltoza, galactoza, sirop de porumb, etc
  5. Activitatea fizica este extrem de importanta pentru un copil, este modul prin care el isi consuma energia si este esential sa faca miscare cat mai mult. Profitati de cate ori puteti de vremea frumoasa in weekenduri si petreceti timp in natura. Jucati-va si voi alaturi de copii, miscarea este buna si pentru adulti.
  6. Evitati stresul. Chiar si copiii pot fi stresati, adaptarea la gradinita, scoala, temele, activitatile diferite, viata sociala si chiar viata de familie pot fi uneori prea mult pentru ei. Cand esti obosit si stresat corpul are nevoie de energie si primul lucru la care pofteste este zaharul, de aceea orele de somn sunt extrem de importante. Copiii cu varste intre 3 si 12 ani au nevoie de 12 ore de somn, iar copiii mai mari, cu varste cuprinse intre 12-18 ani au nevoie de aproximativ 8-10 ore de somn. Faptul ca nu se odihnesc suficient duce la cresterea poftei de dulce, la modificari comportamentale si la o stare de oboseala permanenta.
  7. Produse fara grasimi sau cu continut scazut de grasime. Nu introduceti in dieta copiilor aceste produse, ele au zahar adaugat pentru a compensa lipsa de gust datorata extragerii grasimii. Grasimea este buna pentru cei mici, consumata in cantitati moderate.

Incercati sa urmati acesti pasi simpli si sa urmariti diferenta la cei mici dar si la voi, pentru ca cel mai bine este ca schimbarea sa aiba loc la nivel de familie altfel copilul nu va intelege de ce mami si tati au voie iar el nu.  Schimbarile se fac in timp si cu rabdare, dar va asigur ca rezultatul pe termen lung merita.

 

 

Sursa foto:Pixabay

(Visited 140 times, 1 visits today)

Adauga un comentariu

Adresa ta de email nu va fi publicată. Câmpurile obligatorii sunt marcate cu *

Acest site folosește Akismet pentru a reduce spamul. Află cum sunt procesate datele comentariilor tale.