Ciocolata, bună sau nu?

Ciocolata este desertul favorit al multora dintre noi. Fie că este sub formă de tabletă, într-o prăjitură sau în înghețată, este gustul care produce plăcere și care ne face să ne simțim bine. Pe moment 🙂

Nu toată ciocolata este însă la fel și despre asta este vorba în articolul de astăzi.

Pe piață găsim foarte multe sortimente, de la clasica ciocolată cu lapte, la ciocolată cu fructe, alune, chili sau mentă.

Cu cât procentul de cacao conținut în ciocolată este mai mic, cu atât este mai slabă din punct de vedere al nutrienților.

Atunci când alegem ciocolata, procentul de cacao este foarte important: minim 70 %, ideal 80%.

Gustul ciocolatei determină de cele mai multe ori cantitatea consumată: când mâncăm ciocolată cu lapte, tendința este să nu ne oprim la o singură pătrățică. Gustul foarte dulce, cremos, gras, ne face să revenim și pentru a doua, a treia și gata, nici nu observăm când a dispărut jumătate de tabletă. Când consumăm însă ciocolată cu minim 70% cacao, gustul amărui și bogat ne ajută să ne potolim pofta cu  1-2 pătrățele.

Putem să ne dăm seama de diferențe și citind ambalajele tipurilor de ciocolată:

  • Pe eticheta unui sortiment de ciocolată cu lapte și alune am găsit următoarele ingrediente: zahăr, unt de cacao, lapte praf degresat, masă de cacao, zer praf dulce, grăsime din unt, pastă de alune. Masa de cacao este abia al 4-lea ingredient iar zahărul, primul. Avem  56.1 g zaharuri la 100 g ciocolată, puțin mai mult de jumătate din conținutul tabletei.

  • Ciocolata neagră de mai jos conține masă de cacao, zahăr, unt de cacao, lecitină. Aici, masa de cacao este primul ingredient. În ceea ce privește zaharurile, avem  28 g la 100 g ciocolată.

De ce să consumăm ciocolată neagră și nu ciocolată cu lapte? Pentru că ciocolata neagră este bogată în antioxidanți, magneziu și fier și conform unor studii de specialitate, are efect antiinflamator, este benefică pentru sistemul cardiovascular și ajută la reducerea oboselii și stresului.

Antioxidanții sunt substanțe chimice care protejează împotriva stresului oxidativ. Antioxidanții pot reduce riscul de apariție al cancerului și al bolilor cardiovasculare, îmbunătățesc sănătatea pielii și a articulațiilor, iar ciocolata neagră conține mai mulți antioxidanți decât vinul roșu, merele și ceaiul negru.

Magneziu

În 20 g ciocolată neagră (80% cacao) găsim 52 mg de magneziu, de 5 ori mai mult decât în aceeași cantitate de ciocolată cu lapte. Magneziul este important pentru musculatură, sinteza proteinelor,  sănătatea sistemului osos (este implicat în procesul de absorbție al calciului). Magneziul ajută de asemenea la menținerea energiei la cote ridicate.

 Fier

Fierul este folosit de către organismul nostru pentru a produce hemoglobina (care transportă oxigenul în sânge), este necesar pentru funcționarea sistemului imunitar dar și pentru buna desfășurare a unor reacții biochimice care au loc în organism. În 20 g ciocolată 80% cacao găsim 1.1 mg fier.

Nu aș vrea să înțelegeți că avem liber să mâncăm 100 g de ciocolată pe zi, fie ea și cu 70-80% cacao. Chiar dacă nu are multe ingrediente și  multe zaharuri, este totuși un produs care conține grăsime, iar grăsimea este calorică. Aș vrea să înțelegeți însă că ciocolata neagră este o alegere mai bună, iar consumul moderat poate avea beneficii pentru sănătate.

Și aș mai vrea să scriu ceva pentru părinți, pentru că știu că unii se feresc să ofere ciocolată copiilor. Dintre toate dulciurile procesate din comerț, părerea mea este că ciocolata neagră de calitate este cea mai puțin nocivă. Cea cu eticheta cât mai scurtă, cu cacao din culturi certificate, dacă se poate. Nu putem să punem egal din punct de vedere al conținutului între ciocolata neagră și ciocolata cu lapte/alune. Este suficient cred, să ne uităm pe etichetele de mai sus și să vedem și câte ingrediente conțin cele două sortimente. Atunci când vrei să vinzi un produs dulce, care să creeze dependență, folosești puțină cacao, mult zahăr și multe alte ingrediente pe lângă…

Deși eu recomand ca dulciurile din comerț să fie introduse în alimentația copiilor cât mai târziu, este bine atunci când o facem, să alegem corect. Când vine vorba despre ciocolată, trebuie să facem diferența între ciocolata cu mult lapte și cea neagră. Dacă primul contact al copilului va fi cu ciocolata amăruie, este posibil să se obișnuiască cu acest gust și să îl refuze pe cel foarte dulce al ciocolatei obișnuite.

Iarăși, nici când vine vorba despre copii nu trebuie să exagerăm, nu înseamnă că dacă ciocolata neagră este mai bogată în nutrienți, putem să le dăm o tabletă întreagă odată. Consum moderat este important și pentru ei.

Ca adult, trecerea de la ciocolata cu lapte la cea neagră cu procent mare de cacao nu este simplă, mai ales când vorbim despre obiceiul de a consuma zilnic. Nu este însă imposibil, dacă luăm în calcul beneficiile consumului de ciocolată neagră și faptul că datorită gustului intens, consumăm mai puțină. În plus, avantajele pentru siluetă sunt și ele importante, una este să consumăm o jumătate de tabletă și alta 2 pătrățele. Și să fim serioși, când vine vorba despre ciocolata cu lapte, cine se oprește la două pătrățele?

Eu cred că treaba asta cu alegerile pe care le facem este importantă și cred că ne poate feri și de frustrări. Totul ține de educarea gustului și asta da, se poate face.

 

Citește și:https://carmenradu.ro/nutritie-eu-si-copilul-meu/beneficiile-produselor-apicole/

 

Dacă doriți să fiți la curent cu ultimele articole publicate pe blog, puteți urmări și pagina de Facebook aici

Surse:

https://www.ncbi.nlm.nih.gov/pmc/articles/PMC5456324/

http://doi.org/10.1089/ars.2010.3697

Al Sunni, A., & Latif, R. (2014). Effects of chocolate intake on Perceived Stress; a Controlled Clinical Study. International Journal of Health Sciences8(4), 393–401.

 

Sursa foto:Charisse Kenion on Unsplash

(Visited 539 times, 1 visits today)

2 Comments

  1. Paula 31/08/2019 at 5:07 AM

    Buna, Carmen
    Citind, mi am dat seama ca exact asa e… Cand am mancat ciocolata cu lapte, alune, migdale, niciodata nu m am oprit dupa 1-2 patratele, ci poate dupa 1-2 randuri… Insa, de ceva vreme, am descoperit ciocolata neagra si e adevarat ca te opresti din mancat dupa max 2 patratele.
    Personal chiar imi place mult si mai nou, am obisnuit si fetele (5 ani) tot cu ea si m am bucurat sa vad ca le place la fel fe mult ca orice alta ciocolata “pt copii”, pe care poate o primeau de fiecare data cand venea cineva in vizita. Primesc cate 1 patrat, inainte de antrenament, de 2 ori pe sapt, pt energie 🙂
    Am descoperit ciocolata Heidi Dark cu 85% cacao, cu 14 g zahar si mai nou, gasesti chiar si ciocolata cu 99% cacao.
    O zi frumoasa iti doresc!

    Reply
    1. Carmen Radu 02/09/2019 at 7:11 AM

      Bună! Asta e super! Dacă poți să mănânci cu 85%-90%, e minunat și din punct de vedere al nutrienților dar și al conținutului de zaharuri. E un gust cu care trebuie să te obișnuiești 🙂 Eu mă bucur când reușesc cu clientele mele 75-80% după ciocolata cu lapte, alune etc.

      Reply

Adauga un comentariu

Adresa ta de email nu va fi publicată. Câmpurile obligatorii sunt marcate cu *

Acest site folosește Akismet pentru a reduce spamul. Află cum sunt procesate datele comentariilor tale.