Trebuie să vă mărturisesc din capul locului că cheesecake cu zmeură n-a fost o prăjitură făcută de mine, ci de mătușa mea de la Brașov (mătușă pentru că ăsta e gradul de rudenie dintre noi, altfel doamna în cauză este o tipă foarte faină, doar puțin mai mare ca mine).
Buun, de fiecare dată când ajungem acolo, se coc/gătesc bunătăți. De data asta, a fost rândul unui cheesecake, al cărui topping a fost un jeleu de zmeură. Eu am o rețetă de cheesecake la rece, dar mătușa mea l-a făcut în varianta clasică, la cuptor.
A avut și zahăr, dar la fel, cantitatea redusă față de rețeta originală. Iată cum a procedat și ce a folosit:
Ingrediente
Blat
4 ouă
150 g zahăr
500 g brânză de vaci
500 g mascarpone
100g unt
150 g biscuiți
coajă de lămâie bio
Topping
350-400 g zmeură
1 lingură de zahăr
gelatină alimentară
Biscuiții se fărâmițează în robotul de bucătărie și se amestecă cu untul la temperatura camerei. Se așează într-o tavă de copt rotundă, cu margini detașabile și se presează bine cu o spatulă.
Se bat ouăle, apoi se amestecă cu zahărul, cu cele două tipuri de brânză și coaja de lămâie.
Se toarnă amestecul peste biscuiți și se dă la cuptor la 180 grade pentru aproximativ 40 de minute. Se verifică apoi cu o scobitoare, dacă este nevoie, se mai lasă la cuptor. Ideea e că depinde de cuptor, depinde dacă setezi ventilație sau nu, dacă setezi căldura să vină și de sus și de jos. Recomandarea mea este să urmăriți prăjitura și să o verificați după 30-40 minute.
Cât prăjitura stă la cuptor, puneți zmeura într-o cratiță cu 1 lingură de zahăr și o amestecați din când în când. Trebuie să se înmoaie și să lase zeamă. Când este gata, o strecurați printr-o strecurătoare fină și o pasați cu o lingură pentru a scoate cât de mult suc se poate.
E, aici vine partea cu gelatina, mătușa mea avea un plic cu denumirea originală în maghiară, a folosit 2 lingurițe pentru 150 ml de lichid rezultat în urma fierberii zmeurei. A pus gelatina cât lichidul era cald, ca să se dizolve. Nu știu să vă dau detalii, știu că și pentru mătușa mea și pentru mine a fost o premieră folosirea gelatinei.
Cheesecake-ul se umflă cât stă în cuptor ca un sufleu, apoi scade puțin, e normal, să nu vă speriați că ați stricat prăjitura. După ce a scos-o din cuptor, a lăsat prăjitura să se răcească, apoi a pus deasupra sosul și a băgat prăjitura la frigider. A stat cam o oră, o oră și jumătate, până s-a închegat toppingul.
A ieșit ce vedeți în poza de mai sus, a fost gustoasă și răcoritoare. Sigur că prăjitura putea fi acoperită cu fructe proaspete, dar noi am fost curioase să vedem ce face gelatina aia. Am văzut în multe rețete cum prepară chefii sucul de zmeură strecurat, așa că mătușa mea a zis să încercăm 🙂
Așa cum spun mereu, o felie de prăjitură din când în când nu ne îmbolnăvește, mai ales dacă este făcută în casă și știi exact ce pui în ea, cât de proaspete sunt ingredientele. În ceea ce privește cantitatea de zahăr, aici puteți jongla după gust, ca să o reduceți.
Ca să fiu corectă, mătușa mea își notase rețeta de pe internet, eu nu știu de unde vine originalul. Poate o recunoaște vreun food blogger, ca să știu către cine merge creditul 😉
Poftă bună la cheesecake cu zmeură!
Citește și:
https://carmenradu.ro/nutritie-eu-si-copilul-meu/singura-dieta-cu-care-sunt-de-acord/
https://carmenradu.ro/retete/clatite-sarate/
Dacă doriți să fiți la curent cu ultimele articole publicate pe blog, puteți urmări și pagina de Facebook aici
Sursa foto: Arhiva personală
Prajiturile mele preferate. Poate ma incumet sa le si fac.
Nici eu n-am făcut niciodată cheesecake copt, eu am o variantă la rece. Dra să știi că n-a durat mult pregătirea, din câte am văzut 🙂