Campania de conștientizare a ingredientelor: Bio/Eco

Campania de conștientizare a ingredientelor continuă, un scurt reminder despre ea găsiți în următoarele articole:

Etichete de mezeluri

Etichete de produse lactate

Etichete de cereale și făinuri

Etichete de sucuri de fructe din concentrat

Articolul de astăzi este despre produsele certificate Bio/Eco pentru copii și nu numai. Cuvintele astea două, ecologic sau bio ne fac de multe ori să ne deschidem larg portofelele cu speranța că atât noi cât și copiii noștri vom mânca un produs mai sănătos.

De cele mai multe ori așa este, un ulei provenit din agricultura ecologică de exemplu, unde nu se folosesc ierbicide, fertilizatori și alte substanțe chimice, este mai bun decât unul provenit din agricultura convențională. La fel stă treaba și cu laptele, carnea, legumele și fructele.

Cu toate acestea, există multe alte produse procesate pe al căror ambalaj apare certificarea Bio sau Eco însă asta nu înseamnă că ele sunt complet lipsite de aditivi. Iată mai jos câteva exemple:

 

Budincă de vanilie

 

N-avem timp să facem repede ceva bun pentru copil (ni se întâmplă tuturor) și ne gândim că o gustare Bio sau Eco sigur e mai sănătoasă decât una clasică. Budinca conține zahăr din trestie de zahăr și sirop din zahăr caramelizat.

 

Baton Eco cu fulgi de cocos pentru copii

 

Conține sirop de orez, sirop de agave, miere, avem deja trei tipuri de îndulcitori adăugați. Ce îmi mai “place” la eticheta asta este crema de lapte praf. Mărturisesc că de asta n-am auzit până acum…

 

Lapte de soia

 

Conține zahăr brun din trestie de zahăr. Soia cel mai probabil nu este modificată genetic ( în culturile bio/eco nu ai voie să folosești nimic modificat genetic) iar acesta este un lucru bun. Cu toate acestea, are zahăr adăugat.

Biscuiți

Conțin zahăr, miere și ulei de palmier.

Iată așadar că și etichetele unor produse certificate Bio sau Eco ar trebui citite pentru că, pe lângă ingredientele mai curate, uneori mai există și altele pe care poate le trecem cu vederea.

După cum ați văzut pe etichetele de mai sus, zaharurile sunt cele adăugate în cantitate mai mare sau mică produselor. Rolul lor este acela de a da un gust mai bun produsului și de a-l conserva.

Din păcate, așa ajungem să consumăm mai mult decât trebuie. Conform recomandărilor OMS, un adult nu ar trebui să consume mai mult de  25 grame de zahăr pe zi (6 lingurițe) iar un copil în jur de 3-4 lingurițe.

Îl punem în ceai, îl mâncăm în biscuiți Bio sau obișnuiți, în pâine, mezeluri, diferite sosuri, budinci, sucuri și cu siguranță atât noi cât și copiii ajungem să depășim cantitatea zilnică. Consumul acesta mare de zahăr este unul dintre factorii care au dus la creșterea obezității infantile la nivel mondial, lucru deloc îmbucurător. Nici țara noastră nu stă prea bine la capitolul acesta din păcate…

Scopul  Campaniei de conștientizare a ingredientelor  pornită la începutul anului și desfășurată acum alături de Alina Trifu de la iHealth-Eating for Tomorrow, nu este acela de a transmite mesajul că trebuie să ne mutăm cu toții la țară și să devenim fermieri, deși pentru unii poate fi o viață minunată.

Scopul campaniei este acela de a transmite faptul că trebuie să ne informăm și să alegem în cunoștință de cauză. Să știm ce punem în farfurie, să știm ce alegem să mâncăm mai des sau mai rar. Eu sper că mesajul nostru a fost înțeles și dacă unii dintre voi în urma articolelor noastre au decis să petreacă puțin mai mult timp la raft pentru a verifica etichetele, misiunea noastră a fost îndeplinită cu succes.

Să nu uităm că sănătatea este cel mai de preț dar pe care îl primim la naștere, este păcat să-l pierdem!

 

Dacă doriți să fiți la curent cu ultimele articole publicate pe blog, puteți urmări și pagina de Facebook aici

 

Sursa foto: Pixabay

(Visited 58 times, 1 visits today)

6 Comments

  1. valerica 04/08/2017 at 4:00 PM

    unele produse sunt de a dreptul hilare cu denumirile lor de eco si cu o lista de ingrediente cat o compunere de a copilului meu la scoala.
    e bine sa ne autoeducam sa citim etichetele si e bine ca exista oameni ca voi care ne aduc aminte sa facem asta 🙂

    Reply
    1. Carmen Radu 04/08/2017 at 4:53 PM

      Asta zic și eu că e important, să citim etichetele și să știm ce mâncăm. Cu toate că pentru a avea certificarea eco/bio sunt mulți pași de urmat și nu ușori, asta nu înseamnă că un produs finit e lipsit de zaharuri adăugate de exemplu. Măcar să știm și să alegem conștient.

      Reply
  2. DaddyCool.ro 06/08/2017 at 2:06 PM

    Felicitări pentru demers! E super duper truper util! 😀

    Reply
  3. Leagan bebe 16/08/2017 at 7:59 PM

    Un articol super fain . Felicitari pentru tot ceea ce faceti

    Reply

Adauga un comentariu

Adresa ta de email nu va fi publicată. Câmpurile obligatorii sunt marcate cu *

Acest site folosește Akismet pentru a reduce spamul. Află cum sunt procesate datele comentariilor tale.