Bunica și mama făceau ardei umpluți cu carne sau cu orez și ciuperci, în post. Îmi aduc aminte că nu mă dădeam în vânt după ardei, mi se păreau amărui, dar în schimb îmi plăcea umplutura. De post sau nu.
Eu folosesc la gătit ardeii kapia, acum am făcut ardei umpluți cu linte, hrișcă și brânză feta. Proteinele vegetale își au locul lor într-o alimentație echilibrată, așa că nu mă feresc să le pun în planul alimentar al familiei mele.
Diferența între proteinele vegetale și cele de origine animală este că primele nu conțin toți aminoacizii esențiali sau îi conțin, dar în cantități foarte mici. În acest caz, pentru a beneficia de toți aminoacizii esențiali, trebuie să avem în alimentație o combinație de proteinele vegetale din leguminoase, cereale, pseudocereale, nuci.
Eu am ales combinația dintre linte roșie și hrișcă și mi-a plăcut ce a ieșit.
Lintea roșie este printre sursele mele favorite de proteine vegetale. Este bogată în fibre, calciu, magneziu, potasiu, folați și niacină și conține 23.8g proteine/100g.
Hrișca este o pseudocereală bogată în zinc, magneziu, fosfor, seleniu, folați și nu conține gluten.
Iată mai jos și rețeta de ardei umpluți cu linte, hrișcă și brânză feta:
INGREDIENTE
- 6-7 ardei kapia (aleși să fie cât mai drepți)
- 5 linguri de linte roșie
- 5 linguri boabe de hrișcă
- 2 morcovi
- 1 ceapă roșie
- 1 legătură pătrunjel
- 150 g brânză feta
- sare,piper, boia, cimbru uscat
PREPARARE
Am spălat lintea și hrișca și le-am pus la fiert în apă cu sare, în două oale diferite. Ambele alimente fierb în aproximativ 15 minute. Le-am scurs și apoi le-am pus împreună într-un castron.
Am tocat mărunt morcovii și ceapa și le-am pus într-o tigaie cu puțină apă și condimente, la fiert. Când s-au înmuiat morcovii și a scăzut apa de tot, am oprit focul. Atenție la cantitatea de sare folosită, mai ales dacă brânza pe care o veți folosi este sărată.
Eu am ales să nu adaug ulei la gătit, a fost brânza suficient de grasă. Dacă gătiți însă varianta de post, puteți adăuga 1-2 linguri de ulei de măsline în compoziția pentru umplutură.
Am tocat pătrunjelul mărunt și am sfărâmat și brânza feta în bucăți mici, apoi le-am amestecat cu lintea, hrișca morcovii și ceapa. Am pregătit ardeii pentru umplut: le-am tăiat câte un capac în zona codiței și i-am curățat de semințe.
Am încălzit cuptorul la 180 g. Am umplut apoi ardeii cu amestecul de linte și hrișcă și i-am pus într-o tavă, pe hârtie de copt. I-am băgat în cuptor pentru aproximativ 20 de minute, până încep să se „stafidească”. Este posibil să mai lase zeamă în tavă, nu-i nimic dacă se întâmplă așa.
Se pot servi cu iaurt sau cu salată verde. Dacă nu puneți brânză feta, poate fi un fel de mâncare de post foarte gustos.
Mie mi-a ajuns umplutura pentru 7 ardei, dacă doriți, puteți face și mai puțini, mai reduceți din cantitatea de umplutură. Sau, dacă vă rămâne umplutură, o puteți mânca fix așa, alături de salată verde.
De încălzit a doua zi i-am încălzit tot în cuptor, deși merg foarte bine și într-o tigaie în care puneți și puțină apă, la foc mic și acoperit cu un capac.
Poftă bună!
Consultanță:
https://carmenradu.ro/despre-mine/consultanta/
Dacă doriți să fiți la curent cu ultimele articole publicate pe blog, puteți urmări și pagina de Facebook aici
Sursa foto:arhiva personală