Pentru că alimentația copiilor este unul dintre subiectele des abordate aici pe blog sunt curioasă cum stau lucrurile și prin alte țări. O să încep cu SUA, așadar am rugat-o pe Raluca Loteanu care locuiește în acest moment acolo să ne povestescă puțin cum stă treaba cu mâncarea atât la nivel de familie dar și în grădinițe.
Raluca este o mămică foarte deschisă și preocupată de tot ceea ce presupune dezvoltarea armonioasă și sănătoasă a puiului ei și iată mai jos ce ne povestește despre acest subiect:
- Pentru că ştiu că alimentaţia corectă este una dintre preocupările tale, te–aş ruga să–mi spui care este diferenţa dintre România şi America din punctul acesta de vedere.
Încă de dinainte să ne mutăm aici, citisem că alimentaţia copiilor din America nu este tocmai sănătoasă, dar mi-am imaginat că este o chestiune de alegere şi că voi putea să menţin uşor o dietă echilibrată şi sănătoasă pentru Bogdan. Realitatea a fost însă diferită şi am fost uimită să descopăr că este o adevărată provocare să întocmesc un meniu sănătos. Marile lanţuri de supermarket-uri (de exemplu Walmart) vând preponderent mâncare nesănătoasă: produse cu mult zahăr, semipreparate cu multe ingrediente de tip E-uri, chiar şi alimente destinate copiilor cu un conţinut nutritiv foarte nesănătos. Ca un exemplu, în marile lanţuri de magazine este foarte dificil să găseşti pâine care să nu aibă zahăr sau cereale fără zahăr (de fapt, încă nu am găsit deloc cereale fără zahăr, ci doar cereale cu îndulcitori sintetici, care nu mi se par o varianta bună). Am reuşit însă să găsim o alternativă sănătoasă în lanţul de magazine Whole Foods, unde găsim preponderent produse organice şi bio, însă asta presupune preţuri considerabil mai mari decât la alte magazine. Din ce am observat, meniul multor familii din America se bazează preponderent pe produse semipreparate sau chiar fast-food şi lucrul acesta se reflectă foarte clar în statisticile legate de problemele de greutate ale copiilor.
- Cât de multă importantă acordă o mama în America modului în care îşi hrăneşte copiii?
În această privinţa, părerea mea de până acum este bazată doar pe ceea ce văd că se află în coşurile de cumpărături ale mamelor şi pe ceea ce îi văd pe copii consumând la restaurante, dar cred că aceste două elemente definesc foarte bine modul în care este abordată alimentaţia copiilor aici. Există o categorie de părinţi care acordă o atenţie deosebită alimentaţiei şi chiar încearcă să găsească alternative sănătoase prin multitudinea de oferte nesănătoase din magazine, însă aş spune că ei sunt o minoritate. Majoritatea părinţilor nu se feresc să le ofere copiilor încă de mici dulciuri cu mult zahăr, cartofi prăjiţi sau tot felul de alte alimente de tip fast-food. După părerea mea, mâncărurile semipreparate din magazine sunt de asemenea foarte nesănătoase, însă ele fac parte din dietă zilnică a multor copii. Este de ajuns să citeşti eticheta acelor produse pentru a vedea cât de puţin nutritive sunt ele cu adevărat, însă în contextul unei vieţi agitate mulţi americani apelează la ele pentru a pregăti repede şi uşor mesele.
Din punctul meu de vedere, există şi o lipsa acută de informare la nivelul părinţilor în ceea ce priveşte o alimentaţie sănătoasă. Deşi sunt desfăşurate tot felul de campanii de informare şi conştientizare în legătură cu pericolele unei alimentaţii nesănătoase, ele nu au impactul dorit şi nu par a aduce o schimbare reală în familiile americane.
Magazinele oferă atât de multe alternative uşoare, rapide şi ieftine pentru mesele copiilor încât puţin părinţi mai sunt dispuşi să investească timp şi bani într-o alimentaţie cu adevărat sănătoasă.
- Cum este mâncarea în grădiniţe? Sunt respectate principiile alimentare corecte?
Deocamdată Bogdan nu merge la grădiniţă aici, dar am mers să vizităm mai multe grădiniţe şi am cerut sfaturile mai multor părinţi de aici, aşa că am putut să ne facem o impresie despre cum stau lucrurile. Există un trend că în grădiniţele mai bine cotate să se acorde o atenţie mai mare alimentaţiei şi să fie eliminate gustările nesănătoase. Marea diferenţă faţă de România este că la multe dintre grădiniţele de aici din California, copiii vin cu prânzul de acasă, exact aşa cum copiii de şcoală îşi aduc masă de prânz de acasă. Acest fapt aduce o oarecare libertate oferită părintelui de a-i oferi copilului ceea ce consideră el că este sănătos şi de a nu depinde de meniul grădiniţei.
De exemplu, la una din grădiniţele pe care noi o luăm în considerare pentru Bogdan (datorită altor aspecte, nu a alimentaţiei) există fie varianta de a aduce prânzul de acasă, fie de a-l comandă de la firma de catering cu care grădiniţă are contract. Că să vedeţi ce alternative există în meniul de catering, puteţi să va uitaţi aici – https://www.choicelunch.com/food – şi să va faceţi o idee despre ce variante de mese sunt disponibile. În afară de masă de prânz, copiii primesc două gustări pe zi oferite de grădiniţă, care conţin fructe şi legume.
- Cum v-aţi adaptat voi stilului de alimentaţie? Reuşeşti să păstrezi echilibrul pe care îl aveai în România?
Noi ne-am adaptat greu la stilul de alimentaţie, mai ales până să descoperim magazine cu produse sănătoase care să ne ofere alternative. Ţin minte că în primele două săptămâni Bogdan nu a mâncat mai nimic în afară de piure, somon, paste şi pui, cam singurele lucruri care erau similare cu ceea ce era obişnuit acasă. Clar simte lipsa mâncărurilor româneşti, la fel cum o simţim şi noi.
Echilibrul de acasă s-a pierdut puţin şi deşi încerc să găsesc alternative sănătoase simt că alimentaţia lui era mult mai bună în România. De exemplu, noi mâncăm relativ des la restaurant, mai ales când călătorim, şi aici rareori găseşti mâncare sănătoasă la restaurant. Dacă în România puteam comanda mereu carne la grătar cu piure şi el era mulţumit, aici de obicei comandă Mac&cheese (un fel de paste cu brânză), pentru că de multe ori este cel mai “sănătos” preparat din meniu. Am reuşit să îl ţinem în continuare departe de fast-food (cu excepţia unor cartofi prăjiţi “furaţi” o dată de la Adrian 🙂 ) şi încă nu consumă dulciuri (cu excepţia îngheţatei pe care o cumpărăm ocazional în vacanţe şi a cerealelor pentru copii care conţin totuşi zahăr), dar simt că sunt multe lucruri pe care trebuie să le îmbunătăţesc în meniul nostru şi încă sunt în căutarea de soluţii pentru a face asta.
- Cât de activi sunt copiii? Fac sport în mod regulat sau sunt legaţi mai mult de TV, tablete, etc?
Noi locuim în California, care este un stat puţin atipic pentru SUA datorită populaţiei foarte neomogene, cu mulţi imigranţi din toate colţurile lumii, dar şi a climei calde care permite mult timp petrecut pe afară, aşa că situaţia de aici nu este neapărat relevantă pentru America.
În California pot spune că văd un echilibru foarte bun între timp petrecut afară si timp în faţa ecranelor. Copiii stau mult timp în parc, iar în şcoli şi grădiniţe există pauze petrecute exclusiv în curte, făcând mişcare. De exemplu, lângă unul dintre parcurile unde mergem noi, este o şcoală publică, aşa că văd curtea lor deseori şi îi văd pe copii foarte activi. Cei mici au un loc de joacă în curte, cu tobogan şi spaţiu de cațărat, cei mari de obicei joacă baschet pe tot parcursul pauzei. Pentru mine este o bucurie să văd asta, mai ales la copiii mai mari, care nu stau în faţa telefoanelor în pauză, ci preferă să facă mişcare.
La nivelul întregii Americi însă, situaţia este mult mai tristă. Am scris recent un articol pe blogul meu despre efectele nocive ale televizorului şi astfel am avut ocazia să mă documentez despre cum stau lucrurile aici. Din păcate, mulţi părinţi îşi lasă copiii încă de bebeluşi în faţă televizorului pentru nenumărate ore pe zi. Studii făcute în anii trecuţi au arătat că în America un copil cu vârstă între 2 şi 5 ani petrece 32 de ore pe săptămâna în faţă televizorului, fie urmărind posturi TV, fie uitându–se la DVD-uri sau jucându–se pe console. Mie cifra aceasta mi se pare de necrezut, mai ales fiind vorba de copii aşa mici, însă ea este o realitate în multe familii americane.
Ştiu că toate lucrurile pe care le-am povestit aici pot părea o critică la adresa stilului de viaţă din America, dar nu aceasta este intenţia mea. Cred sincer că americanii au multe de îmbunătăţit la capitolul alimentaţie şi se vede că există eforturi în acest sens, chiar dacă deocamdată ele nu au efectele dorite. Însă există multe alte aspecte ale vieţii de zi cu zi în care viaţa aici este mult mai bună pentru copii şi cred că este important să spun asta, pentru că nu aş vrea că la finalul acestui interviu să rămână în gândul cititorilor doar aspectele negative despre care am povestit.
Lecţia învăţată de mine aici este că alimentaţia sănătoasă este o alegere care uneori face lucrurile puţin mai complicate pe moment, dar care pe termen lung are beneficii care merită din plin efortul de acum. Trăind acum într-o ţară în care alegerile alimentare nesănătoase sunt atât de la îndemână, am ajuns să preţuiesc şi mai mult produsele sănătoase şi să înţeleg mai bine ca niciodată cât de importante sunt ele mai ales pentru cei mici.
Pe Raluca o puteți găsi pe www.ralucaloteanu.ro sau pe blogul în limba engleză lansat recent www.playfulnotes.com
Sursa foto: Pixabay