Acum două săptămâni, sâmbătă, am ajuns cu Tudor la Urgență. Când s-a trezit dimineață, avea fața și mâinile umflate. Edem în toată regula. Nu mă așteptam ca ceva ce a debutat ca o iritație pe piele, să se agraveze atât de tare încât să fie necesară o injecție cu cortizon…
Totul a început joi seara, când, după înot, soțul meu a observat că pieptul și spatele lui Tudor arătau ca atunci când ai pielea de găină. Nu avea mâncărimi, nu-l deranja. Avea și pe față vreo două, trei umflături. Până a doua zi, cele de pe corp s-au estompat, i-au mai rămas doar cele de pe față.
Vineri seara, pentru că cele de pe față n-au dispărut, am decis să-i dau un antihistaminic ușor ( îl am în casă, este recomandat de către medic, pentru că primăvara Tudor mai face o ușoară rinită alergică la fân).
Sâmbătă dimineața, cu tot antihistaminicul administrat, avea fața și mâinile umflate, motiv pentru care l-am înhățat de o aripă și direct la Urgență am ajuns.
Am intrat destul de repede, diagnosticul a fost urticarie și s-a finalizat cu o injecție cu cortizon, continuarea tratamentului cu antihistaminic și regim alimentar. Nu reușesc să-mi dau seama nici acum de la ce a putut face asta, cert este că voi urma sfatul doamnei doctor Manda, voi discuta și cu un alergolog.
Trecând peste momentul injecției, când Tudor a urlat cât l-au ținut plămânii iar eu mi-am revăzut copilăria plină de penicilina V injectabilă, m-a pus pe gânduri în afară de cauza urticariei, regimul alimentar.
Nu din cauza faptului că Tudor trebuia să mănânce 5 zile mâncare gătită dietetic și să nu fie expus unor alimente cu potențial alergen, ci din cauza faptului că am realizat brusc că sunt copii și adulți pentru care asta este un stil de viață.
Să înveți să alegi și să te ferești.
Nu cred că este ușor, deși în mod clar alimentele pe care le avem acum la dispoziție sunt mult mai variate.
Cred că după ce ce treci de șocul inițial, descoperi că poți găti gustos eliminând alergenii. Eu am experimentat puțin asta în zilele cu regim și după întrebarea inițială ‘În afară de supă și grătar, ce-i mai dau?’, mi-am dat seama că am ce.
Am făcut chiar și chifteluțe din piept de curcan la cuptor cu puțin parmezan și pătrunjel, deși așa simple, nu’s chiar raiul papilelor gustative, dar asta a fost.
Acum a trecut, am reintrodus toate alimentele și Tudor este bine.
Tot discutând însă despre alergii și intoleranțe, mi-am dat seama că sunt multe, foarte multe cazuri la copii dar și la adulți: la ou, proteina din lapte, gluten, produse apicole, alune, caju, căpșune, chiar și la banalul morcov.
Și mă întreb dacă tot atât de multe cazuri erau și acum 20-30 ani sau s-a întâmplat ceva în ultimii ani și am devenit mai vulnerabili? Să fie de vină alimentele pe care le avem la dispoziție? Apa pe care o bem? Aerul?
Am aici un articol scris de mămica unei fetițe cu alergii alimentare, în care explică modul în care a gestionat ea problema. Eu rămân totuși cu întrebările de mai sus în minte…
Aș fi mai fi curioasă să aflu dintre voi, cei care ați citit articolul, câți suferiți de vreo alergie/intoleranță? Câți aveți un astfel de caz în familie sau printre prieteni?
Eu sper ca episodul prin care am trecut cu Tudor să nu se mai repete și poate, la un moment dat, voi afla și răspunsurile la întrebări.
LATER EDIT: Uneori, lucrurile se întâmplă la timpul lor, așa că ieri am aflat despre evenimentul organizat de către AREA, Asociația Română de Educație în Alergii: pe data de 7 mai, cu ocazia Zilei Mondiale a Astmului, va avea loc vernisajul unei expoziții de pictură-manifest, care va cuprinde lucrările unor copii și tineri extrem de talentați. Fondurile strânse vor fi folosite pentru achiziționarea unor dispozitive care facilitează administrarea medicației inhalatorii folosită în tratamentul astmului, dispozitive care vor fi donate către Secția I Pediatrie INSMC Alessandrescu Rusescu.
Vernisajul expoziției va fi organizat începând cu ora 17 , iar tablourile vor fi expuse în foaierul Teatrului de Comedie București în perioada 7 – 12 mai. Persoanele interesate de achiziționarea lor pot trimite începând cu data de 23 aprilie și până în date de 11 mai un e-mail către adresa contact@educatie-alergii.ro cu numele tabloului ales și valoarea licitată. Tablourile licitate pot fi ridicate în ultima zi a expoziției.
Aici găsiți mai multe detalii: https://www.educatie-alergii.ro/galeria-virtuala-sa-respiram-prin-culoare/
Dacă doriți să fiți la curent cu ultimele articole publicate pe blog, puteți urmări și pagina de Facebook aici
Sursa foto: arhiva personală și Pixabay