Prin anul întâi de facultate am descoperit că trebuie să port ochelari. Înițial am crezut că am dureri de cap din cauza oboselii acumulate în timpul sesiunii, dar în urma controlului oftalmologic, m-am ales cu ochelari pentru corectarea vederii la distanță.
N-am fost foarte fericită, dar m-am consolat o perioadă cu lentile de contact și apoi cu modele de ușoare de ochelari. Cel mai neplăcut lucru este faptul că iarna când intru într-o încăpere, mi se aburesc ochelarii și trebuie să-i șterg 🙂
Recent, am fost și cu Tudor la un control, al doilea din viața lui. Așa am cunoscut-o pe doamna doctor Roxana Cozubaș, amabilă și prietenoasă, pe care am rugat-o să-mi și răspundă la câteva întrebări de “sezon”: alegerea ochelarilor de soare pentru adulți și copii.
- De ce este important să ne protejăm ochii de razele UV?
Cel mai important aspect de reţinut pentru radiaţiile ultraviolete este faptul că acestea sunt invizibile! De aici, este lesne de înţeles că nevăzând pericolul cu ochiul liber, este bine să ne protejăm de ele cât mai corect.
Razele UV sunt de 3 tipuri – UVA (ajung neabsorbite la nivelul pământului şi al ochilor), UVB (absorbite parţial de atmosferă) şi UVC (absorbite complet de atmostferă). La nivel ocular nu se cunoaşte nici un beneficiu în ceea ce priveşte expunerea la soare, ba din contră. Afecţiunile determinate de radiaţiile UV sunt foarte variate – de la cele mai simple (pterigion, pingueculă, sindrom de ochi uscat etc), până la cele mai complicate (cataractă), uneori ireversibile (degenerescenţă maculară legată de vârstă).
Putem preveni bolile oculare legate de expunerea la UV, protejându-ne cu ajutorul ochelarilor de soare cu filtru 100% împotriva UVA şi UVB (UVB sau până la 400 nm).
2. Ochii copiilor trebuie să fie protejați? Începând cu ce vârstă le putem pune ochelari de soare?
Ochii copiilor (încă de la vârsta de 2-3 ani) trebuie şi ei protejaţi de radiațiile ultraviolete, prin utilizarea ochelarilor de soare corespunzători vârstei. Structurile oculare sunt încă incomplet dezvoltate, iar efectul este cumulativ în timp, deteriorarea cristalinului începând încă din copilărie.
În cazul copiilor, purtarea ochelarilor de soare trebuie să fie ocazională, atunci când sunt expuşi la soare puternic – mare, munte, câmpii deschise. Vă recomand achiziţionarea lor din magazinele de optică medicală sau din clinici oftalmologice, pentru a fi siguri că produsele sunt originale şi, mai ales, fără potenţial de a deteriora vederea sau structurile oculare expuse radiaţiilor.
3. Cum alegem ochelarii de soare pentru adulți și copii?
Dincolo de aspectul estetic (forma ramei, accesoriile de pe braţ, personajele de desene animate), sunt câteva detalii tehnice la care trebuie să fim atenţi la alegerea ochelarilor de soare:
- marcajul CE de pe braţul ochelarilor (conformitate europeană)
- protecţia de 99-100% la UV (până la 400 nm)
- categoria filtrului lentilelor – cel mai popular filtru este cel de categoria 3 (care blochează 80-90% din cantitatea de lumină care trece prin lentilă), însă există şi categoria 4 (blochează 95% din informaţia luminoasă), dar care sunt interzişi la condus sau copiilor.
O protecţie suplimentară este data de lentilele polarizate, filtrul conţinut de ele având rolul să elimine lumina reflectată, respectiv strălucirile orbitoare percepute în medii puternic reflectante (condus, zăpadă, nisip, asfalt).
Un alt beneficiu este dat de filtrul antireflex situat pe partea concavă (dinspre interior) a lentilei, cu rol în perceperea unor imagini clare, bine definite.
Ce se întâmplă dacă alegem la întâmplare aceşti ochelari, fără să urmărim aceste filtre? În spatele unei lentile închise la culoare, pupila se dilată, iar în înteriorul ochiului intră o cantitate mai mare de radiaţie dăunătoare. Astfel, toate structurile ochiului sunt extrem de expuse, iar filtrele naturale (pupila, pleoapele, genele) nu mai sunt folosite la fel ca şi când ochiul este fără ochelari de soare. Aşadar, decât să vă cumpăraţi o pereche de ochelari despre a caror provenienţă nu sunteţi convinşi că este în regulă, mai bine nu purtaţi deloc ochelari de soare!
4. În cazul în care purtăm ochelari de vedere, care variantă este mai bună, alegerea unor lentile heliomate sau a unei alte perechi de ochelari cu protecție?
De la bun început trebuie să facem o precizare – ochelarii de vedere nu exclud ochelarii de soare. În ziua de azi, tehnologia a evoluat foarte mult, iar persoanele care poartă ochelari de vedere pot beneficia de ochelari de soare cu dioptrii. Pe de altă parte, mai există disponibile şi lentilele fotocromice (heliomate) care reacţioneaza la UV din atmosferă, funcţie şi de cantitatea de lumina şi temperatura ambientală.
Aşadar, cu atât de multe opţiuni, ce alegem? Aşa cum avem sandale, pantofi de alergat, cizme, balerini şi papuci de plajă, nu putem avea pretenţia ca o singură pereche de ochelari să ne satisfacă vederea egal, în toate situaţiile enumerate mai sus.
Pentru o persoana care lucrează mult în interior şi, ocazional mai stă şi în aer liber, cei mai potriviţi sunt ochelarii de soare cu dioptrie (pe care să îi poarte strict când are nevoie). Pentru o persoană activă atât în interior cât şi în exterior (un agent de vânzari, de exemplu), sunt mai potriviţi ochelarii cu lentila fotocromică, pentru a nu schimba mereu ochelarii. Practic, acele lentile se vor închide afară, iar în interior devin transparente, ca ochelarii de vedere.
5. Dacă purtăm lentile de contact, ochii au nevoie de îngrijire specială pe timpul verii când temperaturile sunt ridicate?
În general, purtătorii de lentile de contact trebuie să acorde o importanţă mai mare igienei locale. La temperaturi ridicate, ne putem aştepta ca nivelul de lacrimi naturale să fie mai mic, astfel că este necesar ca pacientul să aiba asupra lui un flacon de lacrimi artificiale pentru a-şi administra atunci când este cazul. În afară de acest lucru, vântul, praful sau particulele de nisip care intră în ochi, pot da bătăi de cap în acest sezon. Prima măsură de ajutor este să îndepărtaţi lentilele, să spălaţi ochii cu apă din abundenţă şi, dacă este totul în regulă, să aplicaţi lentilele după ce le-aţi spălat cu soluţia specială de îngrijire zilnică. Dacă nu sunteţi sigur ce trebuie să faceţi, cel mai bine mergeţi la un medic oftalmolog sau măcar la farmacie (însă precizaţi că sunteţi purtător de lentile de contact).
Iată că mai important decât să fim la modă, este să ne protejăm corect ochii. Eu cred că ochelarii de soare trebuie achiziționați numai din magazine specializate, iar în ceea ce îi privește pe copii, variantele cu urechi de Minnie sau Mickey sau orice alt personaj sunt în regulă doar dacă oferă protecția corectă.
Să fiți sănătoși!
Dacă doriți să fiți la curent cu ultimele articole publicate pe blog, puteți urmări și pagina de Facebook aici
Sursa foto: pixabay