Nouă ne place să gătim. În doi, în trei, tot muncă de echipă se numește. Tudor a pus mâna pe cuțit prima dată la 2 ani și 10 luni, a învățat în timp să-l folosească corect, cu toate că s-a mai și zgâriat la început. Împreună am făcut și paste de casă (n-a contat că bucătăria arăta ca după ninsoare), dar și salate sau deserturi.

Cu toate că am mai mult de strâns atunci când participă și el, îl primesc în bucătărie, consider că este cel mai bun mod de a lua contact cu alimentele pe care le consumă și a fost mereu un mod perfect de a introduce ceea ce refuza. Că nu punea gura pe morcov pe la 2 ani și acum îl șterpelește și fuge cu el să-l ronțăie, este doar un exemplu.

Gătitul cu copiii poate fi amuzant, iar o masă în familie pregătită cu drag, este mult mai plăcută decât una la restaurant. Totul e să avem puțină răbdare la strâns.

Buuun, aseară am hotărât împreună cu Tudor să pregătim cina, cât domnul casei a fost ocupat cu montarea unui corp nou de bibliotecă. Am ales să gătim cod cu fasole la abur și couscous.

Codul este peștele pe care Tudor îl acceptă în perioada asta, crapul, somonul și păstrăvul văd că nu-i mai plac deocamdată. Carnea de cod este bogată în proteine, omega 3 și vitaminele B3, B6 și D, iar gustul ei neutru îl face ușor de acceptat de către juniorul nostru. Fasolea în schimb, este printre legumele lui preferate, dacă mai are și un strop de usturoi, o mănâncă fără să facă mofturi. Asta ca să știți de ce vara avem mereu fasole verde în sacoșă, când venim de la piață. În extrasezon însă, prefer varianta congelată, în locul celei conservate la borcan.

Iată și cantitățile pe care le-am folosit pentru 3 porții:

450 g fasole verde păstăi

4 linguri de couscous

10-12 roșii cherry

3 căței de usturoi

ulei de măsline

sare după gust

câțiva fulgi de chili

4-5 bucăți file de cod, depinde de mărimea lor

Am ales să gătim peștele și fasolea la abur, pentru că este una dintre cele mai sănătoase metode de a pregăti mâncarea, aceasta își păstrează mult mai bine nutrienții.

Tudor a tăiat roșiile cherry în bucăți și a zdrobit 3 căței de usturoi (aici l-am ajutat și eu).

 

Peștele și fasolea au stat la abur 15 minute, timp în care am pus am pus 200 ml de apă la fiert pentru couscous. Pe acesta l-am pus într-un castron rezistent la temperatură mare, am pus puțină sare și când apa a fiert, am turnat-o peste couscous, atât cât să-l acopere puțin. Am acoperit castronul cu o farfurie. Este important să nu plecăm de lângă el, în maxim 1 minut cu ajutorul unei furculițe trebuie să-l amestecăm, să-l afânăm, pentru că altfel se lipește. Putem gusta, și dacă nu ni se pare făcut, mai putem adăuga puțină apă.

După ce aparatul cu abur s-a oprit, într-o tigaie ceramică am pus roșiile cherry, usturoiul, fasolea și deasupra am turnat 1 lingură de ulei de măsline și un strop de sare. La foc mic, am amestecat câteva minute astfel încât să se îmbine aromele.

Am pus apoi în farfurie puțin couscous, fasole și pește, iar deasupra am presărat câțiva fulgi de chili pentru aromă. Da, Tudor mănâncă puțin picant 🙂

Totul a durat maxim 30 de minute, cu tot cu ajutorul lui Tudor, care, între noi fie spus, nu este tocmai cea mai răbdătoare persoană din lume. Totuși, când gătim, văd că își menține concentrarea. Pe măsură ce crește, mă pot baza mai mult pe el și sper sincer să-i placă să bucătărească și când va fi mai mare.

Când gătim împreună, discutăm și despre ingrediente și sper că toate informațiile astea despre mâncare, îl vor ajuta să învețe că de alegerile pe care le va face, va depinde și cât de sănătos va fi. Să-l țin sub un glob de sticlă este exclus, dar poate că ăștia 7 ani de acasă vor conta nu doar pentru buna lui creștere, ci și pentru educația lui alimentară. Eu zic să gătim cu copiii în „restaurantul de acasă” pentru că e distractiv și educativ, iar curățenia în bucătărie dacă este tot muncă de echipă, nu va fi o problemă chiar așa de mare.

Spor la gătit!

 

Dacă doriți să fiți la curent cu ultimele articole publicate pe blog, puteți urmări și pagina de Facebook aici

 

Sursa foto: arhiva personală

 

 

 

 

  1. eu am doi baieti dar pe amandoi ii implic in bucatarie. in primul rand sper sa le fie de folos pentru ei in viață să știe sa se descurce inn bucatarie.
    nu stiam de cod ca este asa bun dar am sa tincont pe viitor :).

    • Poți să încerci varianta asta, peștele se combină bine cu fasolea cu usturoi. Poți să mai încerci să faci și plăcintă cu pește și cu crustă de piure de cartofi, poate are succes.

  2. Fii-miu nu acceptă codul şi în general peştele la aburi. Credeam că n-o să mănânce în veci peşte până am ajuns la cherhana în Vama Veche şi i-am dat chefal pe plită (carne din interior) şi a mâncat de nu mai respira. Idem cu crap sau păstrăv prăjit în mălai (carne din interior, evident) cu mămăligă. Nici noi nu mâncăm peşte fiert sau la aburi, aşa că ce să cer de la copil? 😀 Dar a mâncat somon la cuptor cu legume cu sos pesto, deci mănâncă şi chestii mai fancy 😀 Dar în interior, e de-al meu, îi place mâncare cu gust.

    • Mi-ai făcut poftă de chefal, n-am mai mâncat de mult 🙂 Fii-miu mânca și somon și păstrăv, acum văd că strâmbă din nas la ele. Deși nu înțeleg de ce la păstrăv, pentru că are un gust destul de neutru spre deosebire de somon. Noi gătim la abur de câțiva ani buni, ne plac legumele și peștele preparate așa, dar folosesc usturoi și fulgi de ardei iute pentru gust. Uneori, mai fac un sos cu muștar și oțet balsamic, aromatizează bine carnea.

    • Carnea de pește este valoroasă din punct de vedere nutrițional, fie că este vorba despre cod, somon, macrou etc. Legat de poftele copiilor, până la urmă important este să accepte măcar un fel de pește 🙂 din când în când.

Lasă un comentariu

Adresa ta de email nu va fi publicată. Câmpurile obligatorii sunt marcate cu *